Trandafir din aluat dospit, cu nuca si gem de caise

Postat de merisor67 in Prajituri
13 Oct 2012 | 12563 vizualizari
Trandafir din aluat dospit, cu nuca si gem de caise

Am facut ieri pizza si facand mai mult aluat, m-am gandit ca din restul sa fac acest trandafir care a iesit foarte aromat si pufos si bun. Am sa trec reteta ca pentru doi trandafiri, pentru ca aluatul meu a fost dublu si voi trece cantitatile exact asa cum le-am pus eu.

Ingrediente

  • 2 oua
  • 250 mL lapte
  • 4 linguri ulei
  • sare
  • 4 linguri gem de caise
  • 100 gr unt
  • 100 gr nuca maruntita
  • 6 linguri zahar
  • 500 gr faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • Sirop din:
  • 1 lingura zahar,
  • esenta de rom
  • 150 ml apa

Mod de preparare

Am pus laptele la incalzit, iar drojdia am pus-o intr-un bol si am frecat-o cu o lingura de zahar pana cand s-a lichefiat. Am pus peste ea laptele caldut si putina faina cat sa rezulte un aluat de consistenta unei smantani. Am acoperit bolul si am lasat la crescut cam 10 minute pana si-a dublat volumul.

Cand drojdia este proaspata si buna, maiaua creste foarte repede. Eu folosesc drojdie proaspata "BUDAFOK", pachetelele acelea galbene de 50 gr fiecare.

Cand maiaua a crescut am adaugat cele doua oua, sarea, si 2 linguri din ulei si am amestecat cu mixerul pana s-au omogenizat bine, apoi am adaugat si restul de faina. Am scos mixerul si am framantat aluatul pe masa, iar cand aluatul a fost suficient de tare, am picurat si restul de ulei si am framantat. Aluatul iese pufos ca si cel de cozonac. Am lasat aluatul la crescut pentru 15 minute.

Intre timp, am pregatit compozitia de uns. Am frecat untul cu restul de zahar(zaharul l-am rasnit), apoi am amestecat cu gemul de caise. Nuca am macinat-o, dar nu prea fin.

Cand aluatul a crescut se imparte in doua, se intinde prima parte pe masa de lucru intr-o foaie dreptunghiulare groasa ca de un deget, se unge cu jumatate din compozitie cu unt si gem si se presara cu jumatate din nuca macinata. Se ruleaza foaia, se preseaza pentru a adera bine nuca si se taie cu cutitul pe lung, apoi cele doua fasii rezultate se impletesc, urmarind sa se vada frumos foile cu nuca. Un capat ramane netait. Se unge o forma de tort detasabila cu putin unt sau ulei si se aseaza impletitura in tava, ruland de la mijloc spre exterior. Capatul netaiat se pune la mijloc. Se mai lasa la crescut si in forma de tort. Eu am mai lasat 10 minute, dupa care se da la cuptor pentru 15 minute la 180 grade. Intre timp fierbem siropul, iar cand au expirat cele 15 minute turnam siropul peste aluat si dam din nou la cuptor pentru alte 10 minute

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Trandafir din aluat dospit, cu nuca si gem de caise" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (51)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

4 pere

100 gr brânză gorgonzola DOP

30 gr miere

Miez de nucă

Câteva fire de... citeste mai mult

Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert baclava

Postat de Pungasa_Rogue

Desert baclava

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se unge o tava cu ulei si se aseaza in ea o foaie de placinta. Se unge cu unt topit. Se mai asaza si se mai ung, pe rand, inca trei foi. Se presara...

Citeste continuarea

Desert tarta Galette cu capsuni

Postat de eumimi

Desert tarta Galette cu capsuni

Pregatim mai intai aluatul pentru tarta. Punem faina intr-un bol, adaugam un praf de sare si 1 lingura de zahar, apoi razuim untul rece cu un cutit si-l punem in bolul cu faina. Amestecam bine...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.10.2012, 09:22
Ce fain arata! Bravo Merisor...
la 13.10.2012, 09:26
super
la 13.10.2012, 09:47
Foarte frumos ti-a iesit!
la 13.10.2012, 09:49
Merisor, rupe si mie o petala din frumusetea asta muah
la 13.10.2012, 09:50
Da, Miha, a iesit asa frumos, l-am lasat pe platou si peste un timp era franjuri, nici nu s-au sinchisit sa taie frumos

Vezi toate comentariile (51)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking