Varza acra calita, cu afumaturi, smantana si cascaval, la cuptor

Postat de vasimur in Mancaruri cu carne
10 Mai 2020 | 3625 vizualizari
Varza acra calita, cu afumaturi, smantana si cascaval, la cuptor

Varza murată călită, cu carne proaspătă sau afumături, era la ordinea zilei la bunica mea, începând cu pomana porcului și până târziu, în primăvară, când se termina varza murată. De atunci am prins gustul ei indiferent dacă era  făcută cu carne proaspătă, costiță afumată, but de porc afumat sau chiar cu slănină. Îmi amintesc cu câtă plăcere mâncam varză murată, direct din butoiul care era în tindă, sub scara pe care se urca în podul casei. Ce amintiri frumoase!

Ingrediente

  • 1 varză murată, mai mare
  • 200-250 g afumătură de porc: piept, rasol, kaiser etc
  • 200-250 g cârnat de porc, afumat
  • 3-4 linguri de suc de roșii
  • 2-3 cepe potrivite
  • 2-3 căței de usturoi
  • 100-150 g cașcaval ras
  • 200-250 ml de smântână
  • 1 ou
  • sare, după gust (opțional)
  • piper măcinat, după gust (opțional)
  • boia de ardei dulce, după gust (opțional)
  • ulei pentru călit ceapa și varza

Mod de preparare

Pasul 1. Curățăm ceapa, o spălăm bine și o tocăm mărunt. Clătim varza cu apă rece (dacă este prea acră, o lăsăm ca să se desăreze, cca 10-15 minute!), o scurgem/stoarcem de apă și o tăiem foarte mărunt sau fideluțe, cum ne place. Turnăm uleiul într-o tigaie, îl incingem bine și călim mai întâi ceapa, 2-3 minute, până ce devine ca sticla, după care adăugăm usturoiul și varza tăiată mărunt și le călim împreună (fără să adăugăm apă!), la foc mic, cam 10-15 minute, amestecând din când în când ca să nu se prindă de fundul tigăii, după care oprim focul. Condimentăm cu piper măcinat și boia de ardei, după gust! Sare punem doar dacă mai este nevoie!

Observație: Deoarece afumăturile sunt deja condimentate, puteți să nu mai puneți condimente deloc!

Pasul 2. Într-o tigaie punem afumăturile și le prăjim, nu prea tare, în puțin ulei, după care le scoatem pe o farfurie. Eu nu folosesc uleiul în care am prăjit afumăturile deoarece are gust foarte puternic de la ele. Însă dacă vă place mâncarea mai grasă/condimentată, puteți să-l folosiți.

Pasul 3. Batem oul și îl mixăm împreună cu smântâna, într-un pahar mai înalt (de sticlă sau plastic).

Pasul 4. Într-o tavă pentru cuptor sau într-un vas potrivit (eu am folosit un vas termorezistent cu capac) punem un strat de varza călită, afumături, un nou strat de varză călită, suc de roșii, afumături, până ce terminăm ingredientele. Turnăm apoi smântâna iar deasupra presărăm cașcavalul răzuit.

Pasul 5. Punem vasul în cuptorul încins și lăsăm la foc mediu (cu capacul pus!), până ce mai scade, dacă e prea apoasă. Îndepărtăm apoi capacul și mai lăsăm doar până ce se topește cașcavalul și se formează o crustă aurie. Nu este nevoie să stea prea mult deoarece toate ingredientele sunt deja gătite și este nevoie doar ca să se omogenizeze gusturile și să se topească cașcavalul.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza acra calita, cu afumaturi, smantana si cascaval, la cuptor" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Friptura de iepure cu masline

Postat de Bunica

Friptura de iepure cu masline

Iepurele se parleste,se spala,bucateste si se aseza intr-o cratita incapatoare. Peste el se toarna marinata si se lasa 24 de ore sa se marineze. Cand se scoate carnea de la marint se...

Citeste continuarea

Varza acra cu fasole rosie si carnati

Postat de MotanLaOale

Varza acra cu fasole rosie si carnati

Varza se tine in apa rece de pe o zi pe alta, se toaca fideluta si se stoarce bine. Ceapa se curata, se spala si se taie rondele. Carnatii se taie rondele. Fasolea se clateste bine in apa...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.05.2020, 13:55
la 10.05.2020, 14:11
la 10.05.2020, 14:46
Buna trebuie sa fie!
la 10.05.2020, 15:36
Ce idee buna , si eu mai am niste varza acra . Foarte buna
la 10.05.2020, 18:03
Bunatate!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking