ZACUSCA CU BURETI

Postat de amalia01 in Zacusca
16 Oct 2015 | 3728 vizualizari
ZACUSCA CU BURETI

S-a imbracat gradina toata in tonuti dulci de aramiu; miroase a vanata coapta, a gogosar si rubiniu. E zarva mare in ograda- cu mic, cu mare buchisesc in vechea "carte de bucate" dupa "ZACUSCA CU BURETI". - Se curata mai intai ceapa- Citeste mama; rade-apoi: Asta e treaba pentru tata, de gogosari ne-ocupam noi! Bunica vine cu buretii alesi, spalati, taiati marunt, iara bunicul , sub mustata zambeste, vinete cocand. - Cine se duce in camara?- intreaba mama macinand- sa imi aduca bulionul, niste ulei, piper, dafin... - Fug eu, fug eu! striga mezina. Dar, mama, n-ai uitat ceva? - Asa e, pui! Eh, bat-o vina, fugi de adu si cratita! E zarva mare in ograda, focul trosneste-ncetulet, si toti ai casei dau zabava langa ZACUSCA CU BURETI.

Ingrediente

  • 2 kg ceapa
  • 5 kg gogosari rosii
  • 2,5 kg vinete
  • 1,5 kg ciuperci ( "bureti de roua")
  • 500 ml ulei
  • 500 ml bulion
  • 15 foi de dafin
  • 1 lingura piper boabe
  • sare

Mod de preparare

Vinetele se coc, se curata de coaja si se lasa la scurs.
Ceapa se curata, se spala si se taie in sferturi.
Gogosarii se curata de cotoare, se spala si se taie in sferturi.
Buretii se curata de picioruse, se spala si taie nu foarte marunt.
Ceapa, vinetele si gogosarii se macina prin masina de tocat, separat.
250 ml de ulei se incinge intr-o oala mare ( cca 10 l) si apoi se adauga ceapa, calind-o pana devine sticloasa.
Restul de ulei se pune intr-o alta cratita si se calesc gogosarii tocati, pana se inmoaie, apoi se adauga peste ceapa. Se amesteca usor , lasand sa fiarba la foc mic cca 30 minute, dupa care adaugam vinetele. Continuam sa amestecam din cand in cand , lasand compozitia sa fiarba incet. Cand devine pastoasa se adauga buretii si bulionul, foile de dafin, piperul si sare ( dupa gust). Se fierbe pana cand se transforma intr-o pasta omogena.
Se pune compozitia in borcane, se "sigileaza" si se pun la dunst uscat pentru 12 ore.
Se eticheteaza si se pun in camara pentru iarna, cand o servesti cu mare pofta alaturi de cei dragi.

Daca ti-a placut reteta noastra "ZACUSCA CU BURETI" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (6)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Zacusca cu bureti

Postat de oanapl

Zacusca cu bureti

Cureți opinticii de impurități, îi speli în 3-4 ape și îi pui la fiert într-o cratiță cu apă cât să-i cuprindă și o linguriță de sare. Cureți spuma care...

Citeste continuarea

Reteta de zacusca cu bureti

Postat de Caty

Reteta de zacusca cu bureti

Modul de preparare este urmatorul: Am pus la copt gogosarii si ardeii capia. Pe masura ce s-au copt, i-am pus intr-un vas, am presurat sare pe ei si i-am acoperit cu un capac. Cand s-au mai...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.10.2015, 15:28
Super introducere Arata delicios
la 16.10.2015, 15:32
la 16.10.2015, 15:52
la 16.10.2015, 16:01
Asa da , in echipa se face treaba buna !!!Frumoasa poezioara !!!Buna zacusca !!!
la 16.10.2015, 16:49
Cred ca-i tare buna!

Vezi toate comentariile (6)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking