Tort Dobos

Postat de diana_k in Torturi
7 Mai 2014 | 32490 vizualizari
Tort Dobos

Dobosul este tortul meu preferat, dar din pacate nu ma incumet sa-l fac foarte des, etapa de coacerea foilor este foarte solicitanta si trebuie atentie maxima. De data aceasta l-am facut cu ocazia de zilei de nastere a sotului, pe 1 mai.

Ingrediente

  • pentru foi:
  • 8 oua,
  • 8 linguri de zahar,
  • 8 linguri faina,
  • pentru crema:
  • 6 oua,
  • 12 linguri zahar,
  • 100g ciocolata sau cacao,
  • 250g unt
  • pentru glazura:
  • 150g zahar,
  • 1lingurita de otet
  • pentru ornat:
  • 200ml frisca lichida,
  • 100g ciocolata,
  • 1/2 esenta de rom

Mod de preparare

Foile:
Albusurile le mixam, adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma densa, lucioasa. Adaugam galbenusurile, mai mixam putin pana acestea se incorporeaza. Renuntam la mixam, punem faina cernuta si amestecam usor cu lingura de lemn sau cu o lopatica. Asezam hartie de copt in tava, o ungem cu ulei pentru a fi siguri ca nu se vor lipi foile punem 4-5 linguri  din compozitie in tava si intindem cu o spatula sau cu dosul lingurei o foaie subtire de 3 mm. Dar cu atentie! Intindem usor doar la suprafata fara a ajunge pe fundul tavii.
Eu am o tava mare patrata de 38cm lungime si am socotit ca pot taia o foia in 3 fasii,
astfel am copt 4 tavi ori 3 foi am obtinut 12 foi. Alta data nu-mi ies decat 11 foi, depinde si de marimea oualelor.
Oprim o foaie mai grosuta si frumoasa pe care o vom glazura cu zahar ars,
restul foilor le vom umplem cu crema.

Crema se prepara pe baie de aburi astfel:
Batem putin ouale cu zaharul cu ajutorul unui tel in forma de para, asezam oala pe baie de aburi. Fierbem crema batand incontinuu cu telul pana se ingroasa ca o smantana, dam deoparte si incorporam ciocolata rasa sau cacaua. Lasam crema sa se raceasca apoi o mixam cu untul bine, bine pana obtinem o crema spumoasa.

Glazura: Totul trebuie pregatit dinainte si lucrat foarte repede.
Foia pregatita pentru glazurat se incalzeste usor in cuptor.
Intr-o craticioara punem zaharul la topit pe foc mic impreuna cu otetul, cand incepe sa se caramelizeze dam deoparte de pe foc si amestecam bine pana se topesc toate cristalele de zahar. La nevoie mai dam cateva secunde cratita pe foc. Turnam glazura pe toata suprafata foi de tort, intindem repede cu cutitul cu lama lata si cu muchia unui cutit incalzit si tras prin unt sau margarina delimitam rapid feliile de tort. Mai incalzim odata cutitul si trecem inca odata pe liniile trasate apasand tare.

Lasam sa se raceasca foaia si apoi o asezam pe tort. Cu un cutit bine ascutit ajustam marginile.

Ornat: Topim ciocolata in frisca calda, adaugam esenta de rom, lasam sa se raceasca bine, cu cat sta mai mult cu atat mai bine...apoi mixam bine crema si ornat tortul lateral.

 POFTA BUNA!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Dobos" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (30)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort dobos

Postat de oanapl

Tort dobos

Pentru foi pui oul in bol robotului, adaugi zaharul si foarte putina sare si mixezi pana cand isi tripleaza volumul. Peste ou adaugi untul topit si racit si cerni faina, iar apoi cu miscari largi...

Citeste continuarea

Desert tort Dobos

Postat de Oana

Desert tort Dobos

Foi : Separa albusurile de galbenusuri. Pune un praf de sare peste albusuri si mixeaza pana se intaresc. Adauga apoi treptat jumatate din zaharul pudra si mixeaza pana obtii o bezea tare. Mixeaza...

Citeste continuarea

Comentarii

la 07.05.2014, 11:01
si mie imi place mult dobos
la 07.05.2014, 11:07
bun bun
la 07.05.2014, 11:12
La multi ani pentru sotul tau! Este super tortul si ai muncit ceva
la 07.05.2014, 11:16
Excelent!
La mult ani sotului!
la 07.05.2014, 11:18
Ooooo, ce bine arata

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking