Zacusca de vinete

Postat de RODIMUR in Zacusca
18 Oct 2018 | 3824 vizualizari
Zacusca de vinete

Deși nu sunt adepta zacuștelor, pentru că mi se pare că prepararea lor este destul de anevoioasă, durează prea mult timp și produsul final cauzează unele necazuri digestive, iată că până la urmă am făcut o zacuscă de vinete, deși ceilalți membri ai familiei o preferă pe cea cu ghebe... Cantitățile de legume sunt date dinainte de a fi curățate și prelucrate. Din ingredientele de mai jos am făcut 26 borcane de zacuscă.

Ingrediente

  • 3 kg de vinete
  • 2 kg de ardei grași
  • 2 kg de gogoșari
  • 2 kg de ceapă
  • 8 căței de usturoi
  • 1,5 kg de morcovi
  • 5 kg de roșii
  • 1 l de ulei de floarea soarelui
  • 3-4 linguri de zahăr
  • sare
  • piper (boabe și măcinat)
  • dafin
  • cimbru

Mod de preparare

Se spală ardeii și gogoșarii, se coc, pe toate fețele și după ce sunt luați de pe foc se pun într-un vas acoperit cu capac. După ce se coc toți ardeii și gogoșarii, se curăță de pielițe, de cotoare și de semințe și se lasă să se scurgă de zeamă.

Se spală vinetele, se coc și se curăță de coji, când încă sunt calde, iar pulpa curată de vinete se lasă pe un plan înclinat, pentru ca zeama să se scurgă.

Se spală roșiile, se taie și se face sucul de roșii.

Se curăță cepele și usturoiul, se spală și se taie mărunt, după care se pun la călit în toată cantitatea de ulei, ca să se înmoaie, la foc mic.

Se curăță morcovii, se spală, se răzuie pe răzătoarea fină și se călesc apoi, împreună cu ceapa și usturoiul, la foc mic.

Se toacă ardeii, gogoșarii și vinetele și se adaugă în oala în care se prepară zacusca.

Se adaugă și sucul de roșii, foile de dafin și boabe de piper. Se dă vasul la cuptor, la foc mediu, timp de 2 ore.

Se amestecă din când în când în vas pentru a vedea care este consistența și când uleiul se ridică la suprafață, se adaugă sarea, piperul măcinat, zahărul și cimbrul. Se amestecă bine pentru uniformizare și se mai lasă vasul la cuptor încă 30 de minute.

După acest interval de timp, se scoate vasul din cuptor și se toarnă zacusca fierbinte în borcane curate și uscate, pregătite din timp.

Se pun capacele și se dau borcanele la cuptor, pentru o sterilizare uscată, timp de 20 minute.

După ce trece timpul de sterilizare, borcanele se lasă să se răcească în cuptor. Se scot a doua zi, se verifică dacă nu au suferit daune și apoi se depozitează în cămară, la loc curat, răcoros și uscat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca de vinete" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Retete similare

Cod in sos de zacusca

Postat de mihaelar63

Cod in sos de zacusca

Bucatile de cod se curata de aripioare si se spala. Se sareaza usor codul. Trebuie sa tineti cont ca si zacusca contine sare. Ungeti pestele cu zacusca si daca dispuneti de...

Citeste continuarea

Zacusca cu ghebe si ceapa coapta

Postat de sufletista

Zacusca cu ghebe si ceapa coapta

Ceapa o curatam de coaja si o stropim cu ulei si sare, adaugam si usturoiul in tava tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptorul incalzit pana ce se inmoaie bine. Intre timp tocam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.10.2018, 22:40
Buna!
la 18.10.2018, 22:42
Foarte buna!
la 18.10.2018, 22:45
Mulțumesc, Adi!
la 18.10.2018, 22:45
Mulțumesc frumos, Mimi!
la 18.10.2018, 22:48
Foarte buna,doar ca eu nu prea mai pot sa o mananc

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking