Tort Rigo Jancsi

Postat de Corina33 in Torturi
26 Apr 2011 | 17080 vizualizari
Tort Rigo Jancsi

Acest tort i-l dedic lui Medi cu mare drag! La multi ani draga mea, sa ai parte de tot binele din lume! Te puuup!

Ingrediente

  • Ptr blat:
  • 5 oua
  • 120 g zahar
  • 70 g faina
  • 20 g cacao
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • Ptr crema:
  • 2 oua
  • 200 g zahar
  • 300 g lapte
  • 2 linguri faina sau amidon
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 100 g unt sau margarina
  • Ptr glazura:
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingura amidon
  • 5 linguri zahar praf
  • 2-3 lingurite apa rece

Mod de preparare

Rigo Jancsi este o reteta cu poveste. Este o prajitura traditionala maghiara care si-a castigat popularitatea in imperiul Austro-Ungar si poarta numele unui violonist celebru Rigo Jancsi. Acesta canta intr-un restaurant din Paris in 1896, unde lua cina Printesa Clara Ward impreuna cu sotul ei Printul Joseph. Se pare ca Jancsi si Clara s-au indragostit cand s-au vazut si s-au casatorit ulterior, dupa ce printesa si-a parasit sotul. Intre 1896 si 1898, ziarele vremii au scris foarte mult despre cei doi, iar desertul a fost numit asa in amintirea povestii lor de dragoste. Am pus si o poza cu cei doi ;)

Si acum despre reteta. Am primit-o acum foarte multi ani (vreo 16) de la o colega de clasa si am modificat-o foarte putin, adaugand ciocolata in crema si facand-o sub forma de tort.

Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul in ploaie si se bate pana la topire. Galbenusurile frecate cu uleiul se adauga la albusuri amestecand incet. Faina cernuta cu cacaua si praful de copt impreuna se adauga putin cate putin amestecand de jos in sus sa nu se formeze cocoloase. 

Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade si se tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt. Se toarna blatul in forma si se niveleaza deasupra, apoi se da la cuptor timp de 25 de minute. Dupa ce s-a racit se taie in doua.

Pentru crema se mixeaza ouale cu zaharul, se adauga faina sau amidonul, apoi laptele putin cate putin si se pun la fiert. Se fierbe pana devine o pasta groasa amestecand continuu. Dupa ce o luam de pe foc incorporam ciocolata rupta bucati si la sfarsit untul. Acoperim cu o folie transparenta si dam la frigider pana se raceste. Se prepara glazura amestecand bine toate ingredientele.

Blatul se poate insiropa cu sirop de rom sau cafea, apoi se umple cu crema si deasupra se toarna glazura.

Va servesc pe toti cu o feliuta! Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Rigo Jancsi" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (37)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Tort cu biscuiti si crema de vanilie

Postat de deyutzky

Tort cu biscuiti si crema de vanilie

Crema: Intr-o craticioara amestecam galbenusurile cu zaharul(zahar puteti pune dupa gust), pana cand acesta din urma se topeste.  Adaugam 2-3 linguri de lapte si amidonul si amestecam...

Citeste continuarea

Bavareza cu capsuni

Postat de comanligia

Bavareza cu capsuni

Am inceput cu jeleul cu care am ornat tortul. Am mixat capsunile spalate, impreuna cu zeama de lamaie si zaharul, apoi l-am fiert putin pe aragaz. Am dizolvat gelatina conform instructiunilor...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.04.2011, 13:45
prima sunt la asa o bunatate.....La multi ani Medi!!!!
la 26.04.2011, 13:56
Super!

Po' sa bag degetul in glazura aia?
la 26.04.2011, 13:58
wow..........wow.............wow....................si tu mi-ai luat graiul............nu am cuvinte, nu ma pot exprima...............nici nu poti sa-ti imaginezi cat sunt de emotionata...................Corina doar atat pot sa-ti spun ................MULTUMESC,MULTUMESC,MULTUMESC....................mmm, ce bunaciune........si tot este al meu,da?..............dau numai cui vreau,da?...................puuuuuuuuuuuuuuuup Corina!.....................
la 26.04.2011, 13:59
nu Miha .....iti dau eu o lingurita .........................
la 26.04.2011, 13:59
Super ciocolatosul!

Vezi toate comentariile (37)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking