Ingrediente
- Blat:
- 3 oua intregi
- 2 albusuri
- 150 g zahar
- 100 g faina cernuta
- 100 g nuca macinata
- coaja si suc de la o lamaie
- praf de sare
- Crema de ciocolata:
- 200 ml frisca lichida
- 200 g ciocolata amaruie 58% cacao
- 100 g mascarpone
- Jeleu de fructe rosii:
- 500 g capsuni si mure
- 8 linguri zahar
- 2 linguri amidon
- 30 ml apa
- un plic zahar cu scortisoaara
- Sirop:
- 2 linguri zahar
- 100 ml apa
- Ornamente:
- stelute, buline colorate de zahar, ciocolata topita
Mod de preparare
Blatul: Galbenusurile celor 3 oua se amesteca cu 25 de grame de zahar si se amesteca pana ce devin o crema, peste care se adauga coaja de lamaie.
Albusurile (de la cele 3 oua si albusurile din ingrediente) - 5 in total, se spumeaza cu un praf de sare, peste care se adauga alternativ zahar si suc de lamaie pana ce rezulta o bezea tare. Se incorporeaza galbenusurile (crema de gabenusuri) alternand cu faina si se omogenizeaza bine. La final, se adauga nuca ce a fost prajita si maruntita inainte. Compozitia se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt in cuptorul preincalzit, pentru 20-25 minute. Se face testul de copt cu scobitoare. Cand este gata, se mai lasa in cuptor cu usa deschisa. La final, se scoate pe un gratar.
Crema de ciocolata: frisca lichida se pune pe foc pana se infierbanta putin, se adauga ciocolata si se amesteca pana devine o crema. Se da la rece. La final se mixeaza adaugand mascarpone lingura cu lingura.
Jeleul de fructe rosii: Capsunile si murele se pun intr-o cratita pe foc, cu zaharul si se lasa la fiert. Compozitia se trece prin blender si prin strecuratoare. Se pune compozitia intr-o cratita, la aceasta se adauga 2 linguri amidon dizolvat in apa si un plic de zahar cu scortisoara. Se pune pe foc si se lasa la fiert pana se ingroasa. Se da la rece.
Sirop: 2 linguri zahar se caramelizeaza. Se adauga apa si se lasa pana ce zaharul se topeste complet.
Asamblare: blatul de tort cu nuca taiat in trei: la baza prima parte din blat se insiropeaza, se pune crema de ciocolata, jeleu de fructe rosii, al doilea blat - insiropat, crema de ciocolata, jeleu de fructe si la final, ultima parte a blatului care se insiropeaza si peste care se pune numai crema de ciocolata pe care o netezim bine. Se imbraca torul pe margine in ciocolata topita in frisca lichida si se orneaza dupa inspiratie. La acest moment, l-am ornat asa, folosind si buline colorate din zahar.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu nuca si crema de ciocolata si fructe rosii" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
|