Timp de preparare si montare: 1h 30 min
Ustensile necesare:
2 forme de teflon cu inel detasabil (diam. 24 cm)
hartie pentru copt
inel pentru torturi (pentru montare), fara fund (daca nu, se va folosi una din formele de teflon)
o craticioara cu fund dublu pentru crema
mixer
Blaturi:
Este cel mai simplu blat vreodata, se numeste “one bowl cake” pentru ca vom amesteca toate ingredientele intr-un singur bol! Blatul este asemanator celui de la Tuxedo cake si consistenta este cam aceeasi.
Ingredientele uscate se cern si se pun toate intr-un bol apoi se omogenizeaza bine cu un tel.
Se adauga apoi ingredientele lichide peste cele uscate si se mixeaza cca 2 minute pana la incorporare, curatand cu o paleta marginile bolului.
Tapetam baza formelor de teflon cu hartie de copt iar marginile le ungem cu unt si le tapetam cu cacao, scuturand excesul.
Impartim compozitia aluatului in doua si o turnam in cele doua forme.
Coacem blaturile in cuptorul preincalzit la 175ºC (350ºF) pentru aprox. 30 – 35 min, sau pana trec testul scobitorii.
Se scot usor din forma, apoi se lasa la racit pe un gratar pana pregatim crema.
Crema:
Iarasi, o reteta super rapida, pe care, cu siguranta, o veti repeta si la alte torturi! Se face in timp record si cu ingrediente putine.
Se pun intr-o craticioara ciocolata rupta bucatele, bezelele, untul si cafeaua (expresso sau nes dizolvat in 60 ml apa calda).
Craticioara se pune pe foc foarte mic (sau pe baie de aburi – daca aveti rabdare) si se amesteca continuu in compozitie cu o lingura de lemn pana cand bezele si ciocolata cu untul s-au topit. Trebuie sa obtinem o crema luciosa si omogena, ca in poza.
O lasam apoi la racit (eu am pus-o in baie de apa rece si am mestecat in ea cca 3 – 4 minute pana s-a racit la temperatura degetului)
Batem frisca tare apoi o incorporam in crema treptat si amestecam usor cu o paleta pana la incorporare.
Asamblare tort:
Vom avea nevoie de un inel de inox special pentru torturi sau de o forma de teflon cu inel detasabil (cea in care am copt blaturile)
Asezam primul blat pe platoul de tort apoi puem inelul de inox in jurul acestuia si strangem exact cat este blatul (daca nu, punem primul blat in forma detasabila, cu fundul atasat)
Punem jumatate din crema peste blat, apoi punem si cel de-al doilea blat si restul de crema deasupra. Nivelam frumos cu o spatula sau cu un cutit cu lama lata.
Introducem tortul la frigider pentru minim 4 ore (sau peste noapte) apoi il putem decora dupa plac.
Eu am folosit cacao si cipsuri de ciocolata.
Este extraordinar de bun, nu este foarte dulce, blatul este usor umed iar crema foarte usoara si cremoasa!
Vi-l recomand ca pe un tort “express” cand nu aveti prea mult timp si vreti sa scapati repede din bucatarie ;-).
Pofta buna!