Tort cu vin rosu si crema de capsune

Postat de rhapsody in Torturi
14 Mai 2014 | 7175 vizualizari
Tort cu vin rosu si crema de capsune

Poate suna ciudat, insa e o combinatie foarte gustoasa. Parol!

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua (4 oua medii + 1 ou mare)
  • 180 g zahar tos
  • 200 ml vin fiert rosu fierbinte (fraguta/stresinica)
  • 260 g faina
  • 50 g cacao (22%)
  • 1 lgt pudra de portocale
  • 1/2 lgt scortisoara
  • 1 lgt otet
  • 1/8 lgt sare
  • Crema:
  • 160 g capsune
  • 80 g zahar
  • 1 +1/2 lgt amidon
  • 350 g smantana nefermentata (20%grasime, Pilos)
  • 10 g gelatina (Dr. Oetker am folosit eu)
  • 80 ml lapte
  • 150 g smantana lichida
  • 250 g ricotta/mascarpone
  • Sirop
  • 1 lg sirop concentrat de zahar ars
  • 80 ml apa plata
  • Decor
  • Capsune (congelate am folosit eu)
  • 150 g ciocolata cu lapte

Mod de preparare

Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 170 grade celsius.

2. Separa albusurile de galbenusuri.

3. Mixeaza galbenusurile spuma cu 40 g zahar pana cand isi tripleaza volumul, iar culoarea devine pala.

4. Adauga vinul fiert fierbinte peste galbenusuri si mixeaza bine.

5. Incorporeaza faina amestecata cu cacaoa, pudra de portocale si scortisoara in compozitia cu galbenusuri. Pune si bicarbonatul stins cu otet si mixeaza bine.

6. Spala si degreseaza cu otet paletele mixerului si bate albusurile spuma moale cu un praf de sare. Adauga zaharul ramas si mixeaza pana cand spuma devine lucioasa si ferma.

7. Ia din albusurile spuma 2 linguri de compozitie, pune-le in compozitia cu galbenusuri si amesteca cu o spatula.

8. Rastoarna toata spuma de albusuri in compozitia cu galbenusuri si cacao si amesteca usor cu o spatula cu miscari circulare, de sus in jos.

9. Repartizeaza compozitia in 3 tavi ( 17 cm diametru) tapetate cu hartie de copt si introdu-le in cuptor, pe raftul din mijloc pentru 30-40 min, sau pana cand trec testul scobitorii.

10. Dupa ce s-au copt scoate-le si lasa-le sa se raceasca complet (preferabil de pe o zi pe alta).

Crema:

1. Pune capsunele impreuna cu zaharul si amidonul intr-o cratita neaderenta la foc mic. Amesteca din cand in cand si cand vezi ca s-a ingrosat (aprox. 5 min) opreste focul si lasa-le sa se raceasca complet inainte de a trece la pasul urmator.

2. Hidrateaza gelatina timp de 10 min in cei 80 ml lapte, dizolv-o cu grija pe bain-marie si lasa-o sa se racoreasca putin.

3. Mixeaza smantana lichida pana cand capata volum si consitenta. 

4. Mixeaza apoi bine smantana cu ricotta/mascarponele, capsunele racite impreuna si cu gelatina. 

5.Incorporeaza apoi frisca batuta in compozitite cu ajutorul unei spatule, cu miscari circulare, de sus in jos.

Asamblare:

1. Taie fiecare blat in 2 felii (eu nu le-am taiat egale fiindca m-au mancat degetele si le-am insiropat intai :"> ), si insiropeaza-le pe rand.

2. Imparte crema astfel incat sa-ti rezulte cantitati egale pentru fiecare strat si sa iti ramana si pentru finisat. 

3. Aseaza prima felie pe platou, pune putina crema, urmatoarea felie si tot asa pana cand termini. Pune deasupra crema ramasa si finiseaza tortul. Daca vrei neaparat il poti inveli total in crema. Ingtrodu tortul in frigider pentru cateva ore (minim 3).

4. Pune capsunele (eu am folosit congelate, insa acum se gasesc si proaspete) deasupra. Razuieste ciocolata (tinuta la temperatura camerei) cu un curatator de legume si "inveleste" tortul cu ea.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu vin rosu si crema de capsune" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tort cu crema de vanilie si nuca

Postat de mirela0911

Tort cu crema de vanilie si nuca

Blatul: Intr-un bol mic, se bat bine ouale impreuna cu smantana si se lasa deoparte. Intr-un bol adanc, se amesteca zaharul, cacaua, sarea si bicarbonaul de sodiu. Se prepara 200 ml cafea...

Citeste continuarea

Tort cu visine si branza

Postat de rocsi_1612

Tort cu visine si branza

Blatul: Eu am copt blaturile separat, dar voi puteti face unul si sa il taiati in doua. Separam ouale si mixam galbenusurile cu zaharul. Adaugam o lingurita praf de copt, una cu zahar...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.05.2014, 16:08
interesanta reteta , la fav cu ea
la 14.05.2014, 16:20
M-as imbata si eu cu o felie din tortul tau
la 14.05.2014, 16:22
Wow
la 14.05.2014, 16:27
Arata tare apetisant.
la 14.05.2014, 16:32
Mmm, super arata!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking