Ingrediente
- pt blat:
- 170 gr stafide
- 200 ml apa
- 100 gr unt
- 140 zahar (eu am folosit brut)
- 1ou
- 2 linguri whisky
- 170 gr faina alba
- 1 lingurita rasa bicarbonat
- 1 lingurita nucsoara rasa
- 1/2 lamaie (zeama)
- 70 gr miez de nuca
- 1 lingurita sare
- pentru umputura:
- 60 gr unt
- 100 gr zahar pudra (reteta originala impunea 200 gr zahar, dar eu am folosit crema de lamaie)
- 1 lingura whisky
- 4 linguri lemon curd (asta este in plus fata de reteta originala)
- 4 lg lapte (in plus fata de reteta originala)
- pt decor
- reteta originala cerea bombonele colorate decor insa eu am folosit cele de mai jos
- stafide
- fulgi de ciocolata
- scortisoara rasa
Mod de preparare
Intr-un vas, inmuiem stafidele cu apa, cat sa le acopere si le fierbem cam 10 min, apoi le scurgem si pastram siropul.
Untul moale il mixam cu zaharul. Cand compozitia devine cremoasa, adaugam oul si continuam sa mixam. Incorporam faina, bicarbonatul, un praf de sare, nucsoara, turnand pe parcurs si doua lingurite cu sirop de stafide. Amestecam bine, apoi adaugam stafidele, 1 lingura zeama lamaie, nucile tocate si cele doua linguri de whisky. Turnam compozitia intr-o forma de chec (eu insa am folosit forma rotunda de copt), dar acum recomand o tava de chec. Coacem cam 30 min in cuptorul incalzit la 180 grade C.
Crema se obtine amestecand untul moale cu zaharul. Adaugam 2 lingurite de whisky si lemon curd si amestecam bine. Desfacem cu putin lapte si apoi dam crema la frigider.
Dupa ce s-a copt si s-a racit blatul, se taie in doua straturi (nu a crescut foarte inalt) si se pune un strat generos de crema. Tortul obtinut se imbraca in restul de crema, se rade ciocolata deasupra, se pune o mana de stafide si se pudreaza cu scortisoara. Se da la rece cam o ora dupa care se poate servi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu nuca, stafide si whisky" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (57)
|