Tort cu ciocolata si sirop de zahar ars

Postat de privatelaura in Torturi
3 Aug 2016 | 6319 vizualizari
Tort cu ciocolata si sirop de zahar ars

Ingrediente

  • blat
  • 10 ouă de găină
  • 8 lg făină de grâu
  • 10 lg zahăr brut
  • 10 lg ulei de floarea soarelui
  • 4 lg miez nucă + migdale coapte, măcinate
  • un praf sare
  • un praf copt
  • 3 lg cacao neagră
  • sirop
  • 300 gr zahăr brut
  • 600 ml apă plată
  • cremă de ciocolată
  • 500 gr smântână grasă
  • 500 gr ciocolată fondantă
  • 150 gr mascarpone
  • 2-3 lg rom
  • glazură
  • 150 gr zahăr
  • 200 ml apă
  • 4 lg cacao neagră
  • 2 lg ulei
  • 90 gr ciocolată neagră
  • frișcă
  • 300 gr smântână grasă
  • 100 gr mascarpone
  • 80 gr zahăr pudră
  • ornat
  • 1 lg cacao
  • ciocolată
  • migdale în ciocolată

Mod de preparare

Se pregătește mai întâi blatul de tort. Se pornește cuptorul.

Miezul de nucă și migdalele se pun câteva minute să se coacă. Se macină apoi mărunt.

Se separă conținutul ouălor. Albușurile se mixează spumă cu un praf de sare, când devin albe și dense, se adaugă zahărul și se mixează până se încorporează întreaga cantitate.

Gălbenușurile se amestecă ușor cu o furculiță și se amestecă în compoziția de albușuri. Se adaugă uleiul, omogenizând bine.

Făina se cerne cu praful de copt. Se adaugă treptat, amestecând ușor cu o spatulă. Urmează cacaoa, miezul de nucă măcinat și la final se mai adaugă două linguri de ulei.

Compoziția se toarnă într-o formă de copt, rotundă, prevăzută cu hârtie de copt. Se bate ușor forma de blatul mesei, apoi se pune la copt, în cuptorul preîncălzit. Se lasă aproximativ 40-45 minute, apoi se face proba cu o scobitoare. Se înțeapă blatul și dacă iese curată scobitoarea, putem închide cuptorul și scoate blatul. Se lasă câteva minute să se tempereze în forma de copt, apoi se scoate pe un grătar de prăjituri.

Separat, se pune la caramelizat zahărul pentru sirop. Atenție: rămâneți lângă aragaz cât timp se caramelizează zahărul ca să nu se ardă prea tare. Când s-a topit și își schimbă ușor culoarea în arămiu, se toarnă toată apa deodată. Atenție la aburi, vă puteți arde! Se mai lasă câteva minute ca să fiarbă, apoi se da deoparte ca să se tempereze.

Separat se pune smântâna într-un vas pe baie de aburi. Când se încălzește, se adaugă ciocolata ruptă în bucăți și se amestecă până se topește și se omogenizează compoziția. Se dă deoparte și se lasă la temperat. Când devine rece, se pune la frigider câteva ore. Se scoate apoi, se adaugă romul și brânza mascarpone apoi se spumează până devine pufoasă.

Blatul de tort răcit se taie în trei straturi. Se pune deoparte o mică parte din cremă.

Se însiropează foarte bine fiecare strat, cu siropul de zahăr ars, apoi se așază un strat de cremă, nivelând ușor. Se adaugă cel de-al doilea strat de blat, se însiropează, urmează alt strat de cremă și ultimul strat de blat însiropat. Se dă cu totul la rece pentru alte 2 ore. Se scoate tortul, se îndepărtează inelul de la forma de copt, se îmbracă tortul în crema păstrată. Se dă din nou la rece.

Pentru glazură, se pun într-un vas pe foc, zahărul, apa, uleiul și cacaoa. Se amestecă până la omogenizare și se lasă să fiarbă câteva minute. Se adaugă ciocolata și se dă deoparte, amestecând, astfel se obține o glazură moale care se va închega pe măsură ce se va răci. Se lasă până se temperează și apoi se glazurează tortul.

Smântâna se bate cu mixerul într-un bol de inox, când devine pufoasă, se adaugă zahărul, iar la final brânza mascaporne. Cu această compoziție se ornează tortul, se adaugă câteva migdale în ciocolată și se dă la rece până la servire!

Să vă fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ciocolata si sirop de zahar ars" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (32)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort Coffe Chocolate

Postat de Ela68

Tort Coffe Chocolate

Mod de preparare blat ciocolata: 1. Topim ciocolata la Bain-Marie, adaugam untul, zaharul si omogenizam.  2. Adaugam ouale pe rand, amestecand cu grija dupa fiecare , apoi sarea,...

Citeste continuarea

Tort cu zmeura, mascarpone si ciocolata

Postat de gaby_d

Tort cu zmeura, mascarpone si ciocolata

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza albusurile spuma, cu un vf cutit sare. Cand sunt crescute in volum si compozitia spumoasa incepe sa adaugi, treptat, zaharul. Eu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.08.2016, 22:39
Multumesc scribului pt reteta! ))
la 03.08.2016, 22:46
deci la mine nu a ajuns ))))
la 03.08.2016, 22:48
Mmm...un deliciu!
la 03.08.2016, 22:50
Dia, l-am sechestrat! )))
la 03.08.2016, 22:50
Andra, multu frumos! Am poftit rau dupa el!

Vezi toate comentariile (32)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking