Ingrediente
- Ingrediente pentru 9 foi:
- 200 g unt;
- faina cat cuprinde (550 g);
- 1 ou;
- 100 - 150 ml apa rece;
- 1 lingura de otet de vin.
- Crema:
- 4 galbenusuri;
- 5 linguri zahar;
- esenta de vanilie;
- 6 linguri faina;
- 1 l lapte;
- 200 g unt;
- 1 borcan de dulceata de afine (270 g).
- Diametru cratita: 22 cm
Mod de preparare
Foi:
Untul rece se taie cuburi si se amesteca cu faina printr-o faramitare cu varful degetelor, pana la incorporarea partiala. Se adauga oul intreg si se framanta aluatul. Din cand in cand se toarna apa amestecata cu otetul pana se obtine un aluat omogen, neted , care nu se lipeste de degete. Aluatul nu se framanta prea mult. Se imparte in 9 bile si se da la rece pentru 30 de minute.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Din fiecare bila de aluat se intinde o foaie subtire fie pe fundul unei cratiti unse cu ulei, fie pe dosul unei tavi (tot unsa cu ulei) daca a fost decupata cu ajutorul unei farfurii. Se coc foile pe rand.
Crema:
Galbenusurile se amesteca cu zaharul, esenta de vanilie, faina si putin lapte. Cand s-au incorporat bine, se adauga laptele putin cate putin, amestecand mereu cu un tel. Compozitia se pune la foc mic si se amesteca mereu pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca.
Untul se mixeaza putin apoi se incorporeaza in crema de vanilie.
Asamblare:
Pe un platou se aseaza: foaie + crema + foaie +crema + foaie + dulceata + foaie + crema + foaie + crema + foaie + dulceata + foaie + crema + foaie +crema + foaie sfaramata + dulceata. Din cand in cand se apasa usor cu palmele peste tort pentru a face priza mai bine. Se lasa la rece peste noapte sau cel putin 5-6 ore, foile fiind crocante au nevoie de un timp pentru a se inmuia.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Napoleon - reteta cu nr. 200" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (32)
|