Doboș

Postat de CulinaryRainbow in Torturi
17 Dec 2013 | 15141 vizualizari
Doboș

Se spun multe despre Doboș și n-am să vă mai relatez clasicele povești despre acesta, însă vă pot spune că după rețeta 100% originală, probabil, nu-l vom prepara niciodată. Eu știu rețeta de la bunicul meu care la rândul lui a învățat-o de la un ucenic de-al lui Jósef Dobos, cel care a conceput-o în 1885. Dat fiind faptul că rețeta a fost ținută secretă, fiind foarte controversată și în zilele noastre, este posibil ca și el să fi păstrat mici trucuri ale preparării acestul extraordinar desert. 1. Pentru această rețetă NU se folosește mixerul, decât telul spirală (nu cel pentru amestecuri ușoare) și lingura de lemn (curată, nefolosită decât pentru preparate dulci). 2. Eu am tăvi speciale, cu margini, pentru foile de Doboș, făcute demult, însă puteți să le coaceți și pe fundul tăvii.

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 10 ouă întregi ( mărimea M )
  • 10 linguri cu zahăr
  • 10 linguri cu făină
  • Pentru cremă:
  • 400 g zahăr
  • 400 g unt gras ( 82 % - 85 % )
  • 50 g cacao
  • 5 ouă întregi
  • Pentru glazura de zahăr ars:
  • 12 linguri cu zahăr
  • o lingură oțet

Mod de preparare

Modul de preparare al foilor:

Se separă albușurile, care se bat spumă într-un vas metalic sau din sticlă (cu telul, prin mișcări energice - din față, se aduce spuma spre dumneavoastră). Treptat se adaugă cele 10 linguri cu zahăr. Trebuie să obțineți o bezea tare încât să rămână pe tel. În bezeaua obținută, se adaugă pe rând gălbenușurile, amestecând ușor, de această dată cu lingura de lemn. Făina se cerne treptat pentru a obține o spumă ușoară, aerată.

Se coc 6 foi pe dosul tăvii, la foc tare (tăvile mele au dimensiunea 33 x 24 cm ), în cuptorul preîncălzit, (pentru cine are cuptor electric, opriți ventilația, altfel foile se vor usca). Prima foaie aurie se pune pe masă, pe hârtie de copt, cât încă este caldă și se acoperă cu un prosop; celelalte 5, peste. Una dintre cele 6 foi se păstrează pentru glazura de zahăr ars. Punem foaia rămasă pe o hârtie de copt și o tăiem, pe verticală, în 3 fâșii egale.

Modul de preparare a cremei:

Se amestecă foarte bine ouăle cu zahărul și cacaoa cernută. Compoziția obținută se amestecă din nou și continuu pe bain marie până când se îngroașă. Se lasă să se răcească iar între timp frecăm bine untul ( cu lingura de lemn ) până devine cremos. Când compoziția cu cacao s-a răcit, se toarnă peste unt și se amestecă energic până se omogenizează. Se lasă la frigider. Crema trebuie să fie TARE, încât să stea pe lingură.

Se montează punând câte un strat potrivit de cremă între fiecare dintre cele 5 foi. Până când topim zahărul, punem tortul la rece.

Modul de preparare al glazurii de zahăr ars:

Topim zahărul într-o cratiță cu fund gros, la foc mic. Când începe să se topească, amestecăm continuu având grijă să nu-l ardem. Adăugăm oțetul (ATENȚIE la aburii pe care îi degajă ). Acesta dă luciu zahărului ars.

Luăm foaia tăiată în cele 3 fâșii egale și punem câte un strat de zahăr ars pe fiecare. Cu un cuțit ( eu am unul pe care îl folosesc doar pentru prepararea doboșului - trebuie încins și curățat după fiecare tăiere, altfel zahărul ars va crăpa ) tăiem ușor fiecare fâșie, împărțind-o în 12 dreptunghiuri egale. Ies 36 de bucăți.

Scoatem tortul de la frigider și așezăm fiecare dreptunghi peste ultimul strat de cremă. Se poate decora după gustul fiecăruia.

Tortul din imagine este făcut după aceeași schemă, doar că l-am decupat vrând să-i dau forma rotundă.

Și pentru că vă povesteam despre tradiția doboșului în familia mea, am atașat și două poze cu torturile de când am împlinit 1 și 2 anișor. :))

Poftă bună, curaj și spor, că e de lucru cu el! :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Doboș" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (46)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort dobos

Postat de oanapl

Tort dobos

Pentru foi pui oul in bol robotului, adaugi zaharul si foarte putina sare si mixezi pana cand isi tripleaza volumul. Peste ou adaugi untul topit si racit si cerni faina, iar apoi cu miscari largi...

Citeste continuarea

Desert tort Dobos

Postat de Oana

Desert tort Dobos

Foi : Separa albusurile de galbenusuri. Pune un praf de sare peste albusuri si mixeaza pana se intaresc. Adauga apoi treptat jumatate din zaharul pudra si mixeaza pana obtii o bezea tare. Mixeaza...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.12.2013, 19:23
o minunatie de tort!!bravo!!! o prezentare de nota maxima!!
la 17.12.2013, 19:35
Mulțumesc frumos!
la 17.12.2013, 19:36
ce bine arata bravo
la 17.12.2013, 19:38
super super arata! Felicitari!
la 17.12.2013, 19:53
Superb tortul! Asa era si la noi in familie, dobos sau krantz la aniversari.

Vezi toate comentariile (46)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking