Modul de preparare al foilor:
Se separă albușurile, care se bat spumă într-un vas metalic sau din sticlă (cu telul, prin mișcări energice - din față, se aduce spuma spre dumneavoastră). Treptat se adaugă cele 10 linguri cu zahăr. Trebuie să obțineți o bezea tare încât să rămână pe tel. În bezeaua obținută, se adaugă pe rând gălbenușurile, amestecând ușor, de această dată cu lingura de lemn. Făina se cerne treptat pentru a obține o spumă ușoară, aerată.
Se coc 6 foi pe dosul tăvii, la foc tare (tăvile mele au dimensiunea 33 x 24 cm ), în cuptorul preîncălzit, (pentru cine are cuptor electric, opriți ventilația, altfel foile se vor usca). Prima foaie aurie se pune pe masă, pe hârtie de copt, cât încă este caldă și se acoperă cu un prosop; celelalte 5, peste. Una dintre cele 6 foi se păstrează pentru glazura de zahăr ars. Punem foaia rămasă pe o hârtie de copt și o tăiem, pe verticală, în 3 fâșii egale.
Modul de preparare a cremei:
Se amestecă foarte bine ouăle cu zahărul și cacaoa cernută. Compoziția obținută se amestecă din nou și continuu pe bain marie până când se îngroașă. Se lasă să se răcească iar între timp frecăm bine untul ( cu lingura de lemn ) până devine cremos. Când compoziția cu cacao s-a răcit, se toarnă peste unt și se amestecă energic până se omogenizează. Se lasă la frigider. Crema trebuie să fie TARE, încât să stea pe lingură.
Se montează punând câte un strat potrivit de cremă între fiecare dintre cele 5 foi. Până când topim zahărul, punem tortul la rece.
Modul de preparare al glazurii de zahăr ars:
Topim zahărul într-o cratiță cu fund gros, la foc mic. Când începe să se topească, amestecăm continuu având grijă să nu-l ardem. Adăugăm oțetul (ATENȚIE la aburii pe care îi degajă ). Acesta dă luciu zahărului ars.
Luăm foaia tăiată în cele 3 fâșii egale și punem câte un strat de zahăr ars pe fiecare. Cu un cuțit ( eu am unul pe care îl folosesc doar pentru prepararea doboșului - trebuie încins și curățat după fiecare tăiere, altfel zahărul ars va crăpa ) tăiem ușor fiecare fâșie, împărțind-o în 12 dreptunghiuri egale. Ies 36 de bucăți.
Scoatem tortul de la frigider și așezăm fiecare dreptunghi peste ultimul strat de cremă. Se poate decora după gustul fiecăruia.
Tortul din imagine este făcut după aceeași schemă, doar că l-am decupat vrând să-i dau forma rotundă.
Și pentru că vă povesteam despre tradiția doboșului în familia mea, am atașat și două poze cu torturile de când am împlinit 1 și 2 anișor. :))
Poftă bună, curaj și spor, că e de lucru cu el! :)