Tort cu ciocolata, bezea si crema de lapte

Postat de Ela68 in Torturi
9 Ian 2014 | 76992 vizualizari
Tort cu ciocolata, bezea si crema de lapte

In prima zi a anului avem aniversare in familie, asadar, de fiecare data prepar o reteta deosebita dorind sa impresionez papilele gustative ale invitatilor. Anul acesta, sursa de inspiratie a fost tortul cu crema de lapte al Laurei Adamache, insa, respectand intocmai retea, n-a fost sa fie sa iasa un blat inalt pe care sa-l pot taia in trei. In consecinta, am facut ceva modificari astfel incat sa am un rezultat pe masura sarbatoritului.

Ingrediente

  •  Blat de ciocolata :
    • 250 gr ciocolata neagra
    • 60 gr unt
    • 40 gr ulei floarea soarelui
    • 100 ml frisca vegetala Meggle
    • 4 oua
    • 100 gr zahar
    • 150 gr faina
    • 1 plic praf copt
    • 1 praf de sare
  • blat de bezea :
    • 3 albusuri
    • 70 gr alune de padure macinate
    • 1 lingurita amidon
    • 70 gr zahar
    Crema de lapte :
    • 1 kg lapte
    • 250 gr zahar
    • 125 gr faina
    • 25 gr amidon
    • 250 ml frisca lichida
    Crema de ciocolata alba :
    • 200 gr ciocolata alba ( Milka, sau alta de calitate )
    • 150 ml frisca lichida
    Sirop de caramel :
    • 7 linguri zahar brun
    • 260 ml apa
    Crocant de alune :
    • 200 gr alune de padure prajite
    • 130 gr zahar brun
    • 30 ml apa calda
    Decor:
    • 10-12 alune de padure
    • 150 gr zahar

Mod de preparare

Blat de ciocolata 

1. Ciocolata, untul, frisca si uleiul se pun intr-o craticioara la foc mic amestecand pana ciocolata este topita. Lasam la racit.

2. Turnam galbenusurile peste crema de ciocolata si amestecam bine.

3. Se adauga faina amestecata cu praful de copt, si se omogenizeaza.

4. Albusurile se bat cu zaharul si se incorporeaza in crema de ciocolata, usor, cu ajutorul unui tel.

5. Se tapeteaza o forma cu diametrul de 24 cm cu unt si faina si se coace blatul in cuptorul preincalzit, 30 min la 200 grade. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.  

Blat de bezea

1. Se bat albusurile cu un praf de sare, se adauga zaharul si se bate in continuare pana obtinem o bezea. 
2. Adaugam amidonul si alunele macinate si amestecam usor cu un tel, de sus in jos.
3. Coacem in cuptorul preincalzit, la foc mic,  intr-o forma ( 24 cm ) tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt.

Crema de lapte

1. Amestecam intr-o craticioara zaharul, faina si amidonul. Turnam laptele cu grija, amestecand cu ajutorul unui tel , avand grija sa nu se formeze cocoloase.
2. Punem pe foc mic amestecand continuu pana ce crema este bine legata. O lasam sa fiarba 4-5 minute, apoi, la racit.
3. Amestecam crema cu frisca batuta.


Crema de ciocolata alba

Ciocolata impreuna cu frisca se pun intr-un vas, la foc mic amestecand continuu pana ce se topeste ciocolata. Dupa racire, se pune la frigider pentru doua, trei ore, apoi batem compozitia cu mixerul pana se obtine o crema ferma. Daca vi se pare mai usor, se poate proceda si altfel : se topeste ciocolata  in baie de abur, se lasa la racit si se amesteca cu frisca batuta. Sirop de caramel  Zaharul se pune intr-o craticioara pe foc mic, amestecand pana la topire.Adaugam apoi apa fierbinte si lasam pana ce zaharul este complet dizolvat.

Crocant de alune

1. Zdrobim alunele cu piua astfel incat sa avem atat bucatele mari, cat si mici.( se pot marunti si la robot )

2. Punem alunele intr-o tigaie teflonata impreuna cu zaharul si apa la foc mic amestecand pana la caramelizarea zaharului. Lasam la racit.

Decor

1. Topim zaharul si-l lasam la racit pana incepe sa se intareasca.
2. Intepam alunele cu ajutorul unor scobitori si trecem pe rand fiecare aluna prin zaharul ars. Se pun la scurs si pe masura ce zaharul se raceste complet, se formeaza acele fire lungi.  

Asamblare folosind un inel reglabil 

  • o foaie blat de ciocolata pe care o stropim cu jumatate din cantitatea de sirop
  • jumatate din crema de lapte 
  • blatul de bezea
  • crema de ciocolata alba peste care presaram 4 linguri din crocantul de alune
  • a doua foaie de blat de ciocolata, la fel, insiropata 
  • scoatem inelul si imbracam tortul cu un strat subtire de crema, iar pe margini aranjam crocantul cu ajutorul unei palete 
  • ornam deasupra cu trandafiri din crema de lapte ramasa si alune in zahar ars

   

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ciocolata, bezea si crema de lapte" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (123)
Retete similare

Tort cu bezea si capsuni

Postat de simona72

Tort cu bezea si capsuni

Pentru blat: se separa albusurile de galbenusuri. Se pun albusurile in vasul robotului se adauga un praf mic de sare, se mixeaza 2-3 minute. Se adauga zaharul si se continua mixarea pana obtinem o...

Citeste continuarea

Tort cu ciocolată şi mousse de mascarpone cu lămâie

Postat de diaconta

Tort cu ciocolată şi mousse de mascarpone cu lămâie

Pentru început am pregatit cele doua blaturi. De fapt le-am pregatit cu o zi înainte. Pentru blatul de bezea cu nuca-Snickers,reteta este foarte simpla. Faina am amestecat-o...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.01.2014, 22:18
superb:
la 09.01.2014, 22:18
pacat ca n-am emoticon ramas cu gura cascata , ca l-as fi pus ))
deci, bai! nu am cuvinte! ma crezi? ))
la 09.01.2014, 22:19
Wow,arta...
la 09.01.2014, 22:20
foarte frumos!
la 09.01.2014, 22:22
Daca Gabytu nu mai are cuvinte, noi astialalti ce sa mai zicem??? Te felicit din toata inima!!!

Vezi toate comentariile (123)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking