Tort de ciocolata si fistic

Postat de Patricia_Iordache_79 in Torturi
14 Mar 2013 | 4170 vizualizari
Tort de ciocolata si fistic

Acest tort l-am pregatit pentru ziua de nastere a unor cunostinte. Mi s-a spus ca a fost delicios si de aceea m-am gandit sa va scriu reteta. Pacat ca nu am si o feliuta ca sa va arat sectiunea.

Ingrediente

Ce ne trebuie pentru blat ( 22 cm diametrul):
  • 5 oua;
  • 5 linguri apa;
  • 10 linguri zahar;
  • 8 linguri faina;
  • 2 linguri cacao;
Ce ne trebuie pentru crema:
  • 300 ml. frisca lichida;
  • 300 gr. ciocolata cu lapte;
  • 3 linguri visine (din dulceata) - eu am avut facuta in casa;
  • 20 ml. coniac
Ce ne trebuie pentru glazura:
  • 75 ml apa;
  • 150 gr. zahar;
  • 150 ml. frisca lichida;
  • 75 gr. glucoza (miere ENERGIZANT de la AROVIT);
  • 60 gr. cacao neagra;
  • 15 gr. gelatina granulata (preparata conform instructiunilor de pe plic)
Ce ne trebuie pentru sirop:
  • 500 ml. apa;
  • 250 ml. zahar;
  • 20 ml. coniac
Ce ne trebuie pentru decor:
  • Eu am folosit:
  • bombonele de ciocolata;
  • fistic crud macinat grosier;
  • trandafiri si frunze din zahar
  • Se poate decora cum doriti.

Mod de preparare

Cum pregatim blatul:

Tapetam forma in care vom coace blatul, cu hartie de copt.
Pornim cuptorul la 200 grade.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare, adaugam treptat zaharul pana se formeaza o spuma tare. Adaugam galbenusurile, toate odata, punem si apa, amestecam.
Cernem faina si cacao si le adaugam treptat in compozitie, amestecand cu o spatula de sus in jos.
Turnam compozitia intr-o forma captusita cu hartie de copt si lasam la cuptor aproximativ 30-45 minute) pana trece testul scobitorii ( daca bagam in aluat o scobitoare aceasta trebuie sa iasa curata, fara urme de aluat). Nu deschidem usa cuptorului primele 15 minute ca sa nu oprim compozitia din crescut!
Lasam sa se raceasca si taiem blatul in trei discuri.

Cum preparam crema:

Punem frisca lichida intr-un vas cu fundul gros, pe flacara aragazului. Adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam usor pana ce aproape s-a topit ciocolata. Oprim focul si mai amestecam pana se topeste toata ciocolata.
Lasam sa se raceasca compozitia si o bagam la frigider pentru minim 2 ore.
Scoatem vasul cu crema care a devenit tare si mixam cu ajutorul mixerului aproximativ 5 minute pana ce devine pufoasa, moale si isi deschide culoarea.
Adaugam visinele din dulceata, coniacul si amestecam cu o lingura.

Cum preparam siropul:

Fierbem apa cu zaharul, lasam sa se raceasca, adaugam coniacul, amestecam si il folosim la insiroparea discurilor de blat.

Cum preparam glazura:

Punem gelatina la hidratat in putina apa rece.
Intr-o cratita cu fundul groas punem apa, frisca lichida, zaharul si glucoza (mierea energizant) si amestecam pana se topeste zaharul.
Adaugam cacao cernuta si fierbem 3 minute amestecand continuu.
Luam glazura de pe foc, o strecuram prin sita si o lasam la racit pana ajunge la 30-40 grade, moment in care adaugam gelatina topita.
Lasam la racit si o folosim cand s-a racit si are o textura densa cat sa "curga".

Cum montam tortul:

Discul 1 (blat), insiropam, punem jumatate din crema, discul 2 (blat), insiropam, adaugam restul de crema, discul 3 (blat). Lasam la frigider peste noapte.
Preparam glazura si o punem cu grija peste tort.
Decoram cat timp glazura este inca umeda.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de ciocolata si fistic" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (28)
Retete similare

Desert tort cu caise, fistic si iaurt

Postat de rocsi_1612

Desert tort cu caise, fistic si iaurt

Blatul: Maruntiti fisticul in blender, dar nu il faceti pudra. Separati ouale. Bateti albusurile cu un praf de sara pana devin spuma. Adaugati zaharul, mixati pana obtineti o bezea....

Citeste continuarea

Desert tort 52

Postat de Constelatialeu

Desert tort 52

Blat: Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se mixeaza cu vanilia. Albusurile cu un praf de sare se mixeaza bine, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o bezea ferma. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.03.2013, 06:55
Eu nu pot decât să le urez mulţi ani sărbătoriţilor şi să spun că n-aş fi în stare (la vârsta asta deocamdată) să fac un asemenea tort.
Doar să citesc ingredientele şi prepararea durează ceva, darămite să le mai pun şi-n practică, în ordine.

Super!
la 14.03.2013, 06:57
Multumesc pentru aprecieri
la 14.03.2013, 07:02
ce bunatate este aici ,tare imi place
la 14.03.2013, 07:03
la 14.03.2013, 07:09
Multumesc Carla

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking