Ingrediente
- 5 oua
- 5 linguri ulei
- 220 gr zahar
- 190 gr faina
- vanilie, un praf de sare
- crema
- 500 gr smantana
- 150 gr zahar
- 250 gr nuci macinate
Mod de preparare
Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, adaugand treptat zaharul si vanilia. Se bate cu mixerul 15-20 minute. Se adauga uleiul cate putin, amestecandu-se incet cu un tel de sus in jos. Apoi galbenusurile pe rand si faina treptat, omogenizandu-se cu mare atentie. Se tapeteaza o forma cu diamentrul de 20 cm cu hartie de copt ( sau cu unt si faina ), se toarna compozitia si se coace 30-40 minute la cuptor la foc minim. Se stinge focul si se mai lasa 10 minute in cuptor, apoi se scoate si se aseaza pe un gratar pana la racirea completa.
Se taie blatul in doua.
Pentru crema, am folosit smantana de la sibieni, care este destul grasa si vartoasa. Oricum, smantana folosita nu trebuie sa fie slaba, deci nu folositi smantana cu mai putin de 30% grasime.
Se amesteca smantana cu zaharul si se adauga nucile macinate. Eu le-am prajit in prealabil, sunt mult mai gustoase asa.
Pentru insiroparea blaturilor se fierb 125 gr zahar cu 250 ml apa,lasam la racit si adaugam coaja rasa si zeama de la o lamaie.
Pentru asamblarea tortului, asezam pe platou primul blat, insiropam si turnam jumatate din crema.Adaugam cel de-al doilea blat, il insiropam si imbracam tortul cu cealalta jumatate de crema.Ornam dupa preferinta si-l dam la rece doua, trei ore, dupa care putem servi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu smantana si nuci" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (20)
|