Tort de ciocolata. Reteta nr. 200

Postat de Zamfira in Torturi
8 Mar 2013 | 7703 vizualizari
Tort de ciocolata. Reteta nr. 200

Ador ciocolata si ador momentele speciale! Am ajuns la reteta cu numarul 200! Frumos, stiu...si mie imi place ideea. Am pregatit acest minunat tort de ciocolata pentru toti ,,bucatarasii,,, toti cei care sunteti alaturi de mine la fiecare reteta, la fiecare postare vesela sau serioasa! >:D< Va multumesc si va astept la o felie de tort cu ciocolata!!! >:D

Ingrediente

Blat:

  • 8 oua
  • 8 linguri cu varf zahar
  • 6 liguri ulei
  • 2 linguri apa rece
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 praf de copt
  • sare

Crema de ciocolata:

  • 2 oua
  • 60 g zahar
  • 200 g ciocolata amaruie (85% cacao)
  • 50 ml cafea
  • 200 ml frisca

Glazura de ciocolata ,,Glassa a specchio di Faggioto,, - lucioasa ca oglinda

  • 450 g zahar
  • 150 g cacao
  • 350 ml apa
  • 300 ml smantana dulce
  • 2 pliculete gelatina
  • (termometru pentru bucatarie)

Sirop: 3 fiole de rom si 50 ml apa sau 200 ml brandy

Mod de preparare

Blatul:Batem spuma albusurile cu sare. Galbenusurile le frecam cu zaharul pana cand isi schimba culoarea si devin galben pal. Apoi adaugam treptat lingura cu lingura uleiul fara a ne opri din mixat ouale. In final adaugam apa.

Faina, cacao si praful de copt il amestecam si-l cernem. Adaugam treptat la galbenusurile de oua, iar in final adaugam albusurile.

Tapetam cu unt si faina o tava cu margine detasabila, turnam compozitia in tava, tragand putin spre margine compozitia, are tendinta de a se umfla mai mult in mijloc.

Timp de coacere: 35 minute, cuptorul sa fie preincalzit, la inceput un foc mediu, apoi reducem temperatura (facem testul cu scobitoarea). Dupa ce se raceste putem scoate blatul din tava si o taiem in trei parti egale.

Crema de ciocolata: mixam albusurile cu 30 g zahar, galbenusurile cu celelate 30 g zahar. Topim ciocolata (de preferat o ciocolata amaruie, concentrata, de calitate, am folosit Heidi 85%, dar cel mai bine era varianta ,,Lindt,,). Lasam ciocolata sa se raceasca putin (40 C), apoi adaugam treptat cafeaua si nu ne oprim din amestecatul compozitiei. Cafeaua trebuie sa aiba aceasi temperatura cu ciocolata topita.

Adaugam ciocolata la galbenusuri si adaugam spuma de oua si frisca. Omogenizam totul cu grija pentru a nu strica consistenta spumei cu miscari de rotatie de jos in sus.

Glazura lucioasa ca oglina ,,Glassa a specchio di Faggiotto"

Omogenizam toate ingredientele (zahar, cacao, apa, smantana), le punem la fiert la foc mic. Timp de ferbere: 10 minute. Temperatura trebuie sa ajunga la 108 C, aici ne-ar fi de folos un termometru de bucatarie. Atentie: glazura are tendinta de a creste in dimensiune si de a da pe afara. Dupa ce a fiert 10 minute, lasam glazura sa se raceasca pana cand ajunge la 40-50 C, timp in care pregatim gelatina. Omogenizam glazura cu gelatina, obligatoriu strecuram glazura si incepem glazurarea.

Blatul taiat in trei. Asezam prima felie pe o tava ingusta care sa ne ajute la scurgerea in exces al glazurii, deci sa aiba aceasi dimensiune cu blatul si sa nu retina glazura. Ungem prima felie de blat cu jumatate din cantitatea de crema. Al doile blat il insiropam (ingredientele de mai sus), ungem cu crema ramasa. Asezam si a treia felie de blat. (daca dorim sa ornam tortul cu floricele din crema, pastrati 4-5 linguri de crema la rece) 

Asezam tortul pe un gratar deasupra unel tavi adanci. Turnam cu grija glazura care se va scurge usor si peste marginile tortului, cantitatea scursa o putem recupera din tava. Aceasta glazurare o facem de minimum 5 ori cu pauze intre glazurari de 3-5 minute. Atentie: nu intindeti cu nici un obiect glazura de deasupra tortului, ii veti strica luciul ca oglinda.

Putem orna tortul cu mici foricele din crema de ciocolata, migdale razuite, fistic macinat si ornamente aurii sau argintii.

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de ciocolata. Reteta nr. 200" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (42)
Retete similare

Desert tort cu crema de ciocolata, afine si zmeura - Reteta 800

Postat de mirela0911

Desert tort cu crema de ciocolata, afine si zmeura - Reteta 800

Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se adauga pe rand zaharul, mixand bine dupa fiecare. La final se adauga apa rece si se mai mixeaza putin. Galbenusurile se...

Citeste continuarea

Tort de biscuiti

Postat de MotanLaOale

Tort de biscuiti

Miezul de nuca se prajeste 5 minute si se zdrobeste. Biscuitii se maruntesc. Stafidele se hidrateaza in apa calduta. Rahatul se taie patratele potrivite. Dulceata se pune intr-o sita...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.03.2013, 12:59
felicitari si la cat mai multe retete gustoase
la 08.03.2013, 12:59
Multumesc!!!!! Alaturi de voi
la 08.03.2013, 13:03
Felicitari Zamfira
la 08.03.2013, 13:05
Felicitari si la mai multe retete!
la 08.03.2013, 13:06
La cat mai multe retete!
Super tort!

Vezi toate comentariile (42)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking