Vol-au-vent cu pui și ciuperci

Postat de ctlina in Pui
22 Noi 2015 | 6082 vizualizari
Vol-au-vent cu pui și ciuperci

O idee buna de reteta pentru sarbatori..... Vol-au-vent este creația maestrului chef francez Marie-Antoine Carême. Pe la 1800, într-o patiserie din Paris, rue de la Paix, a înlocuit aluatul de la placinta obișnuită cu cel de foietaj. Și i-a dat numele după capacul de la foietaj care pare luat de vânt. Cine este Marie-Antoine Carême? 1783: Nascut intr-o familie saraca, Marie-Antoine Careme este abandonat pe strazile Parisului la varsta de 10 ani. Acesta este momentul care ii va schimba destinul. Este luat in ingrijire de patronul unui restaurant, ocazie cu care invata bazele bucatariei. Astfel, la 16 ani devine ucenic la una dintre cele mai celebre cofetarii pariziene. Incurajat sa si studieze, acesta isi petrece zile intregi la Biblioteca Nationala, de unde, pasionat de arhitectura, se va inspira pentru creatiile sale de cofetarie - celebrele pieces-montees. “Un seul maitre: Talleyrand; une seule maitresse: la cuisine”/ "Un singur stapan: Talleyrrand, o singura amanta: bucataria"! Va cunoaste celebritatea odata cu acceptarea lui in casa diplomatului francez Talleyrand, unde va crea feluri de mancare care mai de care mai sofisticate timp de 12 ani. Astfel, Antonin, asa cum ii placea sa i se spuna, avea sa devina cel mai ravnit bucatar al Europei si, intr-un final, avea sa plece sa lucreze pentru case mult mai mari. Napoleon, George al IV- lea Printul Regent al Angliei, Tarul Alexandru I, Curtea Vieneza, Ambasada Britanica, Lordul Stewart, Baronul de Rothschild – cu totii au vrut sa se infrupte din preparatele pregatite de Careme la ospete si au platit bani grei ca sa-l aiba la curtea lor. A murit la varsta de 48 de ani, tanar, rapus de sacrificiul muncii permanente in bucatarie, dar vazandu-si implinit visul de a-si aduna intreaga experienta culinara intr-o carte: "L’Art de la cuisine francaise au XIX-eme siecle", carte prin care ne invita si astazi la ospetele regilor, imparatilor si nobililor pe care i-a servit. ( Sursa http://topchef.a1.ro/)

Ingrediente

Pentru cosuletele in foietaj:

  • 3 aluaturi de foietaj (3 x 240 gr)
  • 1 ou

Pentru umplutura;

  • 2 piepturi de pui (sau curcan)
  • 10 ciuperci proaspete
  • 1 ceapa
  • 20 cl smântână lichida
  • 5 cl vin alb
  • sare, piper
  • 2 linguri ulei de masline
  • boia de ardei dulce

Mod de preparare

Puneti foile de foietaj una peste alta. Foaia groasa obtinuta o intindeti un pic cu un rulou.

Cu un cerc de metal de 8 cm taiati discurile (16 discuri pentru 8 vol-au-vent).

Faceti gauri in centru la 8 discuri cu un cerc de 6 cm.

Ungeti discurile cu ou batut numai pe suprafata. Nu puneti ou batut pe margini.

Puneti discurile pline pe o placa acoperita cu hartie de copt.

Asezati peste ele discurile gaurite.

Dati la cuptor la 200°C pentru 25-30 de minute .

Cand sunt coapte vidati cu grija centrul cosuletului. Rezervati.

Mi-a ramas 250 gr de aluat (l-am congelat era proaspat).

Daca vreti sa faceti mai multe cosulete faceti mai multa umplutura.

Pregatim umplutura;

Rumenti un pic piepturile de pui pe fiecare parte intr-o lingura de ulei de masline. 

Scoateti-le si taiati-le cubulete.

Puneti ceapa curatata si tocata marunt la rumenit, adaugati apoi cubuletele de pui si reveniti.

Puneti sare, piper, adaugati vinul alb si gatiti cateva minute.

Intr-o alta tigaie reveniti bine ciupercile spalate si taiate intr-o lingura de ulei de masline.

Amestecati cele 2 compozitii, adaugati smantana si amestecati.

Adaugati boia de ardei, lasati sa dea un clocot si luati de pe foc.

Verificati de sare si piper.

Umpleti cosuletele cu umplutura si le dati cateva minute la cuptor la 180°C.

Serviti-le calde cu orez alb- vezi reteta aici sau cu chiftele de orez negru - reteta aici.....

Pofta Buna !!!!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Vol-au-vent cu pui și ciuperci" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Stufat de pui cu leurda

Postat de MotanLaOale

Stufat de pui cu leurda

Se pun pulpele la prajit intr-o cratita in ulei 4-5 minute pe toate partile. Se pune si ceapa uscata, curatata si tocata, si se mai caleste 3-4 minute. Se presara vegeta si piper. Se pune...

Citeste continuarea

Pui cu susan si miere

Postat de simona72

Pui cu susan si miere

Pieptul de pui, spalat si curatat se usuca cu prosoape de hartie si se taie cuburi/fasii. Se amesteca uleiul cu sare,piper si zahar, se adauga bucatile de pui, se amesteca si se lasa la marinat 30...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei

Comentarii

la 22.11.2015, 09:44
Imi place!
la 22.11.2015, 09:46
Foarte fain!
la 22.11.2015, 09:48
multumesc
la 22.11.2015, 09:50
bun bun
la 22.11.2015, 09:54
Mmm, tare bun!

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking