Tort Somloi

Postat de Ina in Torturi
18 Ian 2014 | 13933 vizualizari
Tort Somloi

Dupa prajitura Somloi executata in anul 2011, era normal sa prepar si-un tort, urmand aceeasi reteta . *** Este unul din cele mai aromate si gustoase torturi pe care le-am gustat si preparat.

Ingrediente

  • Blatul cu vanilie:
  • 2 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 3 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • ½ lingurita praf de copt
  • 3-4 picaturi esenta vanilie
  • 1 praf de sare
  • Blatul cu cacao:
  • 2 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 3 linguri de zahar
  • 2 linguri de faina
  • 1 lingura cacao
  • ½ lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • Blatul cu nuca :
  • 2 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 3 linguri de zahar
  • 2 linguri de faina
  • 1 lingura nuca macinata
  • ½ lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
  • Pentru sirop:
  • 80 gr zahar
  • 100 ml apa
  • 2 fiole cu esenta de rom
  • Crema de vanilie :
  • 600 ml lapte
  • o esenta de vanilie
  • 200 gr zahar
  • 100 gr faina
  • 3 oua
  • Decor:
  • miez de nuca
  • stafide
  • ciocolata

Mod de preparare

Blat de vanilie : 

Se bat albusurile cu un praf de sare, dupa care se adauda zaharul si se continua mixarea pana se obtine o spuma tare. Continuam prin a adauga galbenusurile, apa fierbinte, esenta de vanilie, iar mai apoi faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul in tava tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit, cca. 15-20 minute.

Blatul de cacao :

Se bat albusurile cu un praf de sare, dupa care se adauda zaharul si se continua mixarea pana se obtine o spuma tare.  Incorporam pe rand galbenusurile , apoi adaugam si apa fierbinte, faina amestecata cu cacaua si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul in tava tapetata cu hartie de copt. Coacem cca 15-20 minute, in cuptorul preincalzit.

Blatul cu nuca :

Mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare, adaugam zaharul si continuam sa mixam. Incorporam galbenusurile  si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul in tava tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit , aprox 15-20 minute.

Lasam  blaturile sa se raceasca, timp in care pregatim siropul :  Punem apa si zaharul intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba pana se topeste complet zaharul si se leaga siropul. Oprim focul si adaugam esenta de rom.

Crema de vanilie : 

Turnam intr-o cratita adanca jumatate din cantitatea de lapte , adaugand si esenta de vanilie.

Separam ouale si adaugam galbenusurile in cealalta jumatate din cantitatea de lapte, adaugand apoi  zaharul si faina. Amestecam cu telul si trecem prin sita in laptele de pe foc. Amestecam continuu, pentru a evita formarea cocoloaselor, pana se ingroasa crema. 

Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas si le incorporam usor in crema usor calduta.

Asamblare:

Asezam blatul cu vanilie pe un platou , il insiropam si-l acoperim cu 1 /3 din crema de vanilie. Presaram nuca macinata, asezam blatul cu cacao, insiropam, intindem a 2-a parte din crema si presaram iar nuca macinata , bucati de ciocolata si stafide.  Deasupra asezam blatul cu nuca, insiropam, intindem restul de crema si decoram cu bucati de ciocolata, nuci si stafide.

Obtinem un tort delicios, cu ale carui arome putem impresiona  si cele mai exigente gusturi. 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Somloi" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (30)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort Somloi

Postat de Criss

Tort Somloi

Fiecare blat se coace separat, in aceeasi tava, pe hartie de copt. Se separa ouale, se bat spuma tare albusurile, se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga...

Citeste continuarea

Tort Somloi

Postat de LUK

Tort Somloi

Blat cu vanilie: Amestecam faina cu praful de copt.Separam albusurile de galbenusuri.Batem albusurile spuma cu un praf de sare si apa rece.Dupa ce sunt tari adaugam treptat zaharul  si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.01.2014, 00:28
excelent Ina! ce-ati sarbatorit ?
la 18.01.2014, 00:30
imi amintesc de prajitura ta,parca ar fi fost ieri si tu spui ca a fost in 2011! la fel de bine imi amintesc ce urat ai facut la inceput cand nu iti apareau retetele pe home
la 18.01.2014, 00:31
Revelionul din 2013 )) ))))
la 18.01.2014, 00:31
Ela )))) ))
la 18.01.2014, 00:32
minunat tort

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking