Ingrediente
- 500 g biscuiti simpli (sa aveti cativa de rezerva, ca nu se stie cum se umple forma)
pentru crema:
- 500 ml frisca proaspata
- 500 g ciocolata neagra
- 200 g unt (margarina)
- 5 ml esenta de rom
pentru sirop:
- 2 linguri zahar
- 70 ml apa
- 5 ml esenta ro
Mod de preparare
Crema se prepara foarte rapid si usor, dar trebuie facuta cu o zi inainte, ca sa se intareasca la frigider. Puneti intr-o craticioara, la foc mic, frisca nebatuta, iar dupa cateva minute, cand se incalzeste, adaugati toata ciocolata rupta in patratele si amestecati cu un tel micut pana se topeste. Adaugati unul taiat bucati si esenta de rom, amestecand in continuare cu telul. Dupa vreo doua minute luati craticioara de pe foc si amestecati in continuare pana omogenizati perfect crema. Este moale, dar se intareste perfect in cateva ore la frigider.
Imbracati o forma (tava de chec, craticioara, forma de tort patrata sau rotunda, etc.) cu folie de aluminiu si ungeti-o putin cu ulei sau unt. Se lucreaza mai usor cu forme dreptunghiulare.
Asezati biscuiti pe margini si primul strat pe fundul formei. Inainte de a aseza fiecare biscuit, inmuiati-l scurt in siropul preparat din zahar ars, apa si esenta de rom. Intindeti un strat de crema cam de 5-6 mm grosime, continuati cu biscuiti insiropati, din nou crema si tot asa pana incheiati cu un strat de biscuiti. Pastrati crema pentru imbracat tortul.
Dati forma la frigider pentru 3-4 ore, apoi puteti rasturna tortul pe un platou. Indepartati folia, imbracati-l in crema si decorati cu frisca, bombonele colorate, ciocolata alba, jeleuri, fructe confiate, trandafiri de zahar sau ciocolata, etc.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort "dobos" cu blat de biscuiti si crema de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (12)
|