Tort de Dragobete

Postat de Anamaria7 in Torturi
13 Feb 2011 | 10436 vizualizari
Tort de Dragobete

Pentru ca si noi, romanii, avem stropul nostru de originalitate. Ce tot atatia Valentini? Dragobetele e al nost', sa-l onoram cum se cuvine! :) E devreme inca, stiu, dar, din pacate, duminica viitoare plec iar la Cluj la facultate... nu prind Dragobetele acasa :-

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 150gr zahar
  • 1 pliculet zahar vanilinat
  • 200gr faina
  • 1 praf de copt
  • 100gr migdale macinate
  • 100gr ciocolata neagra
  • Pentru crema:
  • 300ml frisca lichida
  • 200gr crema de branza
  • 3-4lg gem de caise
  • Pentru sirop:
  • 200ml apa
  • 3 plicuri ciocolata calda
  • 150gr zahar
  • Pentru glazura de ciocolata:
  • 50gr ciocolata neagra
  • 50gr ciocolata cu lapte
  • 25gr unt
  • 50ml frisca lichida
  • Pentru decor :
  • 6lg zahar - ("parul de zane" & co.)
  • arahide si stafide trase in ciocolata
  • alune de padure
  • 4 sferturi waffles - [daca tot am cumparat aparat :), reteta urmeaza separat]

Mod de preparare

Cuptorul se incalzeste la 190C. Tapetam cu ulei si faina (nu ca mine... ca am uitat de faina :D) o forma rotunda (eu am folosit una de chec, cu gaura in mijloc - mi-a iesit un tort inaaaalt :D).

Blatul:

Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam pana cand compozitia capata luciu si se tine de paletele mixerului. Galbenusurile se adauga pe rand, apoi ciocolata topita pe baie de aburi, iar la final inglobam faina - amestecata in prealabil cu praful de copt si migdalele macinate - cu miscari usoare de sus in jos, cu o lingura mare.

Turnam compozitia in forma si tinem la cuptor pana cand nu mai lipeste si trece testul scobitorii. Cand e gata, blatul scos din cuptor se tine in forma inca 5min, apoi se rastoarna cu grija pe un gratar unde se raceste complet.

Crema:

Frisca se mixeaza pana la consistenta potrivita, apoi se adauga crema de branza si gemul si se omogenizeaza.

Sirop:

Zaharul se topeste in apa pe foc, apoi se adauga pliculetele de ciocolata calda. Cand s-au dizolvat, siropul se tine la racit.

Glazura:

Ciocolata si untul se topesc in frisca pe baie de aburi. Glazura se tine 5min la racit, dar nu mai mult, altfel se intareste.

Asamblare:

Blatul se taie in trei, se insiropeaza bine si se umple cu crema, inclusiv deasupra ultimului strat de blat. Se aseaza feliile de waffles peste care va curge glazura, apoi decoram cu restul de bombonele & co.

Pentru "parul de zane", caramelizam zaharul si cu o lingurita luam cate putin si tragem in fir subtire in jurul tortului. Cu cat e caramelul mai fierbinte, cu atata firul va fi mai subtire. Restul de caramel se rastoarna pe o suprafata de lemn si se sparge.

 

Si pentru ca e o ocazie speciala, vreau sa amintesc tuturor bucatarasilor cateva strofe din cea mai frumoasa poezie romaneasca:

Luceafarul - Mihai Eminescu

"(...)Din umbra falnicelor bolţi
Ea pasul şi-l îndreaptă
Lângă fereastră, unde-n colţ
Luceafărul aşteaptă.

Privea în zare cum pe mări
Răsare şi străluce,
Pe mişcătoarele cărări
Corăbii negre duce.

Îl vede azi, îl vede mâni,
Astfel dorinţa-i gata;
El iar, privind de săptămâni,
Îi cade dragă fata.

Cum ea pe coate-şi răzima
Visând ale ei tâmple
De dorul lui şi inima
Şi sufletu-i se împle.

Şi cât de viu s-aprinde el
În orişicare sară,
Spre umbra negrului castel
Când ea o să-i apară. (...)"

 "Iubirea nu este un târg: te iubesc pentru că mă iubeşti. Iubirea este o certitudine: te iubesc pentru că te iubesc.", Liviu Rebreanu ("Jar")

Reteta participa la provocarea "Dulce Romanie"

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de Dragobete" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (38)
Retete similare

Desert tort de Dragobete cu blat de cacao si crema de vanilie

Postat de mirela0911

Desert tort de Dragobete cu blat de cacao si crema de vanilie

Blatul: se bat ouale bine cu cele 2 lg de smantana. Se lasa deoparte. Intr-un bol se pune zaharul, cacaua, sarea si bicarbonatul de sodiu. Se amesteca. Se prepara cafeaua si se toarna...

Citeste continuarea

Tort de Dragobete

Postat de madi_marin

Tort de Dragobete

Preparăm întâi crema: se pun la foc mic, frişca lichidă cu ciocolata ruptă în bucăţele, apoi se adaugă cacaua, esenţa de rom şi coaja rasă de portocală. Se amestecă...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.02.2011, 09:01
Bravo! Imi place originalitatea ta, mult de tot!
la 13.02.2011, 09:50
multumesc, gaby! sa ai o duminica frumoasa la Sibiu e soare cum se prezinta vremea la Suceava?
la 13.02.2011, 09:50
la 13.02.2011, 10:03
foarte frumos felicitari
la 13.02.2011, 10:11

Vezi toate comentariile (38)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking