Tort cu crema de lamaie si caramel

Postat de adasev12 in Torturi
20 Sep 2011 | 6602 vizualizari
Tort cu crema de lamaie si caramel

fiindca azi fetita mea scumpa Bianca Daniela a facut 3 luni , trebuia sa fac neaparat un tortulet....care a iesit mai degraba ca o prajitura...dar combinatiile au fost reusite....zic eu....oricum, jumatate s-a dus deja...din ce a mai ramas, va servesc si pe voi cu drag...care poftiti,desigur....

Ingrediente

  • pt blat:
  • 5 oua
  • 5 lg zahar
  • 3 lg faina
  • 4 lg budinca de ciocolata, praf
  • 2 lg ulei
  • 2 maini de nuci taiate marunt
  • 50 g ciocolata neagra taiata bucatele mici
  • un praf de copt
  • sirop:
  • 200 ml apa
  • 2 lg zahar
  • esenta de rom tare
  • crema de  lamaie:
  • 2 lamai+ coaja de lamaie
  • 200 g unt
  • 200 g zahar pudra
  • 2 lg amidon
  • 200 ml lapte
  • 2 oua
  • o lg sirop de menta
  • crema caramel:
  • 8 lg zahar
  • 200 ml lapte
  • 200 ml frisca
  • o lg amidon
  • 15 g gelatina ( era cred suficient si 10 g)
  • glazura neagra:
  • 150 g ciocolata amaruie
  • 100 ml frisca
  • o lg unt
  • glazura alba:
  • 50 g ciocolata alba
  • 50 ml frisca
  • o lg amidon
  • 50 ml lapte

Mod de preparare

Blatul: se bat spuma albusurile cu zaharul, apoi se adauga pe rand galbenusurile. Se pune apoi uleiul si se mixeaza in continuare. Se adauga faina pe rand, amestecand usor cu lingura, apoi praful de budinca. Praful de copt se stinge cu apa minerala si se adauga la compozitie. Se pune apoi nuca taiata marunt, nu macinata si bucati de ciocolata maruntele. Se amesteca usor si se toarna in forma tapetata cu unt si faina. Se da la copt  la cuptorul preincalzit, la 180 grade. E gata cand se desprind marginile tortului de tava. Se scoate blatul pe un prosop sau foaie de copt  si se lasa la racit.

intre timp se prepara cremele.

Crema de lamaie: untul cu zaharul pudra se freaca spuma, apoi se adauga zeama de lamaie, coaja  si siropul de menta. Laptele se amesteca cu amidonul si o lingura de zahar, apoi se pune pe foc pana se ingroasa. Se lasa la racit apoi se amesteca cu crema. Se lasa la frigider .

Crema de caramel: se caramelizeaza 8 linguri de zahar, apoi se stinge cu laptele, dar cu atentie mare, ca poate da pe dianfara...turnati cate putin...apoi se lasa pe foc pana se topeste cu totul zaharul. Galbenusurile se freaca cu amidonul apoi se toarna peste ele, in fir subtire, caramelul si se pune iar pe foc, pana se ingroasa ca o ciulama...la foc mic.

Gelatina se hidrateaza cu putina apa apoi se pune la foc mic sa se topeasca...se amesteca cu crema de caramel, apoi se lasa crema la racit.

Albusurile se bat spuma tare si se adauga  putin cate putin la crema, la fel si frisca, se bate bine si se incorporeaza in crema. Se lasa la rece pana la asamblarea tortului.

Asamblare: blatul se taie in doua si se insiropeaza fiecare parte ff bine cu siropul facut din apa, zahar si esenta de rom.

In tava in care s-a copt tortul ( eu am avut dioar tava dreptunghiulara de data aceasta si tortul nu a iesit foarte inalt...daca aveam rotunda, si doar de 20 cm era perfect...) se pune primul blat insiropat foarte bine, apoi crema de lamaie ( desi era mai bine sa fi pus intai crema caramel, fiindca s-a cam intarit  de la gelatina si am intins-o mai greu...), apoi al doilea blat  insiropat si crema caramel deasupra. Se lasa la frigider cateva ore...eu l-am facut aseara si a stat pana azi dimineata .

Glazura : se topeste ciocolata cu frisca si untul la foc mic, apoi se toarna calda peste tort ...se niveleaza frumos si se lasa la rece.

Glazura alba: ciocolata si frisca se pun la foc mic sa se topeasca. Amidonul se dilueaza cu laptele si se pune pe foc pana se ingroasa bine, apoi se amesteca cu ciocolata. Cu aceasta glazura am facut floricelele de deasupra. Pe lateral am mai pus cateva smocuri de crema de lamaie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de lamaie si caramel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (31)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort cu pere, nuci si crema caramel

Postat de rocsi_1612

Desert tort cu pere, nuci si crema caramel

Blatul: Separati ouale. Mixati albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugati indulcitorul treptat, mixati pana nu se mai simt cristalele si bezeaua este ferma. Intr-un bol amestecati...

Citeste continuarea

Desert tort cu choux-uri si mousse de caramel

Postat de sufletista

Desert tort cu choux-uri si mousse de caramel

Choux -intr-o cratita adaugam untul, apa si punem pe foc pana ce ajunge in punctul de fierbere, adaugam faina amestecata cu sare si zahar. Amestecam cu o lingura de lemn pana ce se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.09.2011, 22:30
La cat mai multe luni frumoase!
la 20.09.2011, 22:35
eu as pofti ca pare a fi tare buna sa-ti traiasca printesa
la 20.09.2011, 22:35
La multi ani scumpei tale fetite
la 20.09.2011, 22:37
Sa creasca mari si sanatosi amandoi ca frumosi mai sunt
Aaaaa, sa nu-mi uit feliuta
la 20.09.2011, 22:38
felicitarii pt scumpa ta bebeluta,sa creasca mare,frumoasa si sanatoasa iar despre tort nu pot spune decat ca arata tare bine

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking