Tort cu nuca, mascarpone si caramel

Postat de postavaru in Torturi
3 Feb 2014 | 22017 vizualizari
Tort cu nuca, mascarpone si caramel

In fiecare an, in ultima zi de ianuarie tortul imi este dedicat mie (ca doar numai o data pe an este ziua mea :)). Anul acesta m-am hotarat sa fac un tort cremos si pentru ca iubesc caramelul am ales in loc de glazura, un strat dulce de caramel. S-a votat in unanimitate: a fost foarte bun.

Ingrediente

  • Blaturi:
  • 6 albusuri
  • 100 g zahar
  • 130 g nuca macinata
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1/2 plic praf de copt
  • 2 linguri faina
  • Crema:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 2 linguri lapte
  • 130 g ciocolata alba
  • 330 g mascarpone
  • 5 g gelatina
  • 330 ml smantana pentru frisca
  • Caramel:
  • 130 g zahar
  • 55 g unt
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • Pentru ornat:
  • 100 g zahar
  • 100 g miez de nuca
  • 150 ml f risca

Mod de preparare

Pentru foi mixam albusurile cu un praf de sare pana devin spuma. Adaugam apoi zaharul si mixam pana cand spuma devine lucioasa.
Faina o amestecam cu nuca macinata si praful de copt si o adaugam treptat in spuma de ou. Amestecam usor, cu miscari de jos in sus pana cand se incorporeaza. La final adaugam extractul de vanilie.

Impartim compozitia in trei parti egale. Vom coace trei foi in tava rotunda (26cm), tapetata cu hartie de copt, la foc mic pana cand devin aurii (~15 minute).

Scoatem foile din tava si le lasam la racit, fara a le suprapune. Cand s-au racit complet indepartam hartia de copt.

Intre timp pregatim crema. Gelatina o punem la hidratat in 3 linguri de apa rece. Separat mixam galbenusurile cu zaharul pana cand se albesc si isi dubleaza volumul. Adaugam apoi laptele rece si ciocolata rupta bucati. Punem vasul la fiert pe baie de aburi si amestecam pana cand se topeste ciocolata iar amestecul se ingroasa.

Dam apoi de pe foc si lasam sa se racoreasca pana cand ajunge la o temperatura suportabila la deget apoi adaugam branza mascarpone si mixam pana cand devine o crema fina.

Dizolvam gelatina pe foc mic, avand grija sa nu fiarba. Dam de pe foc si adaugam cate o lingura din crema pentru a ajunge la aceeasi temparatura. Adaugam apoi gelatina peste crema si amestecam bine.

Smantana pentru frisca o batem iar apoi o incorporam usor in crema.

Pe un platou asezam o foaie cu nuca si montam inelul de tort in jurul ei. Peste foaie punem jumatate din crema si nivelam. Urmeaza a doua foaie si restul de crema. Acoperim cu ultima foaie si dam tortul la frigider.

Pentru caramel topim zaharul pana cand devine auriu apoi adaugam untul si amestecam energic pana se topeste. La final adaugam smantana pentru frisca si lasam sa fiarba pana cand se ingroasa. Dam de pe foc si lasam sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei intindem caramelul pe tort si dam la frigider
pentru cateva ore sau de preferat peste noapte.

Pentru ornat topim zaharul pana cand devine auriu apoi adaugam miezul de nuca intreg si amestecam bine. Rasturnam compozitia pe hartie de copt si o lasam sa se raceasca. Punem apoi nucile caramelizate intr-o punga si le zdrobim cu sucitorul sau le putem zdrobi in robotul de bucatarie.

Scoatem tortul din frigider si indepartam inelul. Ungem marginea cu un strat subtire de frisca batuta apoi ornam cu nucile caramelizate.

Din frisca ramasa putem orna dupa preferinte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu nuca, mascarpone si caramel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (53)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort M

Postat de Constelatialeu

Desert tort M

Blat : Am folosit o forma de tort cu diametrul 26 cm tapetata cu hartie copt. Albusurile cu un praf de sare se mixeaza spuma tare. Galbenusurile cu zaharul se mixeaza pana se topeste zaharul, se...

Citeste continuarea

Desert tort Mihai, 18 ani

Postat de Constelatialeu

Desert tort Mihai, 18 ani

Blat: blatul l-am facut cu o zi inainte pentru ca se taie mai bine a doua zi. Am mixat albusurile cu sarea pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.02.2014, 11:41
Imi place enorm tortul asta pregatit de tine
la 03.02.2014, 11:43
Multumesc mult Rocsi. A foat exact pe gustul meu
la 03.02.2014, 11:46
ce bun , la favorite cu el , arata senzational
la 03.02.2014, 11:52
bun bun si frumos
la 03.02.2014, 11:54
Multumesc Anca

Vezi toate comentariile (53)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking