Tort Himalaya

Postat de Lia1 in Torturi
10 Ian 2014 | 13974 vizualizari
Tort Himalaya

Pana sa indraznesc sa prepar macarons, acest tort era desertul preferat pe care il faceam atunci cand ramaneau multe albusuri de la alte preparate. Este tortul Himalaya al Sandei Marin, intr-o alta prezentare, i-am adaugat coulis din capsuni pentru acel gust dulce-acrisor fructat si pentru un accent de culoare in farfurie. Am simtit nevoia de ceva acrisor pentru ca Sanda Marin pune in crema de frisca fructe si asta va recomand, desigur, pentru ca nu este atat de dulce ca in varianta mea de astazi: in frisca am adaugat in loc de fructe, dulceata de capsuni. Gustul este foarte bun, aromat, dar este mai dulce decat cu fructe. Calculul masurii diametrului a pornit de la marimea platoului in care aveam sa il asez. Platoul are cavitatea de 22cm. Am trasat cercuri de 18.5 cm pe hartia de copt pentru ca acestea cresc si ajung la 22.

Ingrediente

  • PENTRU STRATURILE DIN BEZEA
  • 8-9 albusuri (am avut oua de la tara)
  • 1 praf de sare
  • 500 g zahar pudra
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 linguri amidon (ea nu punea, am adaugat asa cum am vazut pe net, probabil ca sa nu crape prea rau)
  • optional 1 lingura zeama de lamaie (are gust mai racoritor, Sanda Marin nu punea)
  • PENTRU CREMA DIN FRISCA
  • Varianta 1-Sanda Marin (nu dadea cantitati)
  • 450 g smantana naturala pentru frisca 32% grasime (la acest tort nu folositi vegetala)
  • 2 intaritoare (sa le aveti in caz ca nu se bate)
  • 200-250 g fructe: zmeura, capsuni, fragi, fructe de padure (decongelate),castane sau fructe confiate + cateva pentru decor
  • optional, colorant rosu cat un varf de scobitoare sau o picatura de lichid
  • optional 10 g gelatina daca vreti o crema ferma pe care sa o controlati cu posul
  • Varianta 2 (pe care am intrebuintat-o)
  • 450 g smantana naturala acra (fermentata) cu 20% grasime am folosit
  • 3 plicuri praf pentru frisca Dr. Oetker (unul a fost cu aroma de capsuni-roz)
  • 250 g dulceata de capsuni facuta in casa
  • fara colorant, praful era deja colorat (la un plic)
  • PENTRU SPIRALELE DECORATIVE DIN FRISCA
  • 1 ceasca mare (ca de cafea) cu frisca batuta fara fructe
  • alta varianta, opriti cateva fructe cu tot cu codite (asa mi-ar fi placut ca sa le expun, daca erau ok)
  • PENTRU COULISUL DIN FRUCTE
  • 500 g fructe decongelate
  • 100 g zahar
  • 1 lingura suc de lamaie

Mod de preparare

PREPARARE STRATURI DIN BEZEA (4)

In tava de aragaz, daca incap doua discuri din bezea trebuie sa aiba distanta intre ele de 4 cm si pana la margini 2 cm pentru ca cresc la copt. Protejati cu hartie de copt. Trasati cu un creion discuri cu 4 cm mai mici decat vreti sa rezulte (cresc la copt). Le-am trasat de 18 cm.

1.Incingeti cuptorul la 120 grade, cel pe gaz la treapta 2,5 maxim.

2.Amestecati zaharul pudra cu amidonul.

3.Intr-un castron bateti cu mixerul albusurile fara zahar 2-3 minute si sarea, apoi adaugati cate o treime din zaharul pudra (in ploaie daca aveti rabdare). Dupa prima treime de zahar adaugat, puneti zeama de lamaie. Cand turnati zaharul, reduceti la viteza minima mixerul ca sa nu il arunce in afara. Apoi continuati cu turbo. Dureaza cam 7 minute cu un mixer puternic sau pana devine lucioasa si ferma. Varful format se lasa in prima secunda dar sta ca forma precum arat in poza, daca se culca de tot nu este bine batuta.

4.Opriti o ceasca cu compozitie pentru bezelele ornament.

5.Pentru cei care vreti discuri regulate, procedati la intinsul bezelei asa cum am sugerat in tipsuri. Eu am intins ca in poze cu spatula de la steamer (o paleta lata foarte usor curbata).

Se coc la 110-120 grade, punand tava pe treapta cea mai de sus a cuptorului pana incepe sa se rumeneasca pe margini. Dureaza vreo 45 de minute la foi iar bezelutele mici se coc rapid, dupa 10 minute se rumenesc dar raman moi la mijloc (la cuptorul cu gaz). Dupa primele 20 de minute incepeam sa le cercetez pt. ca la cuptorul meu repede se rumenesc pe fund, spre final am redus chiar la treapta 1. Puteti intredeschide usa si protejati butoanele ca atunci cand coaceti la grill.

6.Se scot cu foaie cu tot daca refolositi tava, cu mare-mare grija ca sa nu crape si se depoziteaza la racit pe gratar, masa sau planseta de lucru. Cand sunt reci, se scot usor dand pe fund cu un cutit lung si subtire ca sa se desprinda. Daca s-au lipit, udati cu un buret masa si puneti hartia cu foile din bezea ca sa se ude un pic asa cum am procedat la macarons.

7.Se coc separat bezelutele ornament pentru ca timpul este mai scurt si evitati sa intrerupeti procesul de coacere al straturilor din bezea. Se formeaza de 1.5cm diametru cu un pos cu dui rotund ca orificiu. 

PREPARARE CREMA DIN FRISCA

Varianta 1

1.Pregatiti fructele proaspete sau decongelate si, din timp, lasate la scurs de suc intr-o sita, eventual cu putin zahar (cele metalice vechi oxideaza, deci sa fie inox/plastic sau in cea de scurs pastele). Apoi, fie le pasati si obtineti un piure, fie le taiati cuburi si este mai placut sa vedeti fragmente in crema. Cu mari probleme reusesc sa bat frisca din smantana naturala lichida (n-am reusit decat cu una nemteasca), de aceea aplic de regula varianta 2. Puneti intaritoare daca este cazul.

2.Bateti smantana intr-un vas cu pereti inalti, conform instructiunilor de pe cutie, dar nu in vas de inox sau vas care poate sa innegreasca smantana. La final bateti cu fructele pana capata culoare rozalie. 

3.Adaugati colorant daca doriti (se amesteca 20 secunde de regula).

...................................................................

Daca doriti o crema foarte ferma, hidratati gelatina cu 2 linguri apa rece, apoi o incalziti usor la bain marie sau microunde. Se amesteca ca mai sus adaugand-o odata cu fructele.

Varianta 2

1.Se pune smantana in bolul cu pereti inalti. Se toarna praful. Smantana am pus-o in loc de lapte. Se amesteca conform instructiunilor de pe plic.

2.Oprim din compozitie o ceasca mare de frisca pentru spirale.

3.Amestecati cu dulceata de capsuni.

PREPARARE COULIS - O rateta Radu Popovici

Varianta 1

1.Se transfera fructele decongelate intr-o sita fina, metalica, cu suc cu tot. Se adauga 100 g zahar si se lasa sa se scurga. 

2.Se paseaza apoi prin sita, apasand puternic cu spatele unei linguri metalice. Se arunca reziduul solid. 

3.Se adauga la sos sucul de lamaie si se amesteca bine. Trebuie sa aiba un gust dulce-acrisor, racoritor. Se pune in frigider.

Varanta 2

Fiindca fructele nu aratau foarte bine am preparat coulisul dupa varianta 2 gatind fructele, sucul de lamaie si zaharul (se pot adauga fasiute de coaja de lamaie, pentru aroma) circa 7-10 minute, intr-o cratita, la foc mic, pana ce fructele se dezmembreaza. Lasati sosul sa se raceasca (aruncati coajile de lamaie), apoi procesati-l cu un blender si pasati-l prin sita.

ASAMBLARE / DECORARE

1.Se aseaza un disc din bezea la baza. Se continua cu straturi succesive de bezea si frisca.

2.Daca doriti, mai aruncati bucatele intregi de fructe peste fiecare strat intermediar de frisca.

3.Stratul de deasupra din frisca il ornati astfel: cu dosul unei linguri trageti de frisca in sus ca sa formeze niste valurele (ciufiuleti). Cu posul cu dui cu striatii formati spirale pe margine. Intermediar se intercaleaza bezelute.

4.Alta varianta care mi-ar fi placut mai mult, ar fi fost sa pun central fructe intregi cu codite si pe margine o hora doar din bezelute, fara spirale din frisca. In acest caz, daca fructele ar fi fost micute, as fi pus si intre straturile intermediare fructe intregi din loc in loc, astfel incat sa se vada la margine. 

Sa va fie de folos!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Himalaya" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (50)
Retete similare

Tort Vegan de ciocolata cu avocado si zmeura

Postat de bucataria_cu_mirodenii

Tort Vegan de ciocolata cu avocado si zmeura

1. Se amesteca intr-un bol faina cu sarea, bicarbonatul de sodiu, pudra de cacao si faina de roscove. 2. Avocado se curata de coaja si pune intr-un blender impreuna cu bautura de soia si 4...

Citeste continuarea

Tort cu crema de dulce de leche si fistic

Postat de bucataria_cu_mirodenii

Tort cu crema de dulce de leche si fistic

Dupa cum va spuneam, este bine sa pregatiti tortul inainte cu o zi de eveniment.   Asadar, pregatiti ingredientele sa le aveti la indemana, boluri, mixerul si toate ustensilele necesare....

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.01.2014, 20:51
Cred ca e tare bun
la 10.01.2014, 20:52
Fetelor,ce retete in seara asta,iar sa ma duc sa imi fac ?)
la 10.01.2014, 20:53
Wowwwwwwwwww! Liaaa! Ce minunatie ai preparat! Cata munca....dar ce reusit e! Felicitari draga mea! Sa-i oferim un loc pe covorul rosu
la 10.01.2014, 20:57
Ioi,gata ma pun pe escalada,vin acum sa-mi iau pioletii...
la 10.01.2014, 20:57
Vaaaaaai, ce tort bun si frumos ai adus!!!
Si ce frumos explicat!!!

Vezi toate comentariile (50)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking