Ingrediente
Blat:
- 6 oua
- 130 g zahar
- 100 ml ulei
- 100 ml apa rece
- 110 g faina
- 25 g cacao
Crema:
- 300-350 g unt
- 150 g zahar pudra(puteti pune cat doriti ,eu nu prefer prajiturile foarte dulci,chiar daca amandina e o prajitura dulce)
- 5 galbenusuri
- 35 g cacao
- esenta de rom
Sirop:
- 300 ml apa
- zahar dupa gust
- esenta de rom
Glazura/ornat:
- 200 g ciocolata neagra+80 ml frisca lichida
- frisca+cacao+rom
Mod de preparare
Pentru blat amestecam galbenusurile cu 80 g zahar,adaugam treptat amestecand continuu uleiul,apa si faina amestecata cu cacaua cernute in prealabil.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare apoi se adauga zaharul si se mixeaza 2-3 min.Spuma se adauga peste compozitia de galbenusuri si se amesteca incet de sus in jos cu mare atentie sa nu se lase.
Se imparte compozitia in 3 si se coc 3 blaturi intr-o tava 26 cm diametru timp de 12-15 min fiecare(testul scobitorii)
Puteti coace si un singur blat si sa il taiati in 3 dar e mult mai usor asa.
Pentru sirop fierbeti apa cu zahar iar cand s-a racit adaugati esenta.
Pentru crema mixati untul la temperatura camerei cu zaharul pudra pana se topeste zaharul.Adaugati pe rand cate un galbenus,cacaua si mixati in continuare.La sfarsit adaugati esenta de rom dupa gust(eu am pus multa ca de fiecare data)
Cui nu ii plac ouale crude fierbeti galbenusurile amestecate cu zaharul pe baie de aburi pana se leaga compozitia si se ingroasa.
Asamblare:
blat/sirop/1/2 crema/blat/sirop/1/2 crema/blat/sirop.
Dati tortul la rece timp in care preparati glazura.
Topiti ciocolata cu frisca si lasati cateva minute sa se racoreasca.
Glazurati tortul si dati iar la rece pana se intareste glazura.
Decorati tortul cu frisca amestecata cu cacao si rom sau lasati-l asa simplu.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort "Amandina"" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (31)
|