Tort grenoblez cu cafea si nuci

Postat de oana_d in Torturi
12 Mai 2013 | 9000 vizualizari
Tort grenoblez cu cafea si nuci

Reteta dintr-o revista frantuzeasca, Prima, de prin 1991.

Ingrediente

 blat:

  • 5 ouă,
  • 200 g zahar pudră,
  • o fiolă de esență de rom,
  • 200 g nuci măcinate,
  • 150 g faină,
  • un praf de copt.

 crema:

  • un pachet de unt,
  • 100 g zahar,
  • 1 ou mare,
  • 1 lingură de ness lichid foarte concentrat,
  • 2 linguri de nuci măcinate,
  • o mână de stafide,
  • o linguriță rasă de cacao.

sirop:

  • 300 g zahar,
  • 250 ml apă,
  • esență de rom

Mod de preparare

Blatul: albusurile se bat spumă. Se lasă la rece. Gălbenușurile se mixează cu zaharul până devin albicioase. Se adaugă romul, nucile măcinate și făina cu praful de copt. Va rezulta un amestec tărișor pe care va trebui să-l amestecați cu 2 linguri din spuma de albuș ca să se mai lichefieze, ori să mai adăugați în el o ceașcă de lapte (cca 100 ml). După aceea încorporați și restul de albuș spumă, cu o lingură, amestecând ușor, de sus în jos. Aluatul se coace într-o formă de tort de mărime medie (23 cm diametru) tapetată cu hârtie de copt unsă cu ulei, cca 30 de minute sau până trece testul scobitorii. Se lasă apoi la rece în formă.

Crema: oul se bate ca pentru omletă și se adaugă zahărul după care vasul se pune pe foc mic sau la bain marie, amestecând mereu până când zahărul este topit. Se ia de pe foc.

Untul, la temperatura camerei, se mixează până devine cremos, apoi se adaugă în el câte puțin din compoziția de ou răcită. Atunci când crema este omogenizată, se pune ness-ul, câte puțin, mixând la viteză medie (3). Am pus deoparte o treime din cremă și am amestecat-o cu nucile măcinate, cacaoa și stafidele.

Siropul:  300 g zahăr se pun într-un ibric pe foc moale amestecând. Se vor forma câteva bile de zahăr ars, de culoarea mierii. Adăugați 250 ml apă și lăsați să fiarbă siropul până când tot zahărul este complet dizolvat. Când siropul este răcorit, aromați cu esență de rom.

Blatul l-am desprins încet de pe foaia de copt, apoi l-am tăiat în 3 pe orizontală. Am însiropat blaturile, le-am umplut cu crema cu nuci, apoi cu o parte din crema de ness, iar la urmă am îmbrăcat tot tortul în crema de ness rămasă.

Am decorat cu firimituri de ciocolată de la dr. Oetker și cu mărgeluțe decor.
Se poate servi după minim 4-5 ore de stat la rece.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort grenoblez cu cafea si nuci" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Tort cu zmeura si aroma de trandafiri

Postat de diaconta

Tort cu zmeura si aroma de trandafiri

Blatul l-am pregatit dupa reteta de aici , într-o forma de 20 cm. Intr-o cratita cu acelasi diametru ca si forma în care am copt blatul,am caramelizat cele 4 linguri de Green...

Citeste continuarea

Tort cu crema de caise, fructe de padure si lamaie

Postat de diaconta

Tort cu crema de caise, fructe de padure si lamaie

Modul de preparare pentru blaturi este foarte simplu. Imi place sa folosesc aceasta reteta pentru blaturile de tort,se comporta foarte bine. Pentru primul blat,am mixat ouale întregi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.05.2013, 08:57
la 12.05.2013, 10:20
la 12.05.2013, 11:05
ce bunatate!
la 12.05.2013, 11:26
foarte frumos!
la 12.05.2013, 11:36
foarte fain

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking