Pasul 1. Curățăm ceapa, o spălăm bine și o tocăm mărunt. Clătim varza cu apă rece (dacă este prea acră, o lăsăm ca să se desăreze, cca 10-15 minute!), o scurgem/stoarcem de apă și o tăiem foarte mărunt sau fideluțe, cum ne place. Turnăm uleiul într-o tigaie, îl incingem bine și călim mai întâi ceapa, 2-3 minute, până ce devine ca sticla, după care adăugăm usturoiul și varza tăiată mărunt și le călim împreună (fără să adăugăm apă!), la foc mic, cam 10-15 minute, amestecând din când în când ca să nu se prindă de fundul tigăii, după care oprim focul. Condimentăm cu piper măcinat și boia de ardei, după gust! Sare punem doar dacă mai este nevoie!
Observație: Deoarece afumăturile sunt deja condimentate, puteți să nu mai puneți condimente deloc!
Pasul 2. Într-o tigaie punem afumăturile și le prăjim, nu prea tare, în puțin ulei, după care le scoatem pe o farfurie. Eu nu folosesc uleiul în care am prăjit afumăturile deoarece are gust foarte puternic de la ele. Însă dacă vă place mâncarea mai grasă/condimentată, puteți să-l folosiți.
Pasul 3. Batem oul și îl mixăm împreună cu smântâna, într-un pahar mai înalt (de sticlă sau plastic).
Pasul 4. Într-o tavă pentru cuptor sau într-un vas potrivit (eu am folosit un vas termorezistent cu capac) punem un strat de varza călită, afumături, un nou strat de varză călită, suc de roșii, afumături, până ce terminăm ingredientele. Turnăm apoi smântâna iar deasupra presărăm cașcavalul răzuit.
Pasul 5. Punem vasul în cuptorul încins și lăsăm la foc mediu (cu capacul pus!), până ce mai scade, dacă e prea apoasă. Îndepărtăm apoi capacul și mai lăsăm doar până ce se topește cașcavalul și se formează o crustă aurie. Nu este nevoie să stea prea mult deoarece toate ingredientele sunt deja gătite și este nevoie doar ca să se omogenizeze gusturile și să se topească cașcavalul.
Poftă bună!