Fasolea se spala si se pune la fiert in apa cu sare, dupa care scurgem apa si maruntim usor boabele fierte.
Punem la fiert si jumatate din cantitatea de morcov, iar cealalta jumatate o dam pe razatoarea mare. Cand s-a fiert, tocam morcovul marunt la cutit sau robot.
Curatam ceapa si gogosarul, le spalam in apa rece si le tocam marunt ( eu am folosit robotul ).
Tocam si ardeiul copt ( eu am avut congelat, dar puteti coace pe moment, apoi il tocati )
Punem intr-o oala incapatoare uleiul , ceapa tocata si doua linguri de sare , amestecam totul si calim ceapa la foc mic, pana devine translucida.
Adaugam pe rand morcovul maruntit ( si cel crud si cel fiert), lasand sa se caleasca 10 minute, apoi gogosarul tocat, ardeiul copt si in cele din urma fasolea maruntita partial. Amestecam cu grija pentru omogenizare si pentru a evita lipirea zacustii de peretii vasului.
Presaram piper si cimbru dupa gust, adaugam si 3-4 frunze de dafin si din acest moment fierbem totul, fara a uita sa amestecam compozitia, din cand in cand ( dar destul de des :)) ) pentru a nu se lipi.
Pe toata perioada prepararii focul trebuie sa fie mic .
Cand uleiul incepe sa se ridice la suprafata adaugam pasta de tomate, omogenizam si mai fierbem totul inca vreo 20 minute, la foc mic.
Gustam si completam gustul de sare si piper, daca este cazul.
Sterilizam borcanele spalate in cuptorul cu microunde sau in cuptorul aragazului, dupa care turnam zacusca fierbinte si capsam cu capace tinute 2-3 minute in apa clocotita.
Intrucat uleiul se ridica la suprafata, amestecam din cand in cand in oala, pentru omogenizare.
Asezam borcanele capsate intr-o tava pe care o introducem in cuptorul aragazului pentru 20 minute, la foc mic, dupa care stingem focul si lasam tava cu borcanele in cuptorul inchis, pana a doua zi ( sau scoatem borcanele si le astupam cu prosoape , pentru ca racirea sa se faca lent ).
Peste iarna se pastreaza la temperatura constanta, ferite de caldura si umezeala ( eu le voi pastra in beci… )