Pentru pandispan: Se separa ouale in doua boluri, intr-un bol galbenusurile se freaca cu 50 gr zahar (daca vrem fin sau mixat la robot) cu zaharul vanilat, pana se topeste zaharul si devine o crema, adaugam cate putin ulei si frecam in aceeasi directie cu furculita pana terminam uleiul si compozitia devine ca o crema densa.
Intr-un alt bol batem cu mixerul albusurile cu un praf de sare (foarte putin)si restul de zahar 60 gr. Mixam pana devine o spuma tare si lucioasa.
Compozitia de galbenusuri o adaugam la spuma de albusuri amestecand cu o spatula de jos in sus. Dam prin sita faina si amidonul si cu o lingurita de praf de copt si amestecam tot de jos in sus pana se omogenizeaza totul. Mai adaugam si zeama de la o lamaie indulcita dupa gust ca o limonada.
Punem compozitia in tava tapetata cu hartie de copt, asta ca sa fie cu cativa milimetri mai ingusta decat forma de tort, vroiam ca spuma de caspuni sa inveleasca tot tortul. Punem la cuptorul preincalzit la 175 grade pentru 30 minute,fara sa deschidem usa cuptorului,dupa 25 minute de coacere enzimele sunt stabile si nu se dezumfla. Dupa ce s-a copt, scoatem din cuptor si lasam la racit pana facem spuma.
Pregatim si siropul ca sa nu uitam de el si asezam langa tort.
Pentru spuma de capsuni:
Se bat 4 albusuri (se pot scoate si din congelator cu o jumate de zi inainte ca sa ajunga la temperatura camerei). Asadar se bat bine cu zaharul pana devine o spuma tare si lucioasa. Se poate face si altfel incalzind intr-o craticioara albusurile cu zaharul si amestecat pana face spuma,(pana la 40 grade) asa se pasteurizeaza albusurile, apoi transferam in bol si continuam sa mixam pana se face spuma.
Se mixeaza bine si capsunii si se strecoara de samburi(optional dar eu prefer asa o spuma usoara si fara seminte).
Se pun foile de gelatina intr-o tava cu apa foarte rece 10 minute,pana isi dubleaza volumul de 3 ori.
Intr-o craticioara se pune putin din zeama de capsuni mixata si strecurata la incalzit, se strange gelatina in maini ca sa se usuce de apa si adaugam la craticioara, amestecand pana se dizolva si devina un sirop, dar nu lasam sa fiarba, doar sa se incalzeasca putin. Asadar amestecam cu capsunile mixate reci, amestecam, apoi amestecam si cu albusurile spuma de jos in sus pana se omogenizeaza.
Punem 5 sau 10 minute la frigider,pana vedem ca incepe sa se intareasca ca o crema,dar nu prea tare.
In timpul acesta taiem pandispanul in doua si cu o lingura udam de doua sau trei ori cu baia de limoncello. Verificam cu degetele daca e destul de ud si punem partile detasabile de la forma, verificam daca ne ramane jumate de cm in lateral pentru a inveli bine cu spuma.
Scoatem spuma din frigider si o jumate o punem peste felia de pandispan udat. Punem si cealta felie de pandispan si restul de spuma. Punem din nou la frigider ca sa se intareasca bine.
Daca ne ramane inca o felie de pandispan e mai bine (mie nu mi-a ramas si am avut o problema mica dar nu grava) de rezolvat la congelator.
Se pregateste si plicul de gelatina cu 250 ml capsune mixate si 3 linguri de zahar, putina zeama de lamaie si se pune pe foc pana devine ca un jeleu (dar fara sa fiarba).Turnam peste tort (mai bine direct pe felia de pandispan, peste spuma cald inmoaie putin dar punand-o 10 minute la congelator se intareste la loc.
Lasam sa se intareasca si facem niste ciufi peste tort cu c ne-a ramas din spuma,decoram cu capsuni,zahar praf,ca sa arate mai ninsi si putina faina de fistic.
Ar trebui sa ma invat sa decorez si mai bine torturile stiu,data viitoare ma voi gandi mai bine cum sa decorez tortul.
Sper ca va place tortuletul meu.