Ingrediente
- 5 kg de vinete
- 3 kg de gogosari
- 3 kg ardei kapia rosu
- 2 kg de ceapa
- 3 cutii de pulpa rosii de la Cirio(400 gr cutia)
- 1 l de ulei
- 4 foi de dafin
- 1-2 lingurite sare
- 1-2 lingurite piper boabe
Mod de preparare
Vinetele le-am copt si le-am lasat de seara pe dimineata la scurs dupa ce le-am curatat. A doua zi le-am dat prin masina de tocat. Gogosarii si ardeii kapia dupa ce i-am spalat bine, i-am curatat de cotoare si i-am dat individual prin masina de tocat. Ceapa am curatat-o, am tocat-o si am scurs-o de apa lasata.
Intr-o cratita cu fundul gros am pus 1 litru de ulei si ceapa,am lasat focul mic ca sa se inabuse ceapa,sa nu se prajeasca. Se gateste ceapa pana se inmoaie (cam 7-8 minute), apoi se adauga gogosarii si ardeii kapia.Vinetele le punem in momentul cand vedem ca ardeii si gogosarii sunt fierti bine.
Dupa ce am adaugat vinetele se adauga pulpa de rosii din conserva,pe care in prealabil am mai tocat-o cu furculita, rosile din conservele Cirio au un gust deosebit, piperul,sarea si foile de dafin. Se amesteca bine, se reduce focul si se acopera oala cu un capac tras la o parte, asa incat aburii sa aiba loc sa iasa dar si oala sa fie acoperita, pentru ca in timpul fierberii zacusca fiind vascoasa improasca totul in jur.
Se fierbe 1 ora, timp in care se verfica si se amesteca cu grija la fiecare 10 minute (maximum, se poate verifica zacusca si mai des), insistand pe fund. La final, zacusca trebuie sa aiba o consistenta omogena, pastoasa si sa iasa uleiul la suprafata.
Zacusca se toarna fierbinte in borcane sterilizate,eu asez borcanul cand il umplu pe marginea cratitei in care a fiert zacusca sau puteti folosi 2 cutite in forma de cruce ca sa le puneti sub borcan la umplut. Dupa ce le-am pus capacele,am asezat borcanele intr-o patura groasa si le-am lasat pana a doua zi sa se raceasca bine si le-am depozitat in pivnita pentru iarna. Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
|