Vinete cu usturoi si ardei iute pentru iarnă

Postat de crinam27 in Conserve
27 Oct 2012 | 11657 vizualizari
Vinete cu usturoi si ardei iute pentru iarnă

Această reţetă o am de la o colegă de serviciu şi după ce am gustat-o de multe ori, am făcut-o şi eu în acest an. Nu este o reţetă cu cantităţi exacte, fiecare poate folosi cantităţile pe care le doreşte, în funcţie de gustul fiecăruia. Un sfat: dacă vrem să folosim borcane de 370 ml. cumpărăm vinete lungi şi mai subţiri, iar dacă folosim borcane de 800 ml. pot fi folosite vinete mai groase. Pentru 3 borcane de 800 ml. şi 1 de 400 ml. eu am folosit următoarele cantităţi, cu apoximaţie:

Ingrediente

  • 1,5 kg. vinete
  • 4 ardei iuţi
  • 1 căpăţâna mai mare usturoi
  • 1 l oţet pentru murături
  • 1,3 l apă
  • sare de murături
  • ulei de floarea soarelui (dacă doriţi puteţi folosi ulei de măsline)

Mod de preparare

Se curăţă vinetele de coajă şi se taie rondele de aproximativ 1 cm (cum se taie pentru prajit). Se pun într-un vas şi se presară cu sare de murături (adică se pune un rând de vinete şi se presară cu sare, apoi iar vinete şi tot aşa până terminăm vinetele), se pune o greutate peste ele şi se lasă de seara până dimineaţa sau 3-4 ore. După acest interval de timp se scurg vinetele de zeama pe care o lasă fără a se clăti. 

    Se curăţă usturoiul şi se zdrobeşte cu aparatul de usturoi sau in mojar. Se spală şi se taie ardeiul iute (cu tot cu sâmburi) rondele subţiri. Într-o oală se pune oţetul şi apa la fiert. Când fierbe amestecul de apă cu oţet se pun vinetele pe rând (adică se pun cam 1/3 o dată) şi se opăresc puţin ca să înmoaie (însă puţin - cât să îşi schimbe culoarea, să fie o culoare verzuie) apoi se scot cu spumiera într-un vas curat. 

  După ce am opărit vinetele se iau borcanele curate, se pune în borcane ulei - cam 1,5 cm.- şi se pune un rând de vinete, apoi se pune puţin usturoi şi câteva rondele de ardei iute, apoi iar vinete, usturoi şi ardei iute apasându-se vinetele pentru a ieşi uleiul la suprafaţă. Ultimul strat este de vinete. 

 Daca s-a pus prea puţin ulei, mai completăm, ca să fie vinetele in ulei şi nu deasupra uleiului. 

  Dacă vreţi puteţi pune şi o aspirină deasupra dar eu nu am pus nimic. 

  Se închid borcanele şi se dau la dunst, apoi în cămară.

   Cum dau eu la dust: Am o tava de prajitură mai veche pe care o folosesc doar la dunst, iar în tavă pun o cârpă, apoi pun borcanele bine închise cu capace sau legate cu celofan, pun apă puţin călduţă până se umple tava, deasupra borcanelor pun un ziar şi le pun la cuptor (pe care îl aprind înainte să pun tava) la foc aproape de mic şi le las cam o oră. Borcanele le las să se răcească în tavă în apa respectivă. 

   Tot în această modalitate dau şi zacusca la dunst sau alte conserve şi nu am avut probleme niciodată chiar dacă nu pun consrvanţi, nici măcar aspirină. 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Vinete cu usturoi si ardei iute pentru iarnă" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (10)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Cum se face sucul de rosii

Postat de reisnaor_2006

Cum se face sucul de rosii

               Cum se face sucul de rosii. Se aleg rosii bine coapte, daca se poate din mai multe soiuri, pentru ca sucul sa fie...

Citeste continuarea

Gem de prune (1)

Postat de RODIMUR

Gem de prune (1)

Se aleg prune mari, coapte și fără defecte. Se curăță de codițe și frunze, se spală, se desfac în jumătăți și se scot sâmburii. Se dau prunele prin mașina de tocat,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.10.2012, 12:11
FELICITARI Bun pt Iarna
la 27.10.2012, 12:14
Cred ca sunt foarte gustoase
la 27.10.2012, 12:35
Bune trebuie sa fie!
la 27.10.2012, 13:10
la 27.10.2012, 14:21

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking