Tocana de cartofi cu ardei copti si costita afumata

Postat de merisor67 in Porc
11 Aug 2015 | 5127 vizualizari
Tocana de cartofi cu ardei copti si costita afumata

Din categoria mancaruri taranesti dar si traditional romanesti, am ales sa prepar aceasta tocana, aducandu-mi cu drag si dor aminte de vremurile copilariei cand mama prepara o astfel de tocana, buna de tot. Era preparata vara, cand incepeau sa se coaca ardeii in gradina si se scoteau cartofii noi, iar ca ingredient principal folosea carnea de la garnita, cea de pe fundul vasului, pentru ca exact in perioada aceasta se termina. Vai ce buna mai era, salivez la greu scriind reteta! Eu nu am avut carne de la garnita, sau de la oala cu untura, ca nu in toate zonele se spune garnita :D, dar am luat niste costita afumata, sperand sa ma apropii cat de cat de gustul stiut. Mda, nu prea se compara, dar deh, gustul acela mai era asezonat si cu iz de copilarie petrecuta la tara in aer curat si departe de factorii nocivi care acum se gasesc la orice pas....din pacate.

Ingrediente

  • 1 kg cartofi
  • 750 gr costita afumata
  • 3 cepe mari
  • 3 ardei kapia, copti
  • 5 catei de usturoi
  • 1-2 l apa
  • 400 gr rosii de gradina
  • un praf cimbru
  • un praf busuioc
  • un praf piper
  • 3 foi dafin
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • 3 linguri ulei
  • sare dupa gust

Mod de preparare

 

Spalam costita, o portionam si o punem la fiert in apa clocotita.

O lasam cateva minute dupa ce a atins punctul de fierbere, apoi scurgem apa si o clatim bine in apa calduta.

Recurgem la acest procedeu pentru a indeparta stratul de fum si condimentele de deasupra care sunt mai toxice.

Punem costita la prajit in ulei, perpelind-o pe toate partile sa se rumeneasca bine si sa prinda acel gust de carne prajita, apoi o scoatem din ulei si o transferam in alt vas, o acoperim cu apa calduta si o lasam sa fiarba incet, pana cand aproape se desprinde de pe os.

Am recurs la etapa aceasta cu fiertul costitei, constatand ca era foarte tare carnea, dar daca folosim costita preparata in casa, nu e nevoie de fierberea ei ci doar de prajire.

Cartofii, ii spalam bine si ii punem la fiert in apa cat sa fie acoperiti, fara a-i decoji.

Vor avea un gust mai deosebit daca ii fierbem in coaja.

Coacem ardeii si ii decojim sub jet de apa rece, le indepartam si nervurile si semintele, apoi ii lasam la odihnit intr-un bol pana cand le vine randul sa fie adaugati la mancare. 

Intre timp isi mai lasa si sucul dulceag pe care il vom adauga in tocana.

Tocam ceapa solzisori si o calim in uleiul in care am prajit carnea, dar o mai stropim si cu putina supa de la costita.

Cand ceapa devine translucida, adaugam ardeii copti, taiati in bucatele mai mari, sucul acestora, apoi rosiile decojite si trecute prin blender.

Asezonam sosul cu condimente: cimbru piper, busuioc, adaugam si foile de dafin, presaram putina sare si il lasam la foc incet pana cand pregatim cartofii.

Cartofii fierti cat sa fie usor patrunsi cu furculita, ii scurgem de apa, ii trecem prin jet de apa rece, apoi ii curatam si ii taiem in cuburi mai mari.

Ii adaugam peste sosul de pe foc, adaugam apoi si costita bine fiarta si acoperim totul cu supa in care a fiert costita.

Nu trebuie sa fie mult lichid, mancarea trebuie sa iasa usor scazuta, asa ca daca este multa supa, nu vom folosi decat cat sa fie ingredientele din vas acoperite.

Mai lasam mancarea pe foc 10 minute, o gustam si o mai asezonam cu condimente si sare, apoi inainte de stingerea focului, adaugam cateii de usturoi curatati si tocati rondele, iar dupa stingerea focului adaugam verdeata tocata marunt.

Lasam vasul acoperit, dupa stingerea focului, 10-15 minute, pentru a nu se evapora aromele cat mancarea este fierbinte.

Servim tocana cu muraturi sau salata de legume.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocana de cartofi cu ardei copti si costita afumata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Cotlet de porc (vrabioara) la tigaia grill, cu legume gatite la abur si salata de varza dulce

Postat de vasimur

Cotlet de porc (vrabioara) la tigaia grill, cu legume gatite la abur si salata de varza dulce

  Se curăță morcovii, cartofii și țelina și se spală bine (dacă aveți, puteți pune și pătrunjel, păstârnac sau gulie). Morcovul se taie rondele de grosime potrivită,...

Citeste continuarea

Mamaliga in straturi

Postat de rocsi_1612

Mamaliga in straturi

Prima data pregatim mamaliga: Punem apa la fiert cu sare si o lingura de malai. Cand da in clocot turnam malai in ploaie, amestecam continuu cu un tel, lasam sa fiarba bine apoi o luam de pe...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.08.2015, 13:37
buna rau
la 11.08.2015, 13:40
O bunătate de tocăniță!
la 11.08.2015, 13:41
bun bun
la 11.08.2015, 13:43
Doamne cat de mult imi place!
la 11.08.2015, 13:43
Va multumesc!

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking