Ingrediente
- Blat:
- 8 oua
- 8 lg zahar
- 8 lg faina
- 1 plic vanilie
- 1 praf sare
- Crema:
- 4 galbenusuri
- 2 linguri de lapte sau apa
- 2 pachete - 400 gr unt
- 3 fiole de esenta de rom de buna calitate (f aromate);
- 3 lg de cacao neagra
- 350 gr zahar brun;
- 100 gr ciocolata amaruie
- Glazura:
- ciocolata amaruie (>50% cacaco): 150 gr
- 100 ml smantana lichida pt frisca
- pt ornat: am folosit migdale sfarmitate
Mod de preparare
Blatul:
Se separa galbenusurile de albusuri. Se freaca albusurile bine pana isi tripleaza volumul, se adauga zaharul. Se adauga usor galbenusurile si la final faina cernuta vanilia si sarea. Se intind 2 foi de pergament si se pune blatul in 2 tavi de cuptor mari ( blatul 0,5 cm inaltime) si se baga la cuptorul preincalzit 20 min la foc mediu. Se scot foile si se racesc, acoperite cu un servet ca sa nu se usuce. Se decupeaza la final dupa forma de tort sau se taie fasii de 15 cm latime si se face prajitura excelent originala (am facut si din asta o bucata din marginile ramase pt ca am tavile ff mari de aragaz)
Crema:
La bain-marie se freaca galbenusurile cu zaharul brun si cele 2 linguri de lapte, pana se topeste zaharul si galbenusurile se umfla. Se amesteca incontinuu. Spre final se adauga si cele 3 linguri cu varf de cacao neagra. Se ia si se lasa la racit. Dupa ce s-au racit galbenusurile se freaca cu untul (care se lasa in prealabil la temperatura camerei cateva ore bune pt a fi mai usor de prelucrat). Se topeste ciocolata si se adauga si aceasta compozitiei. La final se adauga esenta de rom.
Se pune o foaie de blat, una de crema, una de blat , una de crema si una de blat la final. L-am bagat la rece si la cateva ore l-am scos sa il glazurez pe un gratar. Am topit ciocolata si am amestecat-o cu frisca lichida. Am glazurat si am ornat cu migdale sfarmate. A iesit unul din cele mai bune torturi ever!!!!!!!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Excelent" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (18)
|