Tort cu blat ciocolatos si mousse de zmeura, acoperit cu ganash

Postat de anomisana in Torturi
12 Aug 2012 | 7836 vizualizari
Tort cu blat ciocolatos si mousse de zmeura, acoperit cu ganash

De aceasta data va aduc un tort cu multa ciocolata si niste zmeurica buna de padure. Imi propusesem sa incerc un tort gasit pe Ecuisine, dar pana la final am executat de la el doar blatul, iar la crema am schimbat macazul, insa mi-a luat vreo trei zile pana m-am hotarat cu ce o fac. Intre timp s-a ivit si o ocazie pentru acest tort, mutarea soacrei mele in casa ei.

Ingrediente

Blat
  • 125 g ciocolata neagra
  • 125 g unt
  • 250 g zahar
  • 350 g faina
  • 15 g cacao neagra
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura de otet
  • 250 ml lapte
  • 2 oua
Mousse de zmeura
  • 400 g zmeura
  • 100 g zahar
  • 100 g iaurt
  • 100 g smantana grasa
  • 2 plicuri frisca
  • 300 ml lapte
  • 10 g gelatina
Ganash
  • 100 g ciocolata neagra
  • 50 g ciocolata alba
  • 200 ml frisca
Sos de zmeura
  • 200 g zmeura
  • 3 linguri zahar
  • 1 lingura amidon
  • 50 g ciocolata alba
Pentru insiropat blatul
  • cognac, cat va lasa sufletul

Mod de preparare

Blat

Am topit ciocolata la microunde, apoi am adaugat untul moale, la temperatura camerei si am omogenizat. 

In alt bol, mai mare, am amestecat zaharul, faina, cacaoa si bicarbonatul sau mai bine zis ingredientele uscate. Peste ele am adaugat ciocolata topita cu unt, dar dupa ce s-a racit. Dupa ce am omogenizat, am adaugat laptele amestecat cu otetul, am omogenizat iar, dupa care am adaugat cele doua oua. Am mixat bine si am impartit compozitia in 5 parti egale.

Am copt 5 foi, cate 15 minute fiecare, in cuptorul incins dinainte. Am folosit o cratita de 20 cm, unsa cu ulei si tapetata cu foaie de copt.

Crema

Crema o puteti face in timp ce se raceste blatul, inainte sau dupa trei zile, cum am facut eu. Glumesc; sa nu fiti nehotarate ca mine.

Deci, de data asta am facut un mousse de zmeura, sub atenta supraveghere a pofticiosului sef, asa ca nu am mai dat zmeura prin sita sa separ samburii, ca asa a fost ordinul, si unde-i musai... stiti voi, cu placere.In alta ordine de idei, sa revenim la oile noastre.

Zmeura cu 100 g zahar am incalzit-o pe foc doar pana s-a topit zaharul, fara sa fiarba, apoi am pasat-o in blender. Frisca am batut-o bine; iaurtul si smantana le-am frecat putin cu 100 g zahar, apoi am adaugat peste ele gelatina inmuiata si incalzita la microunde. Am adaugat smantana peste zmeura, am omogenizat, apoi am adaugat frisca.

Ganash

Pana s-a inchegat putintel crema am pus repede intr-o craticioara 200 ml frisca, 100 g ciocolata neagra si 50 g ciocolata alba si le-am incalzit pe foc pana s-a topit ciocolata, apoi le-am dat la rece, iar dupa ce a stat tortul vreo doua ore la congelator, am batut ciocolata pana a devenit pufoasa si am pus-o pe tort.

Sos de zmeura

Pentru sos am pus intr-o craticioara pe foc, zmeura cu zahar pana s-a topit zaharul, am pasat-o la blender, apoi am dat-o prin sita sa scot samburii. Am amestecat zaharul cu amidon, am adaugat zmeura si ciocolata alba si am lasat putintel pe foc sa se ingroase.

Asamblare

Pe un platou am pus folie alimentara, apoi un strat de blat pe care l-am parfumat bine cu cognac (nu de alta, dar stiam ca nu o sa avem copii la tort). Am pus un strat de crema, am lasat in congelator vreo jumatate de ora, apoi am pus inca un strat de blat, l-am stropit cu cognac, am pus iar crema, l-am mai lasat in congelator vreo jumatate de ora, apoi am pus al treilea strat de blat, am acoperit cu folia si l-am lasta in congelator vreo 2 ore. Era mai bine de-l lasam peste noapte, dar asa patesti cand nu te poti hotara ce crema sa faci.

Am acoperit frumos tortul cu crema ganash, apoi am turnat liniute de sos si am decorat cu cateva zmeurici mai aratoase.

Nu am o felie frumoasa sa va arat, dar sunt multumita ca am mai prins totusi o sectiune.

Cele doua foi ramase cred ca le voi transforma intr-un tort de ziua nasei, dar evident ca inca nu stiu exact. Deja v-ati obisnuit cu nehotararea mea.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu blat ciocolatos si mousse de zmeura, acoperit cu ganash" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort Jaffa

Postat de mirela0911

Desert tort Jaffa

Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se lasa deoparte. Separat se mixeaza galbenusurile cu apa si zaharul pana ce acesta din urma se dizolva. Se adauga...

Citeste continuarea

Tort cu mousse de mure, branzica si afine

Postat de simona72

Tort cu mousse de mure, branzica si afine

Pt blat: separam albusurile si le batem spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul pana albusurile devin o bezea. Adaugam pe rand galbenusurile si uleiul in fir subtire. Faina o amestecam cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.08.2012, 07:53
buun
la 12.08.2012, 08:09
cat de bine arata!!!cu siguranta e minunat la gust
la 12.08.2012, 08:39
Ce tort delicios!
la 12.08.2012, 09:16
Asa tort , mai da ... mmmmmmmmmmmmmmmm , bun tre sa fie
la 12.08.2012, 10:53
Foarte delicios si aratos.Pap o feliuta macar virtual!

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking