Ingrediente
- 10 kg varza
- 3 linguri sare pentru muraturi-fara iod
Mod de preparare
Varza se toaca marunt de cutit,sau daca va place si mai fina o puteti toca la robot.Se adauga sare si se amesteca bine cu mana sa intre sarea in varza sis a lasa multa zeama.Totul se aseaza intr-un vas mare,eu am folosit un lighenus de plastic.Sarea care se pune s-ar putea sa va para putina,dar ea trebuie sa fie sarata ca la o salata obisnuita de varza noua,insa daca va place mai sarata puteti pune o lingura in plus.
Apoi partea importanta pentru a se face varza perfect este sa o presati bine cu o farfurie plata, sau un fund rotund, puneti o greutate (puneti un bidon de 5l cu apa, sau ca la mine cu damigeana de visinata) si pe lateral bagati facaletul, sa ajunga pana la fundul cratitei(eu am folosit pistocitorul de la usturoi). Aceasta procedura permite gazelor formate in timpul femrentarii sa iasa si sa nu faca varza amara. Lasati ligeanul la temperatura camerei si veti observa ca in 1-2 zile incepe sa fermenteze, se face spuma, ies bule de aer si se mai ridica varza deasupra. Mai miscati usor facaletul periodic ca sa iasa gazele mai bine. In fiecare zi, cat se tine varza la fermentat(cam 3-5 zile in functie de temperatura camerei), ridicati presul si cu mainile sau o lingura amestecati varza , iarasi o presati si montati instalatia de lasat gazele sa iasa. Veti observa ca dupa 3-5 zile varza nu mai fermenteaza, se limpezeste. Asta inseamna ca este gata de pus in borcane. Eventual daca vi se pare ca nu este destul de acra,o mai puteti lasa o zi.
Spalati borcanele, le lasati sa se scurga bine si le umpleti cu varza - important este sa o presati bine in borcan, sa nu pluteasca in zeama. Luati cu mainile varza, o stoarceti bine si puneti in borcane, asa pana se umple, apoi adaugati zeama ca sa o acopere si 1-2 linguri de ulei sa nu prinda alte mirosuri si sa se pastreze mai bine. Le puneti la rece in balcon,sau camara. Se poate manca deja de atunci de cand o puneti la borcane, se mureaza f.bine.Merge foarte bine ca o salata, varza calita,si chiar pusa pe fundul cratitii cand faceti sarmale.
Daca ti-a placut reteta noastra "Varza tocata murata" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (17)
|