Vita marengo

Postat de Sylvia in Vita
11 Dec 2014 | 10031 vizualizari
Vita marengo

Vita marengo este o adaptare a retetei celebre " pui marengo" facuta de bucatarul Dunan lui Napoleon Bonaparte , care fost invingator la Marengo in 1800. In Franta este celebra de sute de ani, face parte din bucataria simpla si buna, reteta de baza este facuta cu vitel dar se face cu diverse parti de la vita, tehnica fiind aceea de mijotare( fierbe inceata) timp de mai multe ore, in fond de vita si vin alb, iar la sfarsit se adauga ciuperci sotate. Gustul este divin, reteta simpla si se poate face cu orice fel de carne care suporta fierberea indelungata. Eu am ales sa va prezint reteta cu un muschi de vita mai putin cunoscut si lucrat este vorba despre obraz de vita / beef cheecks care se comanda expres la macelar si este folosit numai de cunoscatori.

Ingrediente

  • obraz de vita 700 gr
  • o ceapa alba
  • 2 morcovi
  • sare de mare
  • piper proaspat macinat
  • o lingura de faina ( eu am pus faina de orez)
  • 500 ml fond de vita
  • o lingura de concentrat de rosii ( nu foarte acid)
  • 2 catei de usturoi ( eu am folosit usturoi afumat )
  • 300 ml vin alb demisec
  • un buchet garni ( http://www.bucataras.ro/retete/bouquet-garni-buchet-de-garnitura-59525.html )
  • 300 grame ciuperci champinion
  • 2 linguri unt clarificat
  • putin ulei neutru la gust (floarea soarelui, rapita)
  • patrunjel verde

Mod de preparare

Mancarea la cuptor este preferata mea, timpul de preparare este adesea foarte mare dar timpul efectiv de pregatire este scurt intre 5 si 15 minute, apoi faci treaba linistita si din cuptor ies aroma imbietoare semn ca se pregateste ceva bun. Este o mancare pentru trup si suflet, nu stiu pe cineva care sa nu  iubeasca o mancare buna scoasa din cuptor .....

Preparatul de astazi trebuie sa stea in cuptor 3 ore, dar iese o minunatie de mancare, poate printre cele mai bune care va fost dat sa gustati vreodata ....O sa va dau cateva secrete despre prepararea la cuptor.  Aproape orice mancare la cuptor trebuie demarata prima data pe foc, carnea trebuie colorata si rumenita putin, daca faceti un ragout sau o mancare mijotata este mai bine sa porniti fierberea pe fos ci sa o continuati in cuptorul incins asa economisiti aproape  o ora si respectati timpii de fierbere care se contorizeaza de cand a inceput fierberea si nu de cand am bagat carnea incuptor. 

Prepararea in sine este xtrem de simpla : carnea de vita ( eu am folosit obraz de vita) care poate fi orice musci care fierbe greu, chiar cu tendoane si fibre lungi este perfect pentru cuptor, se taie cuburi de marime potrivita ca sa fiarba uniform si sa fie usor de taiat.  Ceapa si morcovul se spala se curata si se taie bucati mari nu trebuie pierdut timp sa faceti bucati mici daca sta 3 ore la cuptor. Intr-o tigaie  mare neaderenta se pune putin ulei ( aprox 2 linguri la cantitatea asta ) si se rumeneste bine carnea, cu colorare frumoasa pe toate partile. Se adauga apoi morcovul si ceapa si se asezoneaza cu sare si piper proaspat macinat, se lasa sa ce coloreze putin si sa devina translucida. Se adauga apoi o lingura de faina si se amesteca bine, faina are rostul sa lege sosul si sa fie acolo de la inceput ca sa fierba indelung.  Se pune concentratul de rosii, se adauga vinul alb ca sa deglaseze tot vasul se lasa sa coloteasca pret de cateva minute ca sa elimine alcoolul din el si abia apoi se adauga fondul de vita clocotind. Se adauga buchetul garni ( legatura de patrunjel, cimbru si dafin care este nelipsita de la orice mancare la cuptor pe baza de carne ) si se transera totul intr-un vas care va merge la cuptor pentru 3 ore. 

Se pune in cuptor ( la mijlocul acestuia )  la 210 grade la inceput si deindata ce fierberea reincepe si in cuptor se scade la 180 de grade, vasul se tine acoperit pentru ca sosul sa scada foarte incet, se incepe cu o cantitate mare de lichid ca la final sa avem o treime de sos bine inchegat si aromat. In timpul celor 3 ore se amesteca la interval de 30-40 minute, la final daca sosul nu a scazut chiar cat am fi vrut se lasa vasul fara capac. 

Dupa  aproximativ 3 ore aveti o mancare de vita de vis, carnea este suculenta si frageda incat se topeste in gura , sosul este divin.....se filtreaza sosul si se aleg bucatile de carne si cateva rondele de morcov si se adauga ciupercile sotate in unt clarificat . Se serveste cu orice fel de garnitura eu am optat pentru un piure de cartofi cu mustar ancien ( cu boabe de mustar in el ) si cu putin patrunjel tocat ca sa intregeasca aromele si sa aduca o unda de aciditate . 

Farfuria se aranjeaza dupa bunul plac eu v-am pregatit 2 abordari ambele familiale :)  una este mai rustica cu o fantana de piure peste care asezam bucatile de carne cea de-a doua este tot familiala dar mai dichisita cu 2 canele de piure si carnea cu sosul in mijloc, pentru a vedea diferenta de preparare. Va doresc  pofta buna si spor la degustare daca veti testa reteta o sa iubiti si adoptati pe viata va garantez. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Vita marengo" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Vita marengo by Sylvia

Postat de simona72

Vita marengo by Sylvia

Carnea pe care eu am folosit-o a avut si putin os. Am inlaturat osul de pa carne si l-am pus la fiert cu 1 litru apa, pentru a face supa de vita. Restul de carne am taiat-o in bucati mai mari si...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei

Comentarii

la 11.12.2014, 14:14
Direct la favorite
la 11.12.2014, 14:15
buna buna
la 11.12.2014, 14:19
bunnn
la 11.12.2014, 14:20
Ce bunatate! La favorite, sa incerc si eu!
la 11.12.2014, 14:23
este ceva nemaipomenit merge si la o masa vestiza este una din retetele mele top 5 sper sa o faceti si sa o iubiti la fel ca si mine

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking