Tort Dobos

Postat de Ina in Dulciuri
30 Dec 2014 | 13676 vizualizari
Tort Dobos

Am vrut ca pentru trecerea dintre ani sa fac un tort de care sa fiu sigura ca e pe placut tuturor, dar pe care nu l-am mai facut pana acum . Si cum am tot vazut pe site Dobosul, iar Costel mananca ciocolata pe paine :))) , am decis ca acesta sa ne fie tortul de Revelion. Sursa de inspiratie, retetele Timeei >:D

Ingrediente

  • Pentru foi
  • 9 oua
  • 180 gr zahar
  • 180 gr faina
  • 60 gr unt
  • un praf de sare
  • Crema
  • 6 oua
  • 380 g zahar
  • 3 plicuri de zahar cu aroma de rom
  • 350 g ciocolata neagra
  • 2 linguri cu unt
  • 475 g unt 82% grasime
  • 70 g cacao neagra ( un pachet Dr. Oetker)
  • Caramel
  • 150 g zahar

Mod de preparare

Foile:

Mixam albusurile cu un varf de sare, apoi adaugam  zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o bezea. 

Separat mixam galbenusurile cu untul topit si racit , dupa care le adaugam peste bezea. 

La final adaugam faina , presarand-o usor si incorporand-o in aluat cu o lingura de lemn, prin miscari de sus in jos,  astfel incat aluatul va ramane aerat. 

Din aceasta compozitie coacem pe rand 3 foi, in tava mare de la aragaz, tapetata cu hartie de copt. 

(Am copt fiecare foaie cca 15 minute, la foc mediu, pe treapa  cea mai indepartata de foc.)

Cand sunt coapte, scoatem foile din tava si le portionam  in cate 3 bucati egale. Obtinem in acest fel 9 foi pentru tort.

Crema: 

Intr-o craticioara amestecam ouale cu zaharul  si zaharul cu aroma de rom si punem pe baie de aburi amestecand pana se topeste zaharul. 

Luam de pe foc si mixam compozitia pana face basicute.

Separat , rupem bucati de ciocolata neagra pe care le vom topi, impreuna cu doua linguri de unt, la microunde ( sau pe foc ) .  Cand ciocolata este topita, adaugam cacaoa, amestecam si lasam sa se raceasca usor, apoi o adaugam peste compozitia de oua , mixand pentru omogenizare.

Mixam untul tinut in prealabil la temperatura camerei.  Cand acesta devine spumos, turnam, putin cate putin, din compozitia de ciocolata, mixand continuu pentru a obtine o crema fina , uniforma ca textura.  

Asamblare: 

Asamblam tortul alternand foile cu straturi potrivite de crema , pana ce vom acoperi cu crema foaia a 8-a. 

Pastram o foaie de blat pentru a o acoperi cu caramel.  Pentru aceasta , topim 150 g zahar, avand grija sa nu-l ardem. Foaia pastrata o vom felia in fasii egale, late de 1-2 degete. Cand caramelul este gata ( zaharul sa fie topit complet ), il turnam uniform peste fasiile de blat , avand grija sa le separam cat inca nu s-a intarit caramelul. Pentru aceasta ne vom ajuta de un cutit trecut prin unt.

Imbracam tortul in crema , iar deasupra asezam fasiile de blat cu caramel. 

Dupa ce sta la rece 2-3 ore, tortul este gata pentru servit. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Dobos" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort dobos

Postat de oanapl

Tort dobos

Pentru foi pui oul in bol robotului, adaugi zaharul si foarte putina sare si mixezi pana cand isi tripleaza volumul. Peste ou adaugi untul topit si racit si cerni faina, iar apoi cu miscari largi...

Citeste continuarea

Desert tort Dobos

Postat de Oana

Desert tort Dobos

Foi : Separa albusurile de galbenusuri. Pune un praf de sare peste albusuri si mixeaza pana se intaresc. Adauga apoi treptat jumatate din zaharul pudra si mixeaza pana obtii o bezea tare. Mixeaza...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.12.2014, 23:24
Sectiunea, maine
la 30.12.2014, 23:29
la 30.12.2014, 23:32
frumos
la 30.12.2014, 23:38
Huoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo,ca o sa ma bantuie definitiv si irevocabil...
la 30.12.2014, 23:39
Da' ce, Cleme? Dobosul meu e stafie? ))

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking