Tort Dobos

Postat de Mokuska in Torturi
12 Feb 2014 | 6764 vizualizari
Tort Dobos

Tortul meu preferat, este o onoare sa cunosc aceasta reteta . Cu drag va impartasesc secretele mele.

Ingrediente

  • Pentru un blat (aveti nevoie de 6 blaturi):
  • 1 ou mare (rece de la frigider),
  • 20 g zahar,
  • 30 g faina,
  • praf de sare si praf de copt ( eu nu pun de fiecare data, dar se poate presara putin in faina),
  • strop de ulei.
  • Crema:
  • 220 g oua,
  • 220 g zahar,
  • 35 g intaritor alimentar ( eu nu pun, dar pentru siguranta va recomand, mai ales daca preparati prima oara reteta),
  • esenta de vanilie (sau baton de vanilie, este foarte importanta vanilia din crema!)
  • 280 g unt (eu am folosit unt romanesc, 75% grasime, nimic special sau scump),
  • 70 g cacao de calitate mai bunicica..
  • Glazura:
  • 1 blat,
  • zahar topit (cu 2 plicuri de vanilie)
  • Hartie de copt, 6 bucati x 24-25 cm diametru

Mod de preparare

Se pregatesc cele 6 bucati de hartie de copt (cerata-foto) si tavile (am folosit doua tavi de aragaz, nimic special.) Am folosit o oala de diametru 25 cm pentru a desena "cerculetele"( sa nu fie mai mare de 25 ca iese blatul prea subtire), se taie cu foarfeca fiecare separat, se pun deoparte. Se incalzeste cuptorul si incepeti sa preparati blaturile. Va recomand, desi va ia mai mult din timpul pretios, sa faceti fiecare blat separat:

Se amesteca 1 galbenus cu zaharul si stropul de ulei, se amesteca in faina putin praf de copt (un praf, nu mai mult), se bate albusul cu praf de sare si usor se amesteca. Cu aceasta compozitie se unge forma din hartia de copt, care a fost asezata in prealabil in tava.
Se pune la copt. Atentie! Se coc super repede. Eu pana sa pregatesc blatul nr. 2, trebuie sa scot blatul nr 1, cca 3-4 min, pana prind o culoare galbena. Cele 6 blaturi se lasa la racit cu hartie!! ( eu le pun unul peste altul).

Crema: 220g oua cu 220 g zahar amestecati cu telul si puneti la fiert pe bain marine ( se aseaza pe apa deja clocotita), se amesteca pana devine o spuma.(foto). Dupa ce ati luat-o de pe foc puneti vanilia, sa nu se piarda esenta. Spuma se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.

35g intaritor alimentar ( eu nu pun, dar pentru siguranta va recomand, mai ales daca preparati pentru prima data reteta),280g unt (eu am folosit unt romanesc, 75% grasime, nimic special sau scump), 70g cacao de calitate mai bunicica- se amesteca bine cu mixerul pana se face spuma. Spuma din oua si zahar, deja racit, se adauga treptat in compozitia cu unt si fara oprire se bate cu mixerul.

Cu aceasta creama se umplu cele 5 blaturi, se lasa putina compozitie si pentru ornat.

Glazura: Se topeste zaharul la foc foarte-foarte mic (atentie sa nu se arda, daca se arde repetati din nou). Inainte sa luati de pe foc se pun 2 plicuri de zahar vanilat. Se pregateste blatul nr 6 pe o masa libera, se toarna in mijlocul blatului zaharul topit, cu un cutit mare, uns cu unt (nu altceva ca prinde gust!) cu miscari foarte rapide intindeti glazura pana la margini(atentie la miscarile rapide sa nu va ardeti !).Cu un cutit foarte ascutit si uns cu unt, incepeti sa impartiti glazura (foto), Eu am taiat de la 12 pana la 16 felii, depinde de nr de invitati.

Dupa ce ornati tortul pe placul Dvs,(eu de Craciun am presarat peste crema nuci macinate) se aseaza feliile de zahar ars pe muchie (sau nu).

Pofta buna si astept sugestii.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Dobos" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (27)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort dobos

Postat de oanapl

Tort dobos

Pentru foi pui oul in bol robotului, adaugi zaharul si foarte putina sare si mixezi pana cand isi tripleaza volumul. Peste ou adaugi untul topit si racit si cerni faina, iar apoi cu miscari largi...

Citeste continuarea

Desert tort Dobos

Postat de Oana

Desert tort Dobos

Foi : Separa albusurile de galbenusuri. Pune un praf de sare peste albusuri si mixeaza pana se intaresc. Adauga apoi treptat jumatate din zaharul pudra si mixeaza pana obtii o bezea tare. Mixeaza...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.02.2014, 22:58
bine suna reteta .
la 12.02.2014, 23:13
Merci, din pacate nu pot sa adaug poze , poate ma ajuta cineva cum sa le modific...
la 12.02.2014, 23:33
poate sunt prea mari si ar trebui redimensionate.
la 13.02.2014, 09:27
Gata si pozele
la 13.02.2014, 12:41

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking