Tort cu nuca si morcovi

Postat de privatelaura in Torturi
24 Apr 2016 | 6184 vizualizari
Tort cu nuca si morcovi

Visam de multa vreme la asa ceva, iar acum ocazia s-a ivit. Ma bucur ca am reusit sa il fac, il clasez direct pe primul loc in topul preferintelor! Blatul este aromat, am tocat nuca grosier, se simte din plin, crema extrem de light si foarte subtil acrisoara, minunat, pur si simplu minunat! Eu am folosit zahar cu melasa, daca va doriti ca blatul sa capete o culoare galbuie, portocalie, folositi zahar alb si nuca mai putina.  

Ingrediente

  • pentru blat cu diametrul de 20 cm:
  • 100 gr unt
  • 1 praf sare
  • 120 ml ulei de floarea soarelui
  • 4 oua
  • 300 gr morcov ras
  • 150 miez nuca (tocat grosier)
  • 250 gr faina
  • 100 gr zahar brut
  • 60 gr zahar cu melasa
  • 1 plic praf de copt
  • 1 vrf cutit bicarbonat de sodiu
  • 2 lgte scortisoara macinata (Ceylon)
  • 1/2 lgta nucsoara macinata (puteti reduce cantitatea, eu prefer mai intensa aroma)
  • 600 ml suc proaspat portocale
  • pentru crema:
  • 1 kg iaurt gras natur
  • 300 gr ciocolata alba
  • zahar pudra (daca preferati mai dulce)
  • lamaie
  • pentru ornat
  • fructe de physsalis
  • ornamente dr. oetker

Mod de preparare

Se curata morcovii de coaja. Se spala si se dau pe razatoarea cu ochiuri mici. Se cantaresc, este nevoie de o cantitate de 300 gr morcov ras. Se asaza intr-un castron, apoi se toarna suc proaspat de portocale, cat sa ii acopere. Acest pont il stiu de la Vladut. Morcovii se vor hidrata si vor avea o aroma placuta de portocala. Foarte fain pontul, multumesc Vladut!

Intr-un vas, se mixeaza untul cu un praf de sare si cu cele doua tipuri de zahar. Se adauga uleiul, se amesteca, apoi se adauga ouale, incorporand pe fiecare, pe rand. Urmeaza faina cernuta cu praful de copt si bicarbonat. Se incorporeaza, va rezulta o compozitie usor moale.

Separat, se amesteca miezul de nuca cu scortisoara, nucsoara si se toaca grosier cu ajutorul unui robotel.

Se adauga peste compozitia de unt, se amesteca usor cu o spatula.

Morcovul se scurge de suc, se adauga peste nuca. Se amesteca usor pana se incorporeaza.

Se pregateste o forma de copt, cu diametru de 20 cm (se poate folosi si o forma mai mare, insa blatul nu va iesi la fel de inalt), prevazuta cu hartie de copt. Se preincalzeste cuptorul.

Se toarna compozitia de tort in forma de copt si se pune in cuptorul preincalzit, se coace timp de aproximativ o ora, la 180 grade. Spre final, ar trebui sa fie rumenit, se poate face proba cu o scobitoare, daca e copt, se scoate si se lasa la temperat.

Separat, se topeste ciocolata alba, se lasa la temperat, apoi se incoporeaza in iaurt. Se adauga putina zeama de lamaie, pentru o aroma subtila.

Blatul racit de tot, se taie in 4 straturi. Se insiropeaza cu suc de portocale (indulcit daca se prefera asa), se alterneaza straturi de blat cu straturi generoase de crema. Se imbraca tot tortul in crema de iaurt cu ciocolata, se orneaza dupa bunul plac si se depoziteaza la rece pana in momentul servirii.

Un tort excelent, sa va fie de folos si pe plac!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu nuca si morcovi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort de morcovi cu ananas la slow cooker Crock Pot

Postat de mirela0911

Tort de morcovi cu ananas la slow cooker Crock Pot

Blatul: Intr-un bol se pun faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scortisoara si sarea. Se sparg ouale si se pun peste faina. Morcovul si ghimbirul se curata si se dau pe...

Citeste continuarea

Desert tort cu morcovi si nuca

Postat de rocsi_1612

Desert tort cu morcovi si nuca

Blatul: Intr-un bol mixati albusurile cu sarea.  Cand incep sa devina spuma, adaugati zaharul brut, treptat, mixati pana obtineti o bezea. Intr-un bol amestecati galbenusurile cu uleiul, le...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.04.2016, 16:46
Delicios si arata woooow
la 24.04.2016, 16:49
waw, crema aia cred ca e ...
la 24.04.2016, 16:52
Ai bagat tu morcovul ala, nu te-a invatat nimeni ca nu tu bagi morcovul, tu doar umbli cu el....
la 24.04.2016, 16:57
Bun!
la 24.04.2016, 17:00
multumesc frumos! este un tort extrem de bun, chiar aromat

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking