Tort exotic

Postat de giorgi in Torturi
1 Ian 2013 | 5986 vizualizari
Tort exotic

Mi s-a parut greu de facut dar am zis , de ce nu? Daca nu imi reusea , porcul mamei era la datorie ,fericit! Pentru cine e experimentat in ale prajituriturilor e simplu. Am pus si un decor , realizat de mine , care mie mi-a placut foarte mult si pe care l-am folosit la alt tort.Sper sa va placa clopotelul meu.

Ingrediente

  • Blatul se compune din doua grupaje
  • Primul :
  • 30 gr zahar
  • 30 gr miere
  • 1 albus
  • 60 gr migdale macinate sau putem folosi nuca macinata
  • 3 galbenusuri
  • un praf sare
  • Al doilea :
  • 3 albusuri
  • 35 gr zahar
  • 45 gr faina
  • un praf sare
  • Crema Bavareza:
  • 100 ml lapte
  • 30 gr zahar
  • 2 galbenusuri
  • 5 gr gelatina
  • 200 gr frisca lichida
  • esenta de portocala
  • un praf de sare
  • Crema de vanilie:
  • 40-50 gr zahar pentru caramelizat (daca folosim smanatana dulce ,fara zahar putem pune chiar 60 gr zahar)
  • 360 gr frisca lichida
  • vanilie,esenta
  • 5 gr gelatina dizolvata in 4 linguri de apa sau compot
  • 4 galbenusuri
  • Jeleul de fructe :
  • Am facut un piure din fructele dintr-un compot de pere si mango,mi-a iesit cam doua cani de piure ,doua cani mari .
  • trei bucatele mici (patratele ,ca la ciocolata) de glucoza
  • doua linguri de zahar numai daca il vreu mai dulce ,mie mi-a fost suficienta glucoza
  • 10 gr gelatina

Mod de preparare

Blatul:

Se bate albusul spuma tare cu un praf de sare ,se adauga mierea si se bate (mixeaza) in continuare ,apoi incorporand migdalele macinate.La urma am pus galbenusurile ,incorporandu-le cu blandete ,ca la orice blat. Separat am batut 3 albusuri sarea ,apoi cu zaharul(35 gr) ,pana obtinem o spuma tare ,apo am incorporat usor faina . Am amestecat cele doua compozitii cu grija sa nu se lase albusul. Am pus in forma de tort unsa cu unt si tapetata cu faina .Putem pune hartie de copt in loc de tapetare.Am copt la cuptorul incalzit ,cam la 180*C.Facem testul cu scobitoarea sa vedem cand s-a copt ,daca se ia pe scobitoare compozitie mai lasam la copt.Incercam coacerea cam dupa 20 minute.

Crema bavareza :

Batem frisca lichida .Gelatina o punem la inmuiat in trei linguri de apa sau compot.Galbenusurile le mixam cu sarea ,zaharul ,laptele si le punem pe foc pe bain-marie ,amestecand mereu, pana se ingroase ca o smantana. Le tragem de pe foc si in apa folosita pentru ele pentru bain-marie punem vasul in care sta gelatina cu apa ,asta pentru ca sa se dizolve ,sa se faca lichida. Adaugam gelatina in crema de galbenusuri (cu precautie,intai punem o lingura ,apoi doua ,din compozitia de galbenusuri in gelatina ,apoi turnam aceasta in toata crema de galbenusuri ),o lasam sa se raceasca ,amestecand in ea si apoi ii incorporam frisca batuta spuma .

Crema de vanilie :

Se pune frisca la fiert ,amestecand mereu in ea.Separat caramelizam zaharul iar cand are culoarea mierii se adauga putin cate putin in frisca fierbinte.Se ia de pe voc ,se pune esenta de vanilie si cand e usor calduta se adauga galbenusurile frecate un pic ,apoi gelatina(toppita,lichida,pe bain-marie) ,tot asa cum am mai spus.Intai se pune o lingura,doua , din compozitie in gelatina ,apoi rasturnand aceasta in toata crema. Se lasa crema sa se raceasca la temperatura camerei

Am facut piureul de fructe si l-am pus la frigider pana a doua zi . A doua zi am dizolvat gelatina in putin suc si am topit-o pe bain-marie cu glucoza. Am amestecat cu piureul de fructe.

Asamblare : Am trei forme de tort ,cu pereti detasabili, de marimi diferite ,pentru blatul de tort am folosit marimea medie ,pentru asamblat am folosit marimea mica. Am pus o farfurie adanca pe forma cea mica de blat de tort ,am imbracat peste farfurie ,tot fundul tortului (care ulterior va deveni fata tortului) in folie si am prins inelul.Pe marginile inelului am pus hartie de copt apoi am turnat crema Bavareza .Am dat la frigider sa se intareasca apoi am pus crema de vanilie si apoi blatul si am dat la frigider pentru mai mult timp ,eu pana a doua zi . A doua zi am intors tortul invers si cu grija am desfacut peretii detasabili .Am dat la o parte farfuria ,cu ajutorul careia am format craterul in tort,si am pus piureul de fructe pe care l-am amestecat cu gelatina topita .Am pus la intarit si dupa cateva ore am decorat .

Fiuuu!!!Nu credeam sa-mi iasa ,cu atata nebunie dar a iesit total delicios !

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort exotic" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (7)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tort exotic

Postat de postavaru

Tort exotic

Incepem cu pregatirea blatului. Mixam bine ouale cu zaharul pana isi tripleaza volumul.Adaugam apoi untul topit si esenta. Adaugam alunele macinate si faina in compozitie, amestecand usor....

Citeste continuarea

Tort diplomat Anamaria cu glazura de ciocolata amaruie

Postat de moi_miruna

Tort diplomat Anamaria cu glazura de ciocolata amaruie

Blatul: Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se mixeaza cu un praf de sare si cu zaharul, galbenusurile se mixeaza cu un praf de sare si cu uleiul. Se amesteca apoi ambele...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.01.2013, 20:14
ce frumos
la 01.01.2013, 21:28
Ce frumos ..Ce bun o fi..
la 01.01.2013, 21:59
Multumesc fete!E ..mmmmm....bun!
la 01.01.2013, 22:33
wou...
la 01.01.2013, 23:31

Vezi toate comentariile (7)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking