Tort cu afine si doua feluri de ciocolata

Postat de Poliana in Torturi
31 Iul 2012 | 9151 vizualizari
Tort cu afine si doua feluri de ciocolata

Cu ce ocazie tort??? Nu pot sa spun ca a existat o anume ocazie, pur si simplu imi era dor de un tort, si de mult aveam in minte aceasta combinatie. Voiam ceva ciocolatos, cu fructe, dar care sa nu fie greu de facut. Visam la un tort cu mai multe nivele, neaparat cu blat de ciocolata si cu crema alba completata de fructe. Initial m-am gandit sa folosesc zmeura, dar o folosisem la cateva deserturi inainte, asa ca am ales afinele ;)

Ingrediente

  • Ingrediente blat
  • 80 gr unt
  • 75 gr zahar
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 4 oua mari
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita rom
  • 100 gr faina
  • 20 gr cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 2 linguri lapte
  • 80 gr smantana
  • Crema
  • 200 gr ciocolata alba
  • 200 ml frisca
  • 1 plic intaritor frisca
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 lingura crema whisky
  • 300 gr afine
  • Decor
  • 400 ml frisca
  • 2 lingurite zahar vaniliat
  • 1 lingura crema de whisky

Mod de preparare

Cand m-am apucat de tort, asa cum ziceam, aveam eu o vaga idee despre cum as vrea sa arate. Dar pe masura ce inaintam cu lucrul, planul se tot schimba, veneau alte idei, cele vechi fugeau de mine si uite asa a iesit acest 'black & white' blueberry cake. Este delicios, si la final chiar am fost super multumita de rezultat.

Cu ce sa incepem? Va spun eu, cu crema, clar! Trebuie facuta cu o seara inainte ca sa aiba timp suficient pentru a se raci. Procedam in felul urmator - desi sunt convinsa ca nu e prima data cand vi se spune procedeul acesta, eu totusi il reiau ca sa nu am mustrari de constiinta ca nu am dat reteta toata - frisca o punem pe foc mic si o aducem pana la punctul de fierbere, fara a o fierbe insa, mare atentie la faza asta. Ciocolata alba o rupem bucatele iar cand frisca e bine incalzita o scufundam in ea si amestecam bine, bine pana la omogenizare. Lasam putin la racit, dupa care putem sa adaugam extractul de vanilie (preferabil natural) si crema de whisky. Cand s-a racit complet o punem la frigider si o lasam asa peste noapte

A doua zi avem urmatoarele lucruri de facut...spalam afinele si le lasam la strecurat... 

Apoi ne apucam de blat, blaturi mai exact pentru ca vor fi doua la numar, fiecare cu diametrul de 18 cm. Toate ingredientele pentru blat sa fie la temperatura camerei, asta inseamna ca trebuie scoase cu doua ore inainte de a ne apuca de lucru. Da, da...stiu ca sunt cam multe reguli de respectat, dar nu e asa greu. Nu trebuie decat sa retineti ca avem nevoie de crema sa fie facuta cu o seara inainte, iar pentru blat cu 2 ore inainte pregatim toate ingredientele.

Avand toate ingredientele pregatite, treaba va merge mult mai repede si mai usor. Am uitat sa precizez, dar chiar se face repede tipul acesta de blat, iar efortul este minim.

Untul il topim intr-o cratita si adaugam zaharul. Amestecam pana cand zaharul este complet topit si lasam deoparte. Ciocolata rupta bucatele o topim separat la bain marie, sau la microunde, dupa care o adaugam peste unt si lasam sa se racoreasca putin. Pregatim faina cu cacaoa, sarea si praful de copt. In compozitia cu unt si ciocolata (racita la temperatura camerei) adaugam ouale pe rand, unul cate unul, si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Punem si laptele si smantana si omogenizam.

Adaugam faina si cacaoa cernute si, ajutandu-ne de tel, amestecam bine pana la omogenizare. La sfarsit punem si esenta de rom. Cuptorul il preincalzim la foc mic, la 140-150 de grade. Pregatim doua tavi cu diametrul de 18 cm. Eu nu am avut doua tavi identice, doar una, dar din fericire am avut o cratita cu aceleasi dimensiuni si am folosit-o pe post de tava :)

Tavile le ungem cu unt, punem hartie de copt la baza, iar apoi tapetam marginile cu cacao. Impartim compozitia pentru blat in doua, binenteles ca m-am ajutat de pretiosul cantar pentru operatiunea aceasta, si le introducem la cuptor pentru 35-40 de minute. Aveti grija sa nu le uscati prea tare. Blatul trebuie sa iasa dens, dar nu umed si nici uscat.

Cand sunt gata blaturile, le scoatem cu grija pe un gratar si le lasam la racit. Intre timp putem sa ne apucam de crema, care trebuie sa se fi racit suficient de bine pentru a fi mixata. Deci punem mixerul in functiune si o mixam bine, bine, adaugam si intaritorul de frisca si o mai mixam pana devine pufoasa si suficient de tare pentru a umple tortul cu ea. O dam la rece.

Daca blaturile nu s-au racit inca pentru a fi taiate, trecem la frisca pentru decor. Daca tot am murdaritul mixerul, ar fi pacat sa nu profitam de ocazie :)) Frisca rece (smantana pentru frisca folosesc eu, dar cred ca merge si frisca vegetala) o mixam un minut, dupa care adaugam zaharul vanilat si mai mixam pana se intareste. Punem si crema de whisky si mai mixam pentru 1-2 minute. O lasam la rece.

In aceasta faza, avem pregatit tot ce ne trebuie pentru tort. Luam un platou sau o farfurie intinsa pentru a asambla tortul.

Blaturile le taiem in doua cu ajutorul unui cutit cu taisul lung si subtire, sau cu ajutorul feliatorului de torturi (daca aveti asa ceva). Punem o jumatate de blat pe platou, intindem 1/4 din crema, presaram afine din loc in loc, punem urmatorul blat si tot asa pana cand ultimul strat va fi unul de crema. Umplem cu frisca golurile ramase intre blaturi, iar restul de frisca il folosim pentru decor.

Eu am facut valuri din frisca de sus pana jos, inclusiv deasupra tortului, apoi am presarat afine din loc in loc. Dam tortul la rece pentru 1-2 ore pentru a se mai intari crema si frisca, dupa care putem sa ne portionam felii dupa pofta si dorinta.

Mie nu mi s-a parut un tort greu de facut, intr-adevar sunt cateva etape prin care trebuie sa trecem pana la obtinerea preparatului final, dar sunt destul de usor de executat.

Daca a fost bun?? Cum sa raspund la intrebarea asta...a fost un tort cu blat dens, ciocolatos (dar cu toate astea a fost si putin aerat), completat de o crema fina, alba, ciocolatoasa cu aroma de whisky, la care s-a mai adaugat pata de culoare si prospetime data de afine. Mai are rost sa zic ca a fost super, si ca n-a rezistat mai mult de 2 zile? :))

Eu sper sa va placa.

P.S. Tortul este pentru voi cu drag!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu afine si doua feluri de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (63)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert cheesecake rece cu ciocolata si jeleu de zmeura

Postat de oanapl

Desert cheesecake rece cu ciocolata si jeleu de zmeura

Blat: Măruntești biscuiții într-un robot / blender, adaugi untul topit și amesteci cu mâna până când se încorporează bine. Pui o formă cu pereți...

Citeste continuarea

Desert tort cu mousse de zmeura si ciocolata alba

Postat de momo121

Desert tort cu mousse de zmeura si ciocolata alba

Pentru blat:        Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru ca altfel riscam ca blatul sa se lase pe mijloc! Separam ouale, albusurile le batem spuma cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 31.07.2012, 23:14
portie dubla te rog
la 31.07.2012, 23:17
am venit si eu da' vad ca nu incape nimeni de Medi
la 31.07.2012, 23:18
la 31.07.2012, 23:19
da ce mai Dia sunt eu asa de mare ca nu ai loc de mine?
la 31.07.2012, 23:20
daca ai cerut asa mult,mie ce sa-mi mai dea

Vezi toate comentariile (63)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking