Tort Caramel

Postat de postavaru in Torturi
6 Dec 2010 | 6368 vizualizari
Tort Caramel

Pentru tata. Si un LA MULTI ANI tuturor sarbatoritilor

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 100 g faina
  • 30 g amidon
  • 1 praf de copt
  • 3 linguri bilute de ciocolata
  • Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 220 ml lapte
  • 250 ml frisca
  • 1 lingura amidon
  • 19 g gelatina
  • Sirop:
  • 50 g zahar
  • 100 ml apa
  • 2 linguri lichior de ciocolata (eu nu am pus)
  • Glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca
  • 1 lingura lichior de ciocolata (eu am pus coniac)

Mod de preparare

Blatul:

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare iar apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana devine o spuma lucioasa.

Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se adauga in fir subtire peste albusurile spuma. Se amesteca pana se incorporeaza.

Faina se amesteca cu amidonul si praful de copt si se adauga in amestecul de oua.

La final adaugam bilutele de ciocolata si amestecam pana se incorporeaza.

Se torna aluatul in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor, la foc potrivit pana se rumeneste deasupra si trece testul scobitorii.

Crema:

Galbenusurile se amesteca cu amidonul.

Gelatina se pune la hidratat in cateva linguri de apa rece.

Se pune zaharul pe foc si se caramelizeaza. Cand a capatat o culoare aurie se ia de pe foc si se adauga laptele fierbinte. Atentie la aburi si la faptul ca se umfla.

Se pune iar pe foc si se amesteca pana se topeste tot zaharul.

Se adauga caramelul fierbinte peste galbenusuri. Se adauga incet avand grija sa amestecam energic pentru a nu se face cocoloase.

Se pune pe foc si se amesteca pana incepe sa se ingroase (capata aspectul unei smantani.

Lasam budinca la racit putin, iar cand a ajuns la temperatura suportabila pentru deget adaugam gelatina hidratata.

Dam la frigider pana incepe sa se intareasca.

Frisca o batem pana devine pufoasa si apoi adaugam in budinca de caramel

Siropul:

Punem apa cu zaharul pe foc si lasam pana se topeste tot zaharul.

Il lasam sa se raceasca iar apoi adugam lichiorul de ciocolata.

Glazura:

Punem pe foc mic ciocolata cu frisca si lasam sa se topeasca. Luam de pe foc si adaugam untul. Amestecam pana se topeste.

Lasam sa se raceasca iar cand a capatat aspectul unei smantani mai groase adaugam lichiorul de ciocolata (in cazul meu: coniacul).

Asamblarea:

Blatul racit il taiem de doua ori pe orizontala.

Impartim crema in doua si umplem cu ea blaturile insiropate.

Punem deasupra glazura, incepand de la mjloc, si o repartizam pe toata suprafata tortului.

Am ornat cu nuci caramelizate si turturi de zahar caramelizat

pentru nuca caramelizata:

100 g nuca

100 g zahar

Am caramelizat zaharul si am adaugat nuca netaiata. Am intins pe o bucata de hartie de copt unsa cu unt si am lasat sa se racesca. Am bagat nuca intr-o punga si am zdrobit-o cu sucitorul.

Pentru turturi:

cateva linguri de zahara le-am pus la caramelizat apoi cu o furculita am trasat linii pe o foaie de copt unsa cu unt.

Sursa 

Multumesc Miha.

 

Va poftesc la o felie de tort (cadou de la Mos Nicolae)

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Caramel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (34)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de tortulet 13 ianuarie

Postat de Constelatialeu

Reteta de tortulet 13 ianuarie

Iata cum se prepara Reteta de tort 13 ianuarie Jeleu de zmeura : Zmeura congelata cu 2 linguri de zahar am pus-o intr-o craticioara si am pus-o pe foc cat sa ajunga la punctul de fierbere, am...

Citeste continuarea

Reteta de tort cu cafea, caramel si straciatella

Postat de momo121

Reteta de tort cu cafea, caramel si straciatella

Iata cum se prepara  Reteta de tort cu cafea, caramel si straciatella: Pentru blatul de vanilie:             Separam ouale, albusurile le batem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.12.2010, 16:35
Felicitari Anca, arata super! La multi ani tatalui tau!
Ma bucur mult ca pot fi sursa de ispiratie.
la 06.12.2010, 16:35
La multi ani!..... foarte frumos tortuletul....
la 06.12.2010, 16:50
Super delicios 5
la 06.12.2010, 16:56
Multumesc Miha pentru aprecieri. Imi plac foarte mult creatiile tale. Sigur vor urma si alte retete "by Miha"
la 06.12.2010, 16:56
Multumesc Madi si pentru urari si pentru aprecieri

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking