Zacusca cu dovlecei (varianta rapida)

Postat de Lia1 in Zacusca
26 Aug 2013 | 16599 vizualizari
Zacusca cu dovlecei (varianta rapida)

Mi s-a aprins un bec mare la un titlu din "lalena.ro", VARIANTA RAPIDA DE ZACUSCA, wooow! ... cum se poate una ca asta!? Mie care-mi place sa mananc zacusca dar mi-e o lene iremediabila sa o fac, mi-am zis in sine precum Ion Creanga cand a dibuit pupaza: "„Taci, lelită, că te-am căptusit eu". Zis si facut! (dovada stau pozele ;) ). Acum trebuie sa va marturisesc ca dintotdeauna nu mi-au placut dovleceii. Am testat cateva variante de mancaruri cu sau fara smantana, cu sau fara carne, la cuptor sau pe plita ... nu m-am dres cu nimic. Pacat pentru mine! :) Este o leguma ieftina si la indemana. Ofticata fiind eu pe tema asta, am zis sa ma mai sfortez cu inca o incercare. Acestea fiind spuse, acum, dupa ce am finalizat-o si gustat-o, va declar cu sinceritate ca mi-a placut, n-am simtit gust de dovlecel ci de legume coapte. Va va placea cu siguranta si va recomand s-o incercati neaparat. Marele avantaj este ca nu se face cu mult ulei si legumele sunt coapte la cuptor. Vestea foarte proasta este insa ca mi-au iesit fix numai doua borcanele de 430 g. Nu stiu ce e de facut, pt. ca daca pun deodata mai multe legume si incarc prea mult tava, nu se vor coace bine si vor fiarbe in zeama lor. Eu am cuptor mare si prin urmare si o tava incapatoare, as putea s-o fac o data si jumatate la fiecare tura. Mai mult nu stiu sa va zic, decat ca trebuie facuta, e buna si ieftina, regina ramane insa tot aia de vinete :)

Ingrediente

  • Dovlecei- 2 buc medii sau 6 mici (eu am pus cu frica doar 4 dar mergeau 6)
  • Ceapa alba -2 buc
  • Morcovi -3 buc
  • Ardei gras rosu -3 buc
  • Rosii -3 buc medii
  • Usturoi (catei) -5 buc
  • Ulei de floarea soarelui-3 linguri
  • Sare 1 lingurita (potriviti dupa gust)

Mod de preparare

1.Ungeti tava de cuptor cu ulei si adaugati dovleceii taiati bucati medii.
Daca sunt dovlecei mai batrani aveti grija sa-i curatati de coaja si seminte, la mine nu a fost cazul.
2.Tot acolo adaugati ceapa taiata feliute si morcovii rondele.Ceapa sa nu fie fin taiata caci se va arde inainte ca celelalte legume sa se coaca.
3.Ardeii si rosiile se curata de cotoare (nu ma intrebati de ce si rosiile dar am fost cuminte si am executat intocmai) se pun deasupra celorlalte legume - asa intregi cum vedeti in poza.
Stropiti cu putin ulei(eu am folosit o seringa :)) deoarece n-am avut recipient de spray pentru ulei) si puneti la cuptor incalzit la 220-250 grade.
4.Lasati legumele cam o ora la cuptor - la jumatatea timpului scoateti tava si le mai amestecati cu o lingura, rosiile si ardeii se intorc pe cealalta parte.
5.Lasati pana legumele se rumenesc frumos, va avea un gust mai bun zacusca.
Dupa ce opriti cuptorul, mai lasati tava acolo pentru 20 minute.
6.Ardeii ii acoperiti cu o folie sa "transpire" putin si sa-i puteti curata mai usor.Eu i-am pus intr-o punga.
Dupa ce se racoresc putin, curatati de coaja rosiile si ardeii.
7.Puneti toate legumele intr--un robot/blender si mixati bine.
Puteti sa le faceti pasta mai fina, sau lasati mai bucatele, chiar si la cutit merg maruntite.
8.Ca in poza am maruntit eu legumele, mai grunjos.
9.Turnati zacusca intr-un tuci/cratita cu fund mai gros, potriviti de sare si adaugati usturoiul pisat si lasati sa fiarba cam 15 minute la foc incet. eu am pus-o pe ochiul mic de facut cafeaua la mnim ca are tendinta sa se prinada.
Pentru a le pune in borcane recomand sa le fierbeti mai mult ca la cea de vinete.
Procesul de conservare este acelasi ca si la Zacusca de vinete.
Cei care vor face pt. la iarna, neaparat sa respecte procedurile de conservare care stiu ei ca le-au mers si in alti ani:
sterilizare, pus aspirina/conservant ca sa nu ma bombaniti la iarna ca v-a fermentat.
10.Lasati putin sa se racoreasca si o savurati, ca o salata...sau pe paine, la mic dejun si nu numai.

Savurati cu placere!

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca cu dovlecei (varianta rapida)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (19)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Zacusca cu dovlecei (varianta rapida)

Postat de alldaycooking

Zacusca cu dovlecei (varianta rapida)

In oala sub presiune am pus uleiul, ceapa si ardeiul tocat, dovlecelul fara samburi feliat. Am inchis oala si am lasat sa fiarba 30 de minute. Dupa 30 de minute am pasat amestecul cu ardei si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.08.2013, 16:27
ce fain arata
la 26.08.2013, 16:28
vreau si eu sa gust!
la 26.08.2013, 16:33
cand aveti timp s-o si cititi reteta pt ca e neasteptat de buna si ieftina;

va pup, acum trebuie sa ies pt o vreme
la 26.08.2013, 16:36
Foarte buna!
la 26.08.2013, 16:42

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking