Tort Extaz 1000 sau reteta nr.1000

Postat de Constelatialeu in Torturi
20 Ian 2017 | 13715 vizualizari
Tort Extaz 1000 sau reteta nr.1000

Da, am ajuns si la 1000, cand, cum, habar nu am, dar eu una stiu ca m-am distrat de minune pe aici prin zona. Imi amintesc de vremurile in care intram pe aici si ma inspiram, trageam cu ochiul si n-aveam gand sa-mi fac cont. Vedeam la Miha ''o tona '' de retete si ma lua ameteala, imi zicea ''valeu asa multe'' si imi vedeam de ale mele, pana intr-o zi, ma cam saturasem sa ma bata Dia la cap sa-mi fac cont. Asa ca mi-am zis hai si eu, ca cine stie, poate-mi place, ca sa vezi au trecut 4 ani, cu de toate, per total mi-a dat cu plus si nici nu m-am gandit sa fac un scop din a posta retete si sa ajung la 1000, am ajuns fara sa bag de seama......Trebuie sa pomenesc asta, ca altfel azi nu postam reteta cu nr. 1000, imi propusesem ca pe 2 ian 2017 cand am implinit 4 ani de bantuit pe aici sa postez si reteta cu nr.1000, n-a fost sa fie, mi-au crapat aparatele foto, 2 la numar, resuscitate si pararesuscitate...si am zis, asta este....am tras eu de ele cat am putut.....si cum nimic nu-i intamplator si oamenii sunt saritori, Ancuta draguta, mi-a zis ca pandea sa vada cand fac 1000 de retete sa nu rateze, i-am zis ca mai are de pandit, ca nu mai am ce sa resuscitez din aparatele foto.....si cum ea este o fata tare saritoare, mi-a trimis imprumut un aparat foto, mi-am cam prins eu urechile cu el, dar mi-am facut treaba. Multumesc Ancuta draguta si Bucataras dragalas.......Si trebuie sa inchei introducerea ca e mai lunga decat reteta, dar nu inainte de a spune ca m-am inspirat pentru tort de la bucataras Miremirc, Tort Eszterhazy...nu mi-a iesit ca  al ei, nici nu-mi doream, mi-a iesit ca mine, zapacit.......

Ingrediente

  • Pt. blaturi
  • 8 albusuri
  • 200 g nuci prajite si macinate
  • 150 g zahar
  • Crema
  • 8 galbenusuri
  • 100 g zahar pudra
  • 50 g faina
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 250 ml lapte fierbinte
  • 250 g unt 80% grasime
  • Glazura alba
  • 1 albus
  • 150 g zahar pudra
  • 1 lingurita zeama lamaie
  • ciocolata negra
  • Glazura krantz
  • zahar caramelizat
  • nuca prajita

Mod de preparare

Blaturi : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat pana am obtinut o spuma tare, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea foarte tare, apoi am adaugat nuca macinata, amestecand de jos in sus, cu miscari lente. Din aceasta cantitate, am obtinut 6 foi. In tava de la aragaz, am pus hartie de copt, cu ajutorul unei farfurii plate mari, am desenat un cerc, apoi am intins prima foaie ( cca 110 g de compozitie pentru fiecare foaie, pus sau minus), am bagat tava la cuptorul preincalzit , cca 7 min. Pe blatul de lucru, am turnat o lingura de apa rece si am scos hartia de copt cu blatul din cuptor, am pus peste, apa rece, apoi cu ajutorul unui cutit cu lama mai lata am desprins blatul de pe folie. Am procedat asa si cu restul de compozitie. Am obtinut 6 blaturi subtiri de bezea cu nuca. Cat au stat la racit, m-am apucat de crema.

Crema: Intr-un castron de inox am pus galbenusurile, zaharul vanilat si zaharul farin si am mixat bine, apoi am adaugat si faina. Am pus laptele pe foc sa dea in clocot si apoi l-am adaugat peste galbenusuri. Am pus castronul peste o oala cu apa fiarta care era pe foc si am amestecat continuu pana s-a ingrosat crema, am pus-o sa se raceasca, in chiuveta. Untul moale l-am pus intr-un castron, apoi am incorporat crema de galbenusuri racita, lingura cu lingura, pana am obtinut o crema spumoasa.

Glazura Krant : Aici n-am cantarit , am pus intr-o craticioara zahar la caramelizat ( cca 6 linguri), apoi am adaugat nuca si am omogenizat, am uns un fund cu ulei si am intins krantzul format, l-am lasat la racit, apoi am pisat cu ajutorul unui ciocan.

Glazura alba: Albusul de ou cu un praf de sare l-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si zeama de lamaie.

Ciocolata am pus-o l-a topit, am avut ciocolata de la Dr.Otker

Montare : Pe un platou, am asezat prima foaie de bezea si am intins un strat de crema, apoi am adaugat foaia a doua, strat de crema, am procedat asa pana am terminat foile si crema, crema am adaugat si pe ultima foaie si pe margini. Apoi, am intins glazura alba, am format 5 cercuri cu ciocolata topita si am trasat cu ajutorul unui bat de frigaruie, linii care au format o panza de paianjen. Marginile le-am imbracat cu krantz.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Extaz 1000 sau reteta nr.1000" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (87)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort cu jeleu de fructe de padure si crema mascarpone

Postat de mirela0911

Desert tort cu jeleu de fructe de padure si crema mascarpone

Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat pe rand si se mixeaza pana se obtine o spuma tare. Galbenusurile se amesteca cu...

Citeste continuarea

Tort cu crema de gutui si clementine

Postat de rhapsody

Tort cu crema de gutui si clementine

Blat: 1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. 2. Separa albusurile de  galbenusuri. 3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.01.2017, 21:32
Eu nu vad
la 20.01.2017, 21:33
Felicitari Cleme
la 20.01.2017, 21:36
wow 1000 Dar nu apar pozele
la 20.01.2017, 21:42
Nu pot sa incarc pozele, deja sunt plina de nervi....
la 20.01.2017, 21:44

Vezi toate comentariile (87)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking