Tort de mere cu crema de zahar ars

Postat de gabrielacuisine in Torturi
4 Iun 2013 | 94577 vizualizari
Tort de mere cu crema de zahar ars

Este un tort destept, ca sa zic asa, datorita cremei de zahar ars care isi lasa siropul in blat si nu mai trebuie sa il insiropam. De obicei, un tort de mere simplu, este destul de uscat asa ca la acest tort nu aveti nevoie de nimic altceva decat de o crema. Va poftesc sa cititi reteta si sper sa va si placa si sa il incercati!

Ingrediente

Blat

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar (180 gr)
  • 6 linguri faina
  • 100 gr stafide
  • esenta de rom /vanilie

Crema de zahar ars:

  • 1 litru lapte
  • 6 oua
  • 250 gr zahar (o cana)
  • 1 lingurita esenta de rom

Caramel:

  • 150 gr zahar

Umplutura:

  • 7 mere mari
  • stafide

In plus:

  • 500 ml frisca
  • unt pentru uns

Mod de preparare

1. In primul rand trebuie sa avem o cratita inalta de 4 l. Nu putem face intr-o forma de tort detasabila pentru ca tortul este destul de inalt. Curatam merele de coaja si eliminam cotorul cu ajutorul unui cutit cilindric special pentru mere (sau scobim usor cu un cutit normal mijlocul merelor). Ungem foarte bine cratita cu unt si asezam merele astfel incat sa umplem fundul vasului. Le bagam in cuptorul preincalzit la 180ºC pana cand se inmoaie. (cca. 30 min.)

2. Intre timp pregatim crema de zahar ars:

Intr-un vas inalt, mixam ouale cu zaharul pana se deschid la culoare apoi adugam laptele si esenta de rom si amestecam bine.

3. Pregatim si caramelul intr-o craticioara de inox unde punem zaharul si amestecam pe foc mic pana cand acesta se inchide la culoare. Atentie: nu trebuie sa se arda, cand a capatat culoarea caramelului, il luam de pe foc si il turnam peste mere si pe marginea cratitii cu ajutorul unei linguri. Daca va plac stafidele, puteti pune in mijlocul merelor cateva stafide pana umpleti golul ramas de la cotor apoi turnati caramelul.

Turnam si compozitia de oua cu lapte peste mere iar cratita o asezam intr-o tava cu apa fierbinte si o introducem in cuptor din nou pentru a se inchega crema. Facem acest lucru ca sa nu se inchida la culoare foarte tare crema de zahar ars. Crema este facuta in momentul in care, daca miscam cratita, tremura ca o piftie (asta se va intampla dupa aprox. 40 min.).

4. Cand crema de zahar ars este facuta, scoatem cratita din cuptor si o lasam putin sa se raceasca . Intre timp vom pregati blatul:

Intr-un bol inalt, batem albusurile spuma apoi adaugam zaharul lingura cu lingura, mixand bine dupa fiecare aditie.

Adaugam apoi galbenusurile, la fel, unul cate unul procedand la fel ca la albusuri.

La final adaugam faina in ploaie, cernuta in prealabil, mestecand de jos in sus cu un tel in forma de para. Nu amestecam foarte mult pentru a nu se lasa pandispanul.

Adaugam si stafidele si le incorporam usor in compozitie.

In momentul in care vrem sa turnam aluatul peste crema de zahar ars, mai ungem putin marginile cratitii cu unt (cu ajutorul unei pensule) .

Nivelam frumos suprafata acestuia si il introducem in cuptor pana cand blatul este copt (la fel in tava cu apa fierbinte). Asta se va intampla dupa aprox. 40 de minute (mai verificam intre timp cuptorul fara a deschide de prea multe ori usa acestuia, ca sa nu se lase blatul).

Cand este gata (introducand un tester in blat, acesta trebuie sa iasa curat), il scoatem din cuptor si lasam tortul in cratita pana cand se raceste (il puteti lasa si peste noapte sau 4-5 ore).

Deasupra cratitii punem un platou de torturi si il rasturnam. Daca s-a racit bine, veti vedea ca blatul s-a desprins de pe marginea cratitii si se va rasturna foarte usor.

Il bagam in frigider pana se raceste bine apoi il ornam cu frisca.

Este deosebit de bun si de aromat!

Rolul cremei de zahar ars este ca aceasta isi va lasa siropul in blat iar tortul va fi umed, nu uscat.

Sper sa il incercati si sa fiti multumiti de izbanda!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de mere cu crema de zahar ars" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (44)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Reteta de tort de mere cu crema de zahar ars

Postat de rocsi_1612

Reteta de tort de mere cu crema de zahar ars

Iata cum se prepara Reteta de tort de mere cu crema de zahar ars Luati o cratita de 22 cm, de preferat sa fie una pe care sa o puteti pune si pe foc si in cuptor, puneti in ea 7 linguri de...

Citeste continuarea

Tort cu crema de zahar ars si mere- Reteta Nr. 400

Postat de Dea_Dea

Tort cu crema de zahar ars si mere- Reteta Nr. 400

Crema: Topim zaharul si apoi invartim cratita incat sa imbracam peretii . Merele le curatam si le taiem felii. Punem feliile de mere in cratita. Ouale se amesteca bine cu esenta de vanilie si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.06.2013, 15:22
la 04.06.2013, 15:26
Asa ucide-ma definitiv,calca-ma-n picioare ((((((
Na,ca acuma plang si eu))))))
Cel mai racoros tort
la 04.06.2013, 15:29
)) Pai tu Dia,ai zis ca tu nu plangi azi)
Excelent tort
la 04.06.2013, 15:31
Mena,asta-i plans de ala numa' ca s-o induplec )))
la 04.06.2013, 15:33
)) daca-ti da imi dai si mie?

Vezi toate comentariile (44)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking