Tort cu ciocolata si nuci caramelizate

Postat de Patricia_Iordache_79 in Torturi
21 Mar 2013 | 13187 vizualizari
Tort cu ciocolata si nuci caramelizate

Acest tort l-am facut pentru ziua de nastere a tatalui unei cunostinte. Sa nu va descurajeze "lungimea" retetei pentru ca este foarte usor de facut. Despre gust...nici nu va mai spun ;)

Ingrediente

  • Ce ne trebuie pentru blat (22 cm diametrul):
  • - 5 oua;
  • - 5 linguri apa;
  • - 10 linguri zahar;
  • - 8 linguri faina;
  • - 2 linguri cacao;
  • Ce ne trebuie pentru crema si decor:
  • - 125 ml. frisca lichida;
  • - 160gr. ciocolata cu lapte;
  • - 5 gr. gelatina;
  • - 150 - 200 ml frisca batuta;
  • - o mana de stafide;
  • - putin coniac (pentru a hidrata stafidele);
  • - 200 gr miez de nuca (jumatati - pentru decor si bucatele pentru nucile caramelizate);
  • - 150-200 gr. zahar (il topim si glazuram miezul de nuca)
  • Ce ne trebuie pentru sirop:
  • - 500 ml apa;
  • - 250 gr. zahar;
  • - coniacul ramas de la hidratarea stafidelor
  • Ce ne trebuie pentru glazura de ciocolata:
  • - 75 ml. apa;
  • - 150 gr. zahar;
  • - 150 ml. frisca lichida;
  • - 75 gr. glucoza (miere ENERGIZANT de la AROVIT);
  • - 60 gr. cacao neagra;
  • - 15 gr. gelatina granulata

Mod de preparare

Cum preparam blatul:  

Tapetam forma in care vom coace blatul, cu hartie de copt.

Pornim cuptorul la 200 grade.

Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam treptat zaharul pana se formeaza o spuma tare. Adaugam galbenusurile toate odaata, punem si apa, amestecam.

Cernem faina si cacao si le adaugam treptat in compozitie amestecand cu o spatula de sus in jos.

Turnam compozitia in forma si lasam la cuptor aproximativ 30-45 minute, pana trece testul scobitorii. Nu deschidem usa cuptorului in primele 15 minute ca sa nu oprim blatul din crescut.

Lasam sa se raceasca si taiem blatul in trei discuri egale.  

Cum preparam crema:  

Punem stafidele la hidratat in putin coniac.  

Punem gelatina la hidratat in 2 linguri cu apa rece.

Frisca lichida si ciocolata rupta in bucatele le punem la topit pe baie de abur. Cand s-a topit ciocolata, dam de pe foc si adaugam gelatina si amestecam pana se topeste aceasta.

Lasam la racit si cand este rece adaugam frisca batuta, amestecam pana se omogenizeaza.  

Pregatim o farfurie unsa cu putin ulei.

Separat, intr-un vas cu diametrul mic, topim zaharul (ca pentru crema de zahar ars) avand grija sa nu se arda. Cand este lichid, bagam pe rand cate o jumatate de miez de nuca pana ce se acopera de zaharul topit.

Il scoatem pe farfuria unsa cu ulei. Asa procedam cu toate nucile.  

Jumatatile de miez pralinate le oprim pentru decor, restul le bagam in rasnita de cafea sau in blender (folosim lama pentru gheata).  

Amestecam crema de ciocolata cu stafidele hidratate, nucile pralinate si macinate.

Cum preparam siropul:  

Fierbem apa cu zaharul, lasam sa se raceasca, adaugam coniacul, amestecam si il folosim la insiroparea discurilor de blat.  

Cum preparam glazura:  

Punem gelatina la hidratat in putina apa rece. Intr-o cratita cu fundul gros, punem apa, frisca lichida, zaharul,glucoza si amestecam pana se topeste zaharul. Adaugam cacao cernuta si fierbem 3 minute amestecand continuu.

Luam glazura de pe foc, o strecuram prin sita si o lasam la racit pana ajunge la 30-40 grade, moment in care adaugam gelatina topita.

Lasam la racit si o folosim cand are textura densa dar sa "curga".  

Cum montam tortul:  

Punem primul disc de blat, insiropam, adaugam jumatate din crema, al doilea disc de blat, insiropam, adaugam restul de crema. Punem al treilea disc de blat, insiropam si bagam la frigider pentru minim 3 ore.

Cand este rece turnam glazura si decoram cu jumatatile de nuca caramelizate.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ciocolata si nuci caramelizate" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (34)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort cu blat pufos de nuca si crema de ness

Postat de momo121

Desert tort cu blat pufos de nuca si crema de ness

Pentru blat:  Mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, pe urma adaugam zaharul, lingura cu lingura si mixam pana cand obtinem o compozitie lucioasa. Adaugam si zaharul vanilat...

Citeste continuarea

Tort D si T

Postat de Constelatialeu

Tort D si T

Blat : Il pregatim cu o seara inainte, a doua zi se taie mult mai bine. Albusurile cu un praf de sare se mixeaza bine pana obtinem o spuma tare. Galbenusurile cu zaharul se mixeaza pana ce zaharul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.03.2013, 07:16
Arata super
la 21.03.2013, 07:23
Multumesc
la 21.03.2013, 07:28
Ooooo, ce bine arata!
la 21.03.2013, 07:29
De-li-cios!
la 21.03.2013, 07:36
La multi ani tatalui tau!
Super tort!

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking