Tort Elena

Postat de susu in Torturi
25 Aug 2010 | 7242 vizualizari
Tort Elena

Acest tort l-am facut pentru o buna prietena cu ocazia zilei de Sfanta Elena

Ingrediente

  • Blat:  
  • 100 g ciocolata neagra
  • 50 g ciocolata cu lapte
  • 5 oua
  • 100 g zahar alb sau brun
  • 100 gr unt
  • 100 g faina
  • 100 g nuca
  • Esente, vanilie si rom
  • 1 pachet praf de copt
  • Un praf de sare
  • Cognac
  • 1\2 lgt praf de cafea    
  • Crema 1 :  
  • 300 ml smantana dulce
  • ½ cutie mare de finetti
  • 1 plic si 1/2 intaritor de frisca  
  • Crema 2 :  
  • 1 plic praf pentru crema
  • 250 ml Lapte  
  • Decor :  
  • Capsuni
  • Ciocolata alba
  • Ciocolata neagra
  • Frunze de menta proaspete    
  • Glazura :
  • 100 g ciocolata amaruie de buna calitate ( 70% cacao)
  • 100 g ciocolata cu lapte nu foarte dulce
  • 200 ml frisca
  • 2 linguri cognac
  • Esenta de rom  
  • Pentru insiropat  
  • sirop format din cognac, cafea si ciocolata  

Mod de preparare

Blatul :

Untul la temperatura camerei se freaca cu ½ din cantitatea de zahar si restul se bate spuma cu albusul si un praf de sare. Galbenusurile se freaca separat cu esentele si cognacul. Se adauga cate putin din compozitia de galbenusurile si se freaca dupa fiecare. Ciocolata se topeste la microunde si se toarna putin racita peste unt. Nucile se prajesc putin la cuptor si apoi se macina marunt. Se cerne faina, praful de copt si cafeaua. Daca albusurile sunt batute bine puteti sa nu folositi agent de crestere.Se adauga la compozitia lichida nucile, faina si albusurile amestecandu-se usor de jos in sus. Se pune aluatul intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins pentru 30-40 de minute. Se lasa la racit in cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul.

Crema 1 :

Ciocolata Finetti tinuta la temperatura camerei se bate cu mixerul, smantana se bate putin la viteza mica apoi se adauga intaritorul si se bate la viteza mai mare pana la intarire. Se amesteca ambele compozitii.  

Crema 2 :

Pentru ca am folosit Finetti care este destul de dulce si am glazurat tortul cu ciocolata am preferat sa fac a doua crema din crema la plic. Se prepara dupa instructiuni batandu-se praful cu laptele rece si putin zahar.

Montare tort :

Se taie blatul in 3 parti egale, cine doreste il poate insiropa dar nu este neaparata nevoie, se foloseste ca baza blatul care nu a crescut uniform si are denivelari, se intinde crema finetti si deasupra se pun fructe taiate. Se aseaza al doilea blat, deasupra cealalta crema si apoi fructe. Asezam ultimul blat si deasupra glazura. Eu am dat tortul la rece inainte sa-l glazurez.

Glazura :

Se pune pe foc mic smantana impreuna cu cognacul, esentele si ciocolata taiata bucati. Se amesteca continuu pana la topire fara a permite sa ajunga la fierbere.

Se aseaza tortul pe un gratar. Se varsa glazura calduta in mijlocul tortului lasand sa se prelinga pe margini. Se lasa in bucatarie pana la racire dupa care se introduce la frigider. Se spala capsunile cu cateva ore inainte, se aseaza pe un prosop absorbant si se lasa la uscat. Se topeste ciocolata la bain marie si se tine in apa calda pana terminam de ornat capsunile. Tinem capsunile de codita sau ne ajutam de o scobitoare infipta si introducem doar pe jumatate in ciocolata calda, lasam sa se scurga putin si scoatem printr-o miscare circulara. Asezam pe hartie de copt si dupa ce s-au racit le introducem la frigider pana la ornare. Am taiat felii niste capsuni dar nu de tot ci doar pana la codita apoi le-am desfacut evantai.  Am facut si niste bilute din ciocolata alba si cateva grilaje.

Pentru ca l-am facut cadou a doua zi l-am ornat de seara si mi-au transpirat capsunile in frigider. De preferat a se decora cu putin timp inainte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Elena" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (14)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si ciocolata

Postat de AndrutzaP

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si ciocolata

Blat Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul si se continua mixarea pana devin lucioase. Galbenusurile se mixeaza...

Citeste continuarea

Tort Constantin si Elena

Postat de Corina33

Tort Constantin si Elena

Se bat bine ouale, apoi se adauga treptat zaharul si zaharul vanilat si se mai bate pana se topeste. Se cerne faina peste ouale batute si se inglobeaza cu grija. Se preincalzeste cuptorul la 180...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.08.2010, 17:53
wow! norocoasa prietena
la 25.08.2010, 18:04
foarte bine arata tortuletul....
la 25.08.2010, 18:08
Fain tort!
la 25.08.2010, 18:30
superb tort..vreau o feliuta
la 25.08.2010, 19:01
Chiar ca ii norocoasa prietena ta.Si eu vreau o feliuta mica!

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking