Tort cu ricotta si mousse de fructe de padure

Postat de Xandrinne in Torturi
1 Iun 2014 | 9016 vizualizari
Tort cu ricotta si mousse de fructe de padure

Acesta este unul dintre torturile care mi-a lasat o impresie deosebit de buna. Il consider potrivit pentru o zi in care serbam copilaria, in toata splendoarea sa. La multi ani tuturor copiilor! La multi ani copilului care salasuieste in sufletul fiecaruia dintre noi!

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua,
  • 150 g zahar,
  • 130 g faina,
  • 20 g cacao,
  • esenta de vanilie.
  • Mousse de fructe de padure:
  • 200 g fructe de padure,
  • 120 g zahar,
  • 8 g gelatina,
  • 350 ml frisca.
  • Crema cu ricotta:
  • 250 g ricotta,
  • 90 g zahar,
  • 1 gelatina,
  • 250 ml frisca.
  • Glazura:
  • 100 ml frisca,
  • 100 g ciocolata cu lapte.
  • Sirop:
  • 300 ml apa,
  • 100 g zahar,
  • esenta de rom.

Mod de preparare

Pentru blat mixam ouale cu zaharul si esenta de vanilie (si un praf de sare), timp de 20 de minute. Incorporam faina cernuta impreuna cu cacaua, amestecand usor cu lingura de lemn, de jos in sus; faina o punem in trei transe.  Turnam compozitia de blat intr-o forma cu pereti detasabili (a mea a fost de 24 cm diametru), tapetata cu hartie de copt. Coacem  in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30 de minute (sau pana blatul trece proba scobitorii). Scoatem blatul din forma si-l lasam la racit pe un gratar.

Pregatim si siropul, din apa, zahar si esenta de rom (le dam un clocot-doua).

Mai intai punem gelatina la inmuiat, in apa rece, cat s-o acopere; incalzim fructele pe foc mic, impreuna cu zaharul,  si amestecam pana se topeste acesta din urma, iar fructele devin moi. NU fierbem!

Mixam fructele la robot si trecem piureul obtinut prin sita, pentru a elimina samburii. Punem piureul de fructe pe foc, 2-3 minute, pana se incalzeste foarte bine. NU fierbem! Adaugam gelatina hidratata, amestecam bine pentru incorporare si lasam la racit.
Mixam bine frisca si adaugam piureul de fructe; amestecam usor cu o spatula, pentru incorporare.

Feliem blatul racit in trei; asezam o foaie de blat pe un platou, punem in jurul ei inelul formei de copt si-l pensulam cu sirop.

Turnam peste prima felie de blat mousse-ul de fructe de padure (daca vreti puteti lasa in piure si bucati mai mari de fructe). Acoperim cu a doia felie de blat, pensulam cu sirop.

Punem cealalta gelatina la hidratat in apa rece cat s-o acopere; amestecam ricotta cu zaharul, mixam frisca. Punem gelatina hidratata intr-un vas la bain marie, pana se lichefiaza, fara a o fierbe! O adaugam in compozitia cu ricotta.

Compozitia cu ricotta o incorporam in frisca batuta. Turnam crema peste a doua felie de blat. Nivelam.

Acoperim cu a treia felie de blat; pensulam cu sirop si dam tortul la rece minim 3 ore. Incalzim frisca si adaugam ciocolata rupta bucatele; amestecam bine pana se topeste ciocolata (NU fierbem!) Glazura, usor racorita, o turnam peste tort. Inlaturam inelul formei de copt.

Decoram dupa preferinta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ricotta si mousse de fructe de padure" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (25)
Retete similare

Desert tort Amandina

Postat de Oana

Desert tort Amandina

Blat : Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si zaharul adaugat treptat, apoi turnam in fir subtire apa. Galbenusurile le amestecam cu uleiul pana devin cremoase si se le...

Citeste continuarea

Desert tort cu ciocolata si visine

Postat de oanapl

Desert tort cu ciocolata si visine

Se încălzesc 200g smântână pentru friÈ™că până aproape de punctul de fierbere. Se opreÈ™te focul È™i se adaugă 200g ciocolată neagră tăiată bucățele mici È™i se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.06.2014, 11:27
Ti-a iesit minunat. Bravo!
la 01.06.2014, 11:30
Minunat ca toate torturile tale de altfel!
la 01.06.2014, 11:34
Fain de tot
la 01.06.2014, 11:48
Multumesc!
la 01.06.2014, 11:49
woooww ce frumusete de tort

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking