Se spală ardeii și gogoșarii, se coc, pe toate fețele și după ce sunt luați de pe foc se pun într-un vas acoperit cu capac. După ce se coc toți ardeii și gogoșarii, se curăță de pielițe, de cotoare și de semințe și se lasă să se scurgă de zeamă.
Se spală vinetele, se coc și se curăță de coji, când încă sunt calde, iar pulpa curată de vinete se lasă pe un plan înclinat, pentru ca zeama să se scurgă.
Se spală roșiile, se taie și se face sucul de roșii.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală și se taie mărunt, după care se pun la călit în toată cantitatea de ulei, ca să se înmoaie, la foc mic.
Se curăță morcovii, se spală, se răzuie pe răzătoarea fină și se călesc apoi, împreună cu ceapa și usturoiul, la foc mic.
Se toacă ardeii, gogoșarii și vinetele și se adaugă în oala în care se prepară zacusca.
Se adaugă și sucul de roșii, foile de dafin și boabe de piper. Se dă vasul la cuptor, la foc mediu, timp de 2 ore.
Se amestecă din când în când în vas pentru a vedea care este consistența și când uleiul se ridică la suprafață, se adaugă sarea, piperul măcinat, zahărul și cimbrul. Se amestecă bine pentru uniformizare și se mai lasă vasul la cuptor încă 30 de minute.
După acest interval de timp, se scoate vasul din cuptor și se toarnă zacusca fierbinte în borcane curate și uscate, pregătite din timp.
Se pun capacele și se dau borcanele la cuptor, pentru o sterilizare uscată, timp de 20 minute.
După ce trece timpul de sterilizare, borcanele se lasă să se răcească în cuptor. Se scot a doua zi, se verifică dacă nu au suferit daune și apoi se depozitează în cămară, la loc curat, răcoros și uscat.