Tort cu mousse de fructe de padure

Postat de camelia75 in Torturi
16 Noi 2013 | 22454 vizualizari
Tort cu mousse de fructe de padure

Pentru tort m-am inspirat din reteta Laurei Adamache ( http://www.lauraadamache.ro/2011/08/la-35-de-ani.html ,cu mici modificari :) ) si l-am facut pentru ziua fetitei mele care ieri a implinit 5 ani.Multumesc mult Laura,tortul a fost pe gustul tuturor!!! :* In poza cu blatul tortului apare si un blat simplu, deoarece am facut si un tort pe care Sara l-a dus la “gradi”,dar la care n-am apucat sa-i fac poza sectionat.

Ingrediente

Ingrediente pentru un tort 26 cm diametru:

Ingrediente blat:

  • 4 oua
  • 120 gr zahar
  • 100 gr faina
  • 20 gr cacao
  • un varf sare

Ingrediente pentru mousse fructe de padure:

  • 200 gr fructe de padure
  • 120 gr zahar
  • 8 gr gelatina (4 foi)
  • 350 ml frisca

Ingrediente pentru crema de iaurt:

  • 200 ml frisca lichida
  • 300 gr iaurt
  • 6 linguri pline zahar pudra
  • 10 gr gelatina granule
  • 1/2 cutie ananas
  • boabe de struguri albi si negri

Pentru insiropat blatul:

  • 200 ml apa
  • 100 gr zahar
  • esenta de vanile sau rom sau zeama de la compotul de ananas

Ingrediente pentru glazura oglinda:

  • 175 gr apa
  • 150 gr frisca lichida
  • 225 gr zahar
  • 75 gr cacao
  • 8 gr gelatina (4 foi)

Mod de preparare

Mod de preparare blat:

Mixati ouale intregi cu zaharul pana ce devin ca o crema si isi tripleza volumul.
1.Amestecati faina cernuta cu cacaoa,apoi o adaugati treptat peste amestecul cu oua si zahar, amestecand cu atentie de jos in sus.
2.Puneti compozitia in tava tapetata cu unt si hartie pentru copt si dati la cuptorul preincalzit la 170 gr,timp de ~ 20-25 minute.
3.Taiati blatul in doua dupa ce s-a racit foarte bine.

Mod de preparare mousse fructe de padure:

1.Puneti foile de gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.
2.Puneti fructele de padure cu zaharul intr-o craticioara la foc mic pana ce zaharul se topeste.Amestecati continuu si aveti grija sa nu fiarba!
3.Trageti dupa foc si mixati fructele,apoi piureul obtinut il strecurati pentru a elimina samburii fructelor.
4.Puneti piureul de fructe din nou pe foc timp de 3-4 minute pentru a-l incalzi bine.(atentie sa nu fiarba!)
5.Trageti dupa foc si adaugati peste piureul incalzit gelatina scursa de apa si amestecati,apoi lasati-l sa se raceasca bine.
6.Mixati frisca,apoi adaugati-o peste pireul de fructe si amestecati.
7.Puneti pe o farfurie intinsa tapetata cu hartie de copt un cerc detasabil de 15 cm diametru pe care-l umpleti cu mousseul obtinut.Acoperiti forma cu folie de aluminiu si o bagati la congelator 1 ora.(Pentru ca eu nu am avut inel am folosit un castronel de plastic cu diametrul de 15 pe care am asezat folie alimentara)

Mod de preparare crema de iaurt

1.Puneti ananasul intr-o strecuratoare la scurs.
2.Hidratati gelatina intr-o jumatate cana de compot 10 min,apoi o puneti apoi pe foc ,sa se incalzeasca ,fara sa fiarba.
3.Amestecati iaurtul cu zaharul pudra si zaharul vanilat,apoi puneti gelatina calduta(atentie sa nu se raceasca complet!) si incorporati bine.
4.Adaugati frisca batuta,ananasul si boabele de struguri spalate si scurse bine de apa.
5.Bagati crema la rece timp de aproximativ 10-15 minute(nu mai mult)

Asamblare tort:

1.Puneti o parte din blat pe platou, o insiropati bine,apoi o ungeti cu putina crema de iaurt.
2.Montati in jurul blatului un cerc detasabil de 26 cm.(eu am folosit tava cu fundul detasabil in care am copt blatul si pe care am pus folie alimentara)
2.Asezati in centrul blatului mousseul de fructe,apoi puneti crema de iaurt de jur imprejurul lui,iar la final acoperiti si partea de sus cu crema de iaurt.
3.Acoperiti-l cu folie de aluminiu si dati-l la rece pentru 2 ore.

Mod de preparare glazura oglinda:

1.Puneti foile de gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.
2.Intr-o craticioara amestecati apa cu zaharul, frisca si cacaoa,apoi puneti la foc mic pana ce zaharul se topeste.(Glazura trebuie sa fie fierbinte,dar atentie sa nu fiarba!!!)
3.Trageti dupa foc, adaugati foile de gelatina stoarse bine,apoi strecurati glazura.
4.Dupa ce glazura s-a racit o bagam la rece pentru ~ 30 de minute pana ce consistenta devine densa, dar este inca lichida,pentru a putea sa o folosim.

Scoateti tortul de la rece si turnati glazura uniform(asezati tortul intr-o tava mai mare,deoarece glazura este lichida si va curge),apoi bagati tortul la frigider pana a doua zi cand il puteti orna dupa imaginatia voastra.

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu mousse de fructe de padure" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (43)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Reteta de tort Coronita de Anul Nou 2024

Postat de Constelatialeu

Reteta de tort Coronita de Anul Nou 2024

Iata cum se prepara Reteta de tort Coronita de Anul Nou 2024 Am pus fructele intr-o craticioara, am adaugat o lingura de zahar si am pus pe foc, am amestecat usor, sa nu sfaram fructele si...

Citeste continuarea

Desert tort cu fructe de padure si ciocolata (bucuria copiilor)

Postat de momo121

Desert tort cu fructe de padure si ciocolata (bucuria copiilor)

Mod de preparare blat: Separam ouale, albusurile le batem spuma cu putina sare, adaugam zaharul putin cate putin, dupa ce obtinem o bezea lucioasa, adaugam galbenusurile, smantana pentru...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.11.2013, 13:03
Este superb tortul, iar sectiunea este perfecta!! La multi ani fetitei, este o dulceata!
la 16.11.2013, 13:20
Arata superb :-D
la 16.11.2013, 13:36
la 16.11.2013, 13:53
Multi ani frumosi si sanatosi fetitei! Tortul e de nota 20
la 16.11.2013, 13:57

Vezi toate comentariile (43)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking